pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Markus napisał/a:
Ale często jak ktoś słabo oceni jakiś obiektyw Pentaxa to zaraz są głosy :

Wątpliwości to wzbudzają wyniki testu, w którym podobną rozdzielczość uzyskały następujące szkła:
- 18-55/3.5-5.6 tzw.kit
- 16-45/4
- Sigma 17-70/2.8-4.5 Macro

Nie wydaje ci się to trochę dziwne ???

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Markus napisał/a:
Chłopaki nie bijcie piany.

Jeśli 3 kolejne testy były robione w trybie jpg ze stale ustawioną jakością to jak najbardziej mogą one stanowić podstawę porównania 3 różnych obiektywów, pod warunkiem podłączania do tej samej puszki.

Ale zrozum, ze skoro JPEGi sa bariera dla jakosci uzyskiwanej ze szkiel. to jaki to ma sens? Testujemy szkla, a nie mozliwosci korpusu!!!

Cytat
Ale nie każdy musi umieć i chcieć bawić się z plikami RAW, to raczej domena pasjonatów i zawodowców.

Wlasnie. Ja oczekuje, ze test zostanie zrobiony przez zawodowca a nie amatora! Mozna przeciez ustalic jednolita procedure testu - jeden konwerter RAW i takie same ustawienia. Inaczej testujemy mozliwosci engine'u robiacego JPEGi w aparacie a nie obiektywow! Jak duza jest to roznica w wypadku K10D podalem w przykladzie dolaczonym do testu K10D, ktory nota bene robilem dla Fotopolis, sam sobie zobacz. Tylko o ile testowanie korpusow z uzyciem JPEGow jest OK, chocby po to, zeby odbiorca mogl zobaczyc jakie JPEGi produkuje korpus i zdecydowac czy to jest dla niego OK czy nie, to juz testowanie obiektywow ta droga to niestety porazka i amatorszczyzna. Na RAWach testuje np. photozone.de i wyniki sa jakie powinny byc, czyli sa roznice miedzy np. 18-55 i 16-45.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
To wychodzi na to, że jak Pentax w nowszym body da lepszy soft do robienia jpgow, to się przy okazji jakość szkieł podniesie... Toż to zdalny upgrejd sprzętowy będzie... :evilsmile:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sorki -ale ja sobie odpuszczam dyskusje na fotopolis...jezeli ktos umie sprawniej wyjasnic dlaczego jednak RAW to bardzo prosze...

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Fafniak, ja sobie odpuściłem dyskutowanie już po pierwszej odpowiedzi redakcji, która obrażała mnie, jako czytelnika różnych testów.

Ale z ciekawostek, pojawiła się kolejna definicja JPEGa:
jedyny niepodwazalny wynik pracy zestawu dostarczonego przez producenta,
to już kolejna po:
podstawowy nosnik dla plikow zdjeciowych generowany przez aparat
- niedługo będzie pokaźny słowniczek...

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Temat został zablokowany. Więc tu muszę napisać, co myślę. Myślę, że główny obrońca testu - armar - sam sobie przeczy tymi słowy:"Według mnie testy na jpg są kierowane do innej grupy odbiorców niż te 50-70% korzystających z RAW z grupy 5% którzy świadomie kupują aparaty."
Wg. mnie, jeśli odbiorcą tych testów jest właśnie taka grupa, to po co im wogóle testy rozdzielczości ???
Jedno przeczy drugiemu. Powinny być testy obiektywów pod kątem:
- wagi,
- wyglądu
- wygody
- "zoomu" i
- światła

pdf100  Dołączył: 29 Gru 2007
ja nie mam cierpliwości do fotopolis
ich testy (aparatów, bo ich testy obiektywów omijam z daleka)
kończą się u mnie razem z wątkiem o wyglądzie i wykonaniu

Cytat
Tymczasem my testujemy sprzet od 6 lat i opieramy sie w naszych testach na doswiadczeniu redaktorow

któro jest takie umiejętności fotograficzne 2latka

Cytat
ktorzy czesto jednoczesnie pracuja jako fotografowie

a co to ma do testowania sprzętu

Cytat
Typowy test trwa prawie 10 dni, bo obejmuje tez dokladne zaznajomienie sie redaktora ze sprzetem i wykonanie

10 dni to "aż" czy "tylko"

Cytat
A Ty nam piszesz, ze to jest amatorka?

chyba nigdy nie weszli na optyczne.pl ( tajemnicze "x.pl")
zobaczyliby jak mają testy wyglądać...

Cytat
Dla mnie to juz troche za duzo i zamykam ten watek, bo to juz nie jest dyskusja.

widać nie przepadają za krytyką (ale w jaki inny sposób "ich" opisać)

___

mam nadzieje że to przeczytają to co napiszę ale teksty typu:

Cytat
Taki chce byc cool i tajemniczy, tak?

to jest TOTALNE DNO
___

aż się zapisze na forum fotopolis bo czasami można się nieźle
pośmiać przy ich wypowiedziach...

___

jedno jest pewne
skrzynka dla Jaad75, Fafniaka i MM ( z forum optycznych)

pozdrawiam,
pdf100

Karipu  Dołączył: 03 Lut 2008
Skoro tytuł wątku dotyczy Sigmy 17-70, to może wypowiedzieli by się tutaj użytkownicy tych obiektywów?
Tak się składa, że planuję zakup tego szkiełka i chętnie bym się dowiedział na ile ten test na Fotopolis jest "rzetelny" i przydatny...
Ewentualnie jakieś inne spostrzeżenia dotyczące współpracy Pentaxów z Sigmami... :roll:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Karipu napisał/a:
może wypowiedzieli by się tutaj użytkownicy tych obiektywów?
Wypowiadają się już w innych wątkach:
http://manufactura.home.p...f9e32f5130ed6c6
i pewnie jeszcze w wielu innych

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ja mam tą Sigmę i sobie chwalę.
Wymiarami i wagą dużo większa od kita.Filterki 72 mm więc stare z kita nie pasują..
Jasność ok., roździelczość też, AF dobry, zakres ogniskowych bardzo uniwersalny .
Nie wiem czy jest obecnie na rynku coś lepszego w tej cenie o podobnych parametrach.

dzidek16  Dołączył: 09 Cze 2007
Potwierdzam,,,,,,,,

JJ  Dołączył: 22 Maj 2007
Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro - opinie
Mam pytanie do uzytkownikow tego szkla o opinie, czyli m.in.:
- jak wypada jako zamiennik kit'a (do K10D)? Czy widac wyrazna roznice w ostrosci/jakosci zdjec za ktora warto zaplacic te 1200zl?
- jak z ostroscia na 2.8?
- problemy typu BF/FF, inne wady?
- macro - jak to sie ma w porownaniu np. z takim T 90/2.8 Macro

W tescie na fotopolis (http://fotopolis.pl/index.php?n=6952&p=0) wypadla calkiem dobrze, ciekawy (jak dla mnie) zakres ogniskowych (od widoczkow do portretu)...

- Czy prawdziwe jest zdanie z testu o przeslonach?:
"Przyznać tu jednak należy, że obiektyw stosunkowo powoli ciemnieje wraz z wydłużaniem ogniskowej: F3.5 pojawia się na wyświetlaczu przy ogniskowej 23 mm, F4 przy 37 mm, a F4.5 dopiero przy 70 mm."
Wyglada to niezle.

pozdr,

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Tu masz wątek, który traktuje o tym szkle i żadnym innym w porównaniu:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=10025

Dopisz się tam. :-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007

Skocz do: