Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, zatem
jeżeli nie ma rozwiązania to nie ma problemu.
zaroowka napisał/a:Ubuntu to Debian![]()
RedHat = Fedora
Slack... nie pamiętam już, ale była jakaś dystrybucja na nim oparta.
Do we simply turn our heads and look the other way??
Photoblog: http://dphoto.pl
Pentax, because AF is not the most important thing in the world ;)
kidding ^^
no ale w tami razie co Ty polecasz?vertiico napisał/a:BTW
Dziwi mnie tak polecany Ubuntu dla nowych userow :)
( jezeli sami maja go sobie instalowac/konfigurowac)
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
vertiico napisał/a:Dziwi mnie tak polecany Ubuntu dla nowych userow :)
Yashica Mat124, Canon 100d
Eldred napisał/a:polecam Kubuntu bo nie ma tego lekkiego opóźnienia jakie jest w powłokach opartych na gnome.
Żaba napisał/a:no ale w tami razie co Ty polecasz?
mygosia napisał/a:No cóż... Ja go polecam, bo u mnie się sprawdza wyśmienicie, a nie jestem jakąś alfą i omegą...
aflinta napisał/a:no i proszę, nawet nasze PLD się załapało,
kidding ^^
aflinta napisał/a:Nie do końca rozumiem co to są powłoki oparte o GNOME i o jakie opóźnienia chodzi?
Eldred napisał/a:Linux tym się różni od windowsa, że jądro systemu jest całkowicie niezależne od jego powłoki, czyli tego co widzimy i w co klikamy.
CytatGnome(...)przy uruchamianiu każdego programu czy pliku, włącza się jakiś proces który ma za zadanie sprawdzić czy uruchamiany proces nie będzie szkodliwy dla reszty systemu
Eldred napisał/a:XFC: ponoć najmniej sprzętożerna powłoka, ale jakoś wydaje mi się, że odpowiednio skonfigurowane KDE jest szybsze, najszybsze mini wersje linuxa jak np. Damn Small Linux (jakieś 40 mega w ramie prosto z liveCD) używają właśnie KDE a nie XFC, na XFC jest XUBUNTU, wersja pod wolne kompy z min 64mb ramu.
K10D | MZ-5n | MZ-M
szpajchel napisał/a:A Gnome z Ubuntu zawiesiły się na moim starym laptopie i się zraziłem .
kidding ^^
vertiico napisał/a:kochanym PLD z którego zawsze mamy ubaw podczas spotkań GUL.
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
To sobie uruchom KDE i poczuj różnicę, mam Athlona64 3500 XP, 1gb w dualu, 6600gt agp, i przy KDE dopiero poczułem moc linuxa, a explorer tylko w jakichś 20% razy się wywala a nie zawiesza, a jak się zawiesi to nic nie zrobisz, bluescreen i do widzenia.aflinta napisał/a:Nie wiem co masz za komputer, ale nie zauważyłem by było to powodem jakiegoś opóźnienia.
Eldred napisał/a:explorer tylko w jakichś 20% razy się wywala a nie zawiesza, a jak się zawiesi to nic nie zrobisz, bluescreen i do widzenia.
Eldred napisał/a:widać to na przypadku XUBUNTU
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
Eldred napisał/a:To sobie uruchom KDE i poczuj różnicę, mam Athlona64 3500 XP, 1gb w dualu, 6600gt agp, i przy KDE dopiero poczułem moc linuxa
Cytat, a explorer tylko w jakichś 20% razy się wywala a nie zawiesza, a jak się zawiesi to nic nie zrobisz, bluescreen i do widzenia.
CytatA jeśli chodzi o "powłoki oparte na gnomie" to wydaje mi się, że XFC jest oparte na gnomie, i ma to samo lekkie opóźnienie, widać to na przypadku XUBUNTU.
l_uka napisał/a:Mi PLD jawi sie jako wol roboczy nie do zarzniecia.
l_uka napisał/a:Wszystko konfigurujesz sam i po swojemu, ale jak juz Ci sie uda, masz doskonaly system.
l_uka napisał/a:Na serwery, zwlaszcza jakies virtualki pod konkretne zadania, idealne.
l_uka napisał/a:Owszem, zazwyczaj trzeba sie troche pobiczowac, ale czesto sie oplaca. No ale to moze nie w domu :P
kidding ^^
vertiico napisał/a:PLD to po pierwsze distro a nie osobny system, po drugie dziwne ze tylko tworcy i pare uzytkownikow PLD ma takie zdanie.
CytatMiłego używania poldka ja zostanę przy apcie![]()