Który lepszy?
40mm Ltd.
47% Complete
33 (47%)
50mm
52% Complete
37 (52%)

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
ja chyba na Twoim miejscu wybralbym FA50/1.4 i wlasnie we wzgledu na nieocenione swiatlo... sa po prostu takie chwile (np. warunki domowe, dni jak ostatnio), ze bez 1.4/1.7 po prostu nie da rady zrobic zdjecia... 2.8 to tak jak juz ktos mowil - przepasc.

oscar  Dołączył: 02 Paź 2007
Ostatecznie chyba zdecuduje sie na 50'tke.
Swiatlo jednak bierze gore nad wykonaniem i rozmiarami.

Co bym nie wybral drugie pojdzie pod mlotek (w sensie sprzedazy a nie niszczenia ;) )
Mam nadzieje ze juz niedlugo dotrze do mnie ladunek zza oceanu :)

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
oscar napisał/a:
Co bym nie wybral drugie pojdzie pod mlotek (w sensie sprzedazy a nie niszczenia ;) )

Ja byłbym bardzo chętny na 40/2.8 w rozsądniej cenie :-)

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
Kliknąłem sobie tu w głosowaniu na czterdziestkę ,jest moim zdaaniem szkiełkiem wartym zachodu, właśnie też wymyśliłem sobie ,że przy okazji i możliwości zakupię w Stanach.
Wątpliwosci u mnie żadnych nie było ;wykonanie,powłoki ghostless,specyficzna budowa i jakość ,to Ltd w końcu.
A pięćdziesiątka wystarcza mi w wersji manualnej jak dotąd , i tak pewnie zostanie.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Gdyby to była kwestia wyboru między FA43, a FA50, to można by się zastanawiać, a tak, odpowiedź jest jak dla mnie oczywista - FA50/1.4

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
oscar napisał/a:
Tylko ze ten 40mm ltd i 50'tka kosztuja po 200$, a 35/f2 juz 300$. Niby niewiele wiecej, ale myslac dalej tym tokiem to za 400$ juz moglbym miec np. obydwa (choc to troche rozmijaloby sie z celem :P).

Tez mialem podobne dylematy. W koncu przebolalem 100$ wiecej i sie ostalem z 35/f2. Nie zaluje. 50 waska w pomieszczeniach, jak juz koniecznie musisz miec, to mozna dokupic manualna z pozycja A. 35 jest IMHO superowa :-B i bardziej "uniwersalna".

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Oscar, moim skromnym zdaniem jak masz zamiar podłączać ten obiektyw do swojego GX-10 to ja bym się nawet nie zastanawiał nad 40mm bo co to jest po cropie? ani to portretówka ani szeroki kąt, takie nie wiadomo co (standard też chyba nie bo za wąsko trochę?) , fakt że to jest limited nie powinien decydować o zakupie tylko praktyczność.

A jak już chcesz limiteda to IMHO rozejrzyj się za jakimś szerszym albo węższym kątem, jakieś 70mm albo 77mm, albo 21 takie jak ma DADA, tylko nie wiem jak z cenami tych cudeniek..

Pozdrawiam

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Od ok. roku używam FA50mm/1.4 z "kasetką", a niedawno kupiłem okazyjnie DA40/2.8, właśnie z myślą, że sobie porównam i jeden sprzedam. Szczerze mówiąc - trudny wybór, oba są świetne, dla mnie jednak chyba 50-ka ma więcj zalet. W każdym razie, mógłbym z nich obu złożyć obiektyw idealny o następujących parametrach:

- ogniskowa 40mm - jednak bardziej uniwersalna (przypomniały mi się czasy zenitowego Heliosa 58mm...). Do portretów i tak lepsze od 50mm jest 100mm...
- światło - wiadomo, 1.4 to jest coś.
- ostrość - 50 wygrywa zauważalnie. Nawet przy przymknięciu "40-tki", "50-ka"zawsze jest ciut do przodu. Oczywiście to jest czepianie się, bo i tak "40" bije na głowę wszelkie zoomy.
- aberracje chromatyczne - tu zdecydowanie "40" jest lepsza.
- winietowanie - testy wykazują dużą winietę "40" - ale w praktyce - jak dla mnie - nie jest wcale straszna. Ale jest.
- AF- mam wrażenie, że z "40" pracuje minimalnie szybciej - pewnie to kwestia lekkości obiektywu.
- wygląd - dla mnie bez znaczenia, ale trzeba przyznać, że aparat z "40" wygląda intrygująco.. Choć po dokręceniu filtra i osłony przeciwsłonecznej efekt "aparatu z wizjerem drzwiowym" pryska.
- ergonomia - "50" troszkę cięższa, za to jest za co złapać aparat z przodu... Argument że małe jest lepsze nie przemawia do mnie, bo z filtrem i osłoną DA40 rośnie, a te kilkadziesiąt gramów dodatkowej wagi (w stosunku do "50"), przy wadze torby foto ze wszystkimi klamotami jest bez znaczenia...

No i osiołkowi w żłoby dano... Jak dla mnie - chyba jednak "50" - ze względu na światło i ostrość. Ale wybór nie jest prosty - DA40 też jest super. Jak ktoś jest zainteresowany, to oddam idealną "40" w dobre ręce za drobną opłatą i pozbędę się dylematów...

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
A może to będzie ciekawe rozwiązanie. Cena 1200 zł - myślałem, że będzie droższy.

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
znalazłeś taką cenę w jakimś z polskich sklepów?

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Po zdjęciu można się domyślić, że na d-photo.pl :-)
Ale
Cytat
Realizacja: ZAPOWIEDŹ

EDIT: http://www.d-photo.pl/skl...9&oper=3&list=1

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
gin z tonikiem napisał/a:
A może to będzie ciekawe rozwiązanie. Cena 1200 zł - myślałem, że będzie droższy.
Oj, nie wierzę. Skąd masz taką cenę na to szkło? W USA będzie kosztować > $500, w UK 299 funtów.

Ja także nie wierzę...
Ale gdyby był w takiej cenie u nas to było by wspaniale :)

Podejrzewam, że panom z d-photo.pl się przypadkiem przepisała cena z 40 Ltd.

MiQ27 napisał/a:
Po zdjęciu można się domyślić, że na d-photo.pl

Zgadza się. I to, że zapowiedź też się zgadza. Faktycznie wydaje się, że za tanio, ale ceny innych nowych DA (200/2.8, 300/4) są chyba normalne. Kupowałem u nich lampę i wiem, że sprowadzają z niemieckiej hurtowni. W ogóle to mają takie dziwne ceny, jedne rzeczy za drogo, inne za tanio :?: Niemniej jednak taka cena, byłaby bardzo atrakcyjna.

[ Dodano: 2008-02-21, 15:35 ]
MiQ27 napisał/a:
Podejrzewam, że panom z d-photo.pl się przypadkiem przepisała cena z 40 Ltd.
Całkiem możliwe, bo niezły bajzelek tam mają :-) Ale ogólnie to sympatyczny sklep.

No i zapytałem się o cenę i uzyskałem taką dopowiedz:
Cytat
witam
jak na razie jest to aktualna cena, ale obiektyw jest jeszcze niedostepny -
powinien trafic do sprzedazy za ok 2-3 tygodnie.

Ciekawe czy będzie do użytku na FF :mrgreen: ?

gin z tonikiem napisał/a:
Ciekawe czy będzie do użytku na FF

Pierścienia przysłon nie ma, to będzie "Limited usability".
Kurde, przez to forum zacząłem już zwracać uwagę na takie rzeczy :mrgreen:

No ale czy będzie do użytku na cyfrowym FF Pentaksie, który wyjdzie w przyszłym roku :mrgreen:

oscar  Dołączył: 02 Paź 2007
No i decyzja zapadla - zostaje przy 50'tce. Ltd idzie pod mlotek.

Jasnosc zwyciezyla nad estetyka malutkiego limiteda. Teraz sie przyzwyczajam do stalki.

Ale musze powiedziec ze bylem pod wrazeniem szybkosci AF Ltd - ma maly obrot pierscienia wiec leci blyskawicznie - 50'tka masz wiekszy zakres wiec trwa to wiecej, ale i tak jak dla mnie wystarczajaco szybko.

Skocz do: