malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
System K, a obawy..
Temat, który chciałem poruszyć był już raczej obecny przy forumowych dyskusjach. I to nie tylko, jeśli chodzi o P@PL. Ale podobnego topiku nie zauważyłem.

Mam pewne obawy. Im więcej kupuję akcesoriów do swojej kasetki, tym bardziej się one nasilają. Wraz z biegiem czasu co raz intensywniej myślę o fotografii, jako sposób na nie tylko miłe spędzanie czasu, ale i zarobek. I wtedy zaczyna nurtować mnie pytanie, czy dobrze zrobiłem, że postawiłem na Pentaksa. Przepraszam wszystkich za taką opinię w takim miejscu - już się tłumaczę. ;-)

System K bardzo, ale to bardzo przypadł mi do gustu. I podejrzewam, że jeszcze przez długi czas nie będzie mi dane wykorzystać w 100% jego możliwości. Jednak istnieje wiele czynników, przez które (trochę wbrew sobie) chciałbym zmienić swój wybór sprzed 1,5 roku. Trochę żal mi się robi, gdy widzę, jak kumple z paskudnym ( :mrgreen: ) żółtym napisem na pasku od aparatu wymieniają się lampami, obiektywami, wedle ich wypadków losowych. To samo, jeśli chodzi o handel używanym sprzętem. W N i C jest po prostu łatwiej. Mniej szukania, mniej kombinowania, poczucie większej.. 'suwerenności' systemowej. Pod wpływem środowiska fotograficznego (zarówno tego z mojego miasta, jak i internetowego) chyba zaczynam przekonywać się, że wygodniej byłoby mi w innym systemie. Nie musiałbym się obawiać o przyszłość, o to, że kiedyś, gdy wezmą mnie do pracy stricte fotograficznej, będę musiał szukać chętnych na rzesze szkieł i akcesoriów, bo P i jego K20 okaże się niewystarczający, jak na moje potrzeby.

Oczywiście ten wywód można uznać za jedną wielką brednię. I przyznam się - ja podobnie do tego podchodzę.. Czuję, że póki co jest w porządku, ale jakoś ta propaganda rozsiewana przez monopolistów rynku trafia do mnie, wbrew mojej woli.

Czego oczekuję od wątku? Że ktoś mnie uspokoi. :oops: Bo wolałbym wypowiedzi w stylu "nic Ci nie grozi, pentaksiarz przetrwa wszystko", niż "weź sprzedaj to cholerstwo, jeśli myślisz o reporterce". Może przykład osoby pracującej jako reporter uzbrajającej się w pentaksy? Naprawdę nie chcę rozwodu z bagnetem K, ale - w razie czego - lepiej zabierać się za to, póki moja szklarnia jest względnie uboga.

Wybaczcie bełkot - za dużo myśli, za mało zasobów języka polskiego. ;-)

skwara  Dołączył: 16 Sie 2007
Re: System K, a obawy..
malyglod napisał/a:
Że ktoś mnie uspokoi. :oops: Bo wolałbym wypowiedzi w stylu "nic Ci nie grozi, pentaksiarz przetrwa wszystko", niż "weź sprzedaj to cholerstwo, jeśli myślisz o reporterce".

Widze że już nie wystarcza okłamywanie samego siebie, chcesz by inni też cię okłamywali ;-)

PaweleS  Dołączył: 06 Mar 2007
Cytat
Widze że już nie wystarcza okłamywanie samego siebie, chcesz by inni też cię okłamywali ;-)

Kocham Pentaxa,kocham to forum.Naprawdę. :lol: :-B

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
malyglod napisał/a:
bo P i jego K20 okaże się niewystarczający, jak na moje potrzeby.

Jak może być nie wystarczający ? Kupujesz 2-3 obiektywy jakąs lampe i co wiecej potrzeba? Nie rozumem takiego myślenia ? Jak kupowanie co pół roku czegoś bo tak
reklamują , bo to każdy ma i ja też musze.

PaweleS napisał/a:
Kocham Pentaxa,kocham to forum.Naprawdę. :lol: :-B

Jak dziecko :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
malyglod, są osoby tu na Forum, które przesiadły się na Nikona (z powodów różnych, pewnie zawodowych w pierwszy rzędzie). Z tego powodu nikt ich palcami nie wytyka, a są tu (raz częściej, raz rzadziej) bo im tak pasuje. Nam zresztą też tak pasuje, skoro im pasuje :-)

Kazdy musi przemyśleć swoje priorytety, przyszłość, cele, kierunki, itd. Osobiście Pentax oznaczał dla mnie relatywnie niewielkie wydatki na początek. Gdybym wziął Nikona (wtedy D70) to za samą puszkę musiałbym wydać od razu tysiac więcej, że o obiektywach nie wspomnę, a o lampie błyskowej w ogóle zapomnę. Do amatorskiego pstrykania i zabawy z RAW-ami jest to znakomity sprzęt dla mnie, i subiektywnie mówiąc - sprzęt bez wad ;-)

Nikt nie ukrywa, ze do pewnych zastosowań profesjonalnych, gdzie liczy się szybkostrzelnosć i błyskawiczny autofocus, pentaksy nadają się średnio. A w pozostałych dziedzinach można już dyskutować o tym, co kto lubi.

Inni Koledzy dopiszą pewnie coś mądrzejszego 8-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Za dużo myślisz, napij się piwa :-B

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Spotkałem dotychczas tylko jednego człowieka, który z powodów wygody dawno temu wymienił Minoltę (taką z wbudowanym silnikiem, XK motor, rzadki okaz) na Nikona, chociaż owa Minolta i jej system mu odpowiadał. Został zawodowym fotoreporterem, dostał kontrakty i miało to uzasadnienie. W Twoim przypadku nie będę złośliwy, nie zaproponuję tradycyjnie D40, ale nie wiem co mogę zrobić, aby pocieszyć w niedoli. Używam równolegle Canona i Pentaxa, ten drugi coraz bardziej mi się podoba, jakieś tam historie o opóźnieniach i autofocusach jakoś mi nie doskwierają. Używam aparatu codziennie, jest to związane z moją pracą i hobby. Ja WIEM że mam dobry sprzęt i nie muszę mieć takiego samego jak ktoś obok. A trendy, mody, wskaźniki sprzedaży mam, za przeproszeniem, w kiszce stolcowej. Jeżeli wyjdzie Zenit cyfrowy z zakładów pod Krasnogorskiem i uznam, że jest dla mnie odpowiedni, to go kupię i też nie będzie mnie obchodzić, co tam będą za plecami wygadywać. Bo przede wszystkim liczą się zdjęcia, one uzasadniają mój wybór sprzętu. Gdybym był pisarzem, to kupiłbym wieczne pióro takie, którym by mi się wygodnie pisało, a nie takie, jakie ma sąsiad z dołu. Ot i to by było na tyle.

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
plwk napisał/a:
Za dużo myślisz, napij się piwa :-B

Takie wnioski nachodzą mnie najczęściej, w sumie ;-) ale jutro koniec sesji, więc zadziałam w tym kierunku.

skwara napisał/a:

Haha :mrgreen: Choć raczej tu nie o okłamywanie chodzi.. Bardziej o to, że czasami waham się co do swoich przekonań. Wrodzony sceptycyzm. Tutaj chętnie przytoczyłbym pewien cytat biblijny, ale na chwilę obecną nie przypomnę sobie ;-)

Może faktycznie, gdy nie mam większych problemów, to szukam takowych na siłę. Ale mimo wszystko chciałem się tym podzielić, bo nie mam w zasadzie z kim ;-) Wokół wyznawcy innej wiary. Heretycy :evilsmile:

a_czacha: Mądrze prawisz. Moje gdybanie nie jest raczej rezultatem panującej mody.. Po prostu brak doświadczenia wymusza na mnie kierowanie się opinią innych. Niewykluczone, że za parę lat będę dokładnie wiedział, czego chcę i czego nie mogę oczekiwać od danego sprzętu, a co zagwarantuje mi inny. Bo ja w sumie to młoda dupa jestem, może zanadto martwię się o przyszłość..

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
Też miałem podobny dylemat jakieś ćwierć wieku lat temu, ale po przejrzeniu wszystkich wariantów optymalny okazał się MX. Kupiłem go za 500$. Do tej pory działa, a obiektyw od niego świetnie pasuje do kadyszki. A że nie mogę się zamieniać z kolegami na obiektywy? A…to nawet lepiej! Nie ma obaw, że ktoś mi coś popsuje. I ja też nie mam pokusy, żeby coś popsuć nieswojego. A :-B , zwłaszcza pszeniczne, znakomita rzecz na zbyteczne myślenie.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
A ja mimo iż początkujący, wiem już, że nigdy nie zdradzę Pentaxa, to forum sprawiło, że czuje między mną a moim kasto superkiem jakąś emocjonalną więź, i jeśli bym go miał kiedyś wymienić to tylko na innego Pentaxa, a i tak wątpię żebym się kasetki wtedy pozbył.

Szkiełka... hm, szkiełka mi wystarczają te co mam, na razie przynajmniej (na dniach kupuję jeszcze tele tamrona macro potem ew. jakąś 24mm 2.8 i na razie koniec z rozbudową szklarni).

Jeśli moja przygoda z fotografią się kiedyś rozwinie w bardziej profesjonalnym kierunku, to Limitedy i gwiazdki już czekają. Nie wiem w czym niby Pentax jest gorszy jeśli chodzi o to? że nie ma FF? przecież to nie jest konieczne w profesjonalnej fotografii, a mniejszy ciężar sprzętu czasem może uratować życie ;p

Pozdrawiam

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Ja po wielu latach pracy nikonami zmieniłem system na P. Pracuję tym aparatem, zarabiam nim na chleb codzienny i jednego co mi w nim zaczyna brakować to FF ale mam nadzieję że w ciągu kilku lat będzie i taki Pentax.
Nie potrzebuję aparatu szybkiego, nie jest mi potrzebny AF. Szukałem jasnego, szklanego wizjera i mam to w pentaxie.
Mając do mojej pracy nikona F3 i tak nie zrobię lepszych zdjęć jak potrzebuję.
Tak naprawdę ważniejszy jest fotografujący a nie aparat, którym fotografuje.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
FF wcześniej czy później stanie sie potrzebny i tyle.
Mi osobiście w Pentaxie brakuje 2 rzeczy:
1) lepszy AF (szczególnie w słabszym świetle...) to jest chyba największa bolączka Pentaxa - nie wiem dlaczego do dziś pentaxy nie mają lampki wspomagającej AF...
Dodam jeszcz, że w K1 mają coś tam z tym AF-em poprawić - poczekamy zobaczymy
2) portretówki 85mm f1.8 za 1300 zł... (choć to jeszcze mogę przeżyć ;-) )

Myślę, że cała reszta jest do przeżycia, a mnie wręcz calkowicie satysfakcjonuje :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
mcgyver napisał/a:
nie wiem dlaczego do dziś pentaxy nie mają lampki wspomagającej AF...
Precyzyjnie mówiąc , to kiedyś miały (SFX, Z/PZ).

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Malyglod.
Nie ma co za mocno kombinować. Pentax jasno sie określił że jest zainteresowany segmentem amatorskim . nowe produkty są tego potweirdzeniem (szkła pod APS-C, brak body FF). jeśli nie mysłisz o związaniu sie profesjonalnie z fotografią to produkty P z pewnością spełnią Twoje oczekiwania w 110 %. ;-) możesz spokojnie inwestować w P.
Natomiast brak FF oraz AF (który mówiąc delikatnie nie jest demonem szybkości) zbyt mocno ograniczają wykorzystanie tych puszek w celach profi.

jeśłi natomiast masz zamiar iść w kierunku zawodowym to zdecydowanie inwestuj w inne systemy. za moment kolejny cashback w C i 5D bedzie kosztował ok 5K do tego szkiełko 24-105 i masz uniwersalny komplecik na dziś i jutro. a dodatkowo gwarancje że szkła które kupisz bedą Ci służyły długie lata. z czasem skompletujesz niezbedne szkiełka i w zasadzie pozostanie tylko wymiana puszek co 2-3 lata .

zreszta nie bedą oryginalny. wielokrotnie już napisano. kombinujemy, kombinujemy a jak przychodzi do zarabiania na fotografii to i tak siegamy po C lub N. taka jest prawda. oczywiście są wyjątki wynikające ze specyfiki pracy fotografa ale tendencja jest własnie taka. zresztą wystarczy poprostu obserwować i byćw branży. . jedna , druga, trzecia wizyta/praca w studio. pierwsze zlecenia i nagle sie okazuje że wokoło tylko C i N. i nie jest to przypadek.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
zorzyk napisał/a:
Precyzyjnie mówiąc , to kiedyś miały

A "spawarka" to się nie liczy jako lampka wspomagająca ?

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
MiQ27 napisał/a:

Na odległość kilku metrów nie... Poza tym mam wrażenie, że to znacznie mniej skuteczny wynalazek...

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
MiQ27 napisał/a:

NIE :evil:

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Pokażcie mi gdzie w PZ-10 jest lampka wspomagająca. :-P
Spawarka jest irytująca, ale wcale źle nie działa. W porównaniu ze wspomaganiem z lampy wyniki są podobne, ale jeszcze sobie zobacze jak to wypada w porównaniu.
Mi FF nie potrzebny, za kilka lat jakość matryc tak podskoczy, że wysokie ISO będzie z małych matryc lepsze niż z 5D.

Ja nie mam obaw - ja już wiem, że dobrze zrobiłem kupując puszkę P, bo gdybym kupił inną to zdjęcia zrobił bym takie same, ale nie miał bym takiej radości z fotografowania. Do tego nie miał bym takiego forum. :-B :-)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Gwiazdor napisał/a:
wysokie ISO będzie z małych matryc lepsze niż z 5D.

no to wezma te technologie i zrobia matryce FF i co? Zawsze w dupe ;-)

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Gwiazdor napisał/a:
Mi FF nie potrzebny, za kilka lat jakość matryc tak podskoczy, że wysokie ISO będzie z małych matryc lepsze niż z 5D.

za kilka lat nie bedzie już matryc APS-C podobnie jak teraz nie ma matryc 6 mpx mimo że większość jeszcze nie tak dawno twierdziłą że takie rozdzielzości są zupełnie wystarczające dla amatora. jakoś producenci do tych zapewnień sie nie zastosowali i mamy k20 z 14 mpx

Skocz do: