gufix  Dołączył: 06 Wrz 2007
co o tym myslicie Pentax SMC-F zoom 1:4-5.6 70-210 mm ??
Noszę sie zamiarem kupna takiego szkiełka, co wy starzy wyjadacze o tym myślicie i jak to bedzie działało z k100d, z góry serdeczne dzieki, czy lepiej TAMRON 70-300 LD Di Macro
[/center][/quote]

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Podobno bardzo dobry obiektyw. Ten tamron i tak jest "używalny" do 200mm więc....
A nie myślisz o DA 50-200? Nowy, dobry w całym zakresie ogniskowych i niewiele droższy niz tamron. Jednak wydaje mi się że musisz sobie jeszcze odpowiedzieć na pytanie czy potrzebujesz 300mm :-D

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Marek napisał/a:
Podobno bardzo dobry obiektyw. Ten tamron i tak jest "używalny" do 200mm więc....

bo? uwielbiam takie teksty o używalności...

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Bo przeglądałem sobie sample z tego szkła przy 300mm i jak dla mnie to trochę za bardzo mydli i aberruje. A poza tym to przecież uzyłem "xxxxxxx" :mrgreen:
Zresztą chyba za dużo zdjęć robionych moimi stałkami SMC ostatnio się naoglądałem :-P :-D

gufix  Dołączył: 06 Wrz 2007
dzięki za pomoc, zabieram sie do czytania ;)

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Marek napisał/a:
Bo przeglądałem sobie sample z tego szkła przy 300mm i jak dla mnie to trochę za bardzo mydli i aberruje. A poza tym to przecież uzyłem "xxxxxxx" :mrgreen:
Zresztą chyba za dużo zdjęć robionych moimi stałkami SMC ostatnio się naoglądałem :-P :-D

sample samplami - a ile odbitek obejrzałeś? bo te osławione aberracje po zrobieniu iluś tam zdjęć (pewnie parę setek na kliszy i parę razy więcej cyfrą) znajduję na dwóch odbitkach z może 200 zrobionych (obrączki fotografowane pod światło i zrobiła się aberracja wokół prześwietlonych partii obrączki). Kiedy pokazuję odbitki 15x20 niewiele jest osób które domyślają się jaką ogniskową są zrobione zdjęcia - spadek jakości zdjęcia przy 300mm (300mm a nie >200) jest z pewnością zauważalny na monitorze w skali 1:1, ale na odbitkach?

Co do stałek spierał się nie będę - mają swoje niezaprzeczalne zalety (i wady :P )

Do naczelnych wad tamrona muszę zaliczyć raczej autofocus a nie aberracje. powolność autofocusa może czasami zdenerwować, ale oczywiście jest to subiektywne - bo jak ktoś fotografuje coś z dużej odległości, ma czas przeostrzyć, gorzej, jak fotografujemy zbliżającą się parę młodą, a autofocus głupieje...

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
gufix napisał/a:
zabieram sie do czytania

Chociaż do testów (i testujących) należy podchodzić ostrożnie ale przeglądnij może jeszcze to:
test 1 wprawdzie z Canonem ....
test 2 z K10D.

Skocz do: