cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
  Retouche-moi
Porą zimową, gdy długie wieczory nie skłaniają do tak sporej aktywności na świeżym powietrzu jak latem, chciałam zaproponować nową formę ćwiczeń.

Mianowicie, dla wszystkich chętnych, zwłaszcza tych, których przy RC świerzbi czasami ręka, żeby coś, oprócz globalnej korekcji wprowadzić, mam propozycję konkursu.

Proponowany regulamin - poniżej.
I oczywiście - prośba o przesyłanie zdjęć.
Jeśli będzie zainteresowane, pierwsza edycja ruszyłaby w ciągu 1-2 tygodni.

---
REGULAMIN konkursu RETOUCHE MOI
1. Celem konkursu jest retusz udostępnionego zdjęcia i następnie - porównanie różnych prac stworzonych na bazie tej jednej fotografii
2. Zdjęcia pochodzą z zasobów użytkowników - prośba o nadsyłanie zdjęć na adres retouche.moi@gmail.com
3. Zdjęcia nadsyłane na konkurs mogą przedstawiać osoby, miejsca, krajobrazy
4. Prośba o nadsyłanie zdjęć zarówno pochodzących z aparatów cyfrowych, jak i stanowiących skany negatywów/pozytywów wielkości ok. 6 Mpx
5. Zdjęcia są udostępniane w edycjach dwutygodniowych
6. Gotowe prace należy nadsyłać na adres retouche.moi@gmail.com
7. Dopuszczalne są wszelkie operacje w programach graficznych, startujących w konkursie ogranicza wyłącznie ich wyobraźnia oraz umiejętności, czyli możliwe są:
a) zmiany kolorystyki
b) retusz punktowy
c) stosowanie filtrów
d) prostowanie zdjęcia
8. Niedopuszczalne jest korzystanie z innych zdjęć (kolaże)
9. Gotowa praca nie może naruszać dobrego smaku ani ośmieszać osób, które są na zdjęciu (decyzja o publikacji należy do jednoosobowego jury)
10. Zretuszowane prace należy przesyłać w postaci dwóch plików - w oryginalnym rozmiarze (nazwa pliku: rm_login z forum.jpg) oraz przeskalowane tak, by dłuższy plik miał długość 700 px (nazwa pliku: rm_login z forum_700.jpg) na adres: retouche.moi@gmail.com
wpisując w temacie maila rm_login
Jeśli macie ochotę, możecie jak wyglądała Wasza praca z plikiem.

---
Dziękuję za uwagę :-)

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
zdefiniuj retusz punktowy.?
Już zaczyna mi się podobać ,świetny pomysł.
Obiecuje 100% zaangażowanie ;-) ;-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Grizley, wszystkie chwyty dozwolone, żadnych ograniczeń co do sposobu obróbki, warstwu, kanały, mieszanie, gumka, ołowek, klej....eee... klej nie, klej zabroniony ;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Się mnie podoba, ale IMHO warto aby każdy uczestnik był zobligowany napisać co i jak zmajstrował, co by i wymiar edukacyjny konkurs ów miał. Dzięki czemu i nieuczestniczący będą się mieli szansę poduczyć a i do przyszłych edycji włączyć.

Cześć

erpe  Dołączył: 06 Maj 2007
O! To taki Photoshop Phriday, tylko bez możliwości korzystania z elementów innych zdjęć (a szkoda :evilsmile: ). Świetny pomysł pod warunkiem, że zdjęcia "bazowe" będą naprawdę ciekawe.
O ile dobrze zrozumiałem będzie można korzystać z wszelkiego rodzaju tekstur i pędzli?

Dokładnie. Można się wyżyć, ale na jednym zdjęciu, nie doklejamy z innych.
Celem jest zrobienie zdjęcia "doskonałym"

Zachęcam do przysyłania zdjęć :-) /żeby nie było, też szukam jakiegoś zdjęcia, żeby mieć nowe poprawione legitymacyjne :evilsmile: )

[ Dodano: 2008-02-21, 09:05 ]
np. marzy mi się osiągnąć poziom tego pana:
http://www.pureimage.info/gallery.htm

Radzik  Dołączył: 24 Lip 2006
cotti, powinnaś jako pierwsza dać jakieś zdjęcie. To w końcu twój pomysł.
Nie mów, ze wszystkie zdjęcia masz takie super, ze by się nic poprawić w nich nie dało ;)
Czekam na jakieś zdjęcie :)

[ Dodano: 2008-02-21, 09:12 ]
cotti napisał/a:

Żaden kosmetyk nie da tyle co Photoshop ;)

Radzik, ale to nie zawsze będzie portret do poprawy.
Wszystkie swoje zdjęcia (których nie jest zbyt wiele) poprawiam przed pokazaniem światu, więc raczej wiem, że jest co poprawiać :roll:

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
cotti, jestem za. Za Żaba też bym dopisał, że obowiązkowy jest opis retuszu. Myślę, że to będzie ciekawa zabawa, bo zdjęcia będą się bardziej różnić no i poznamy lepiej swoje umiejętności.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
cotti napisał/a:
Serio chcialabys tak ludzi retuszowac? Dla mnie to jest obrzydliwe.

dz.

dzerry napisał/a:
Dla mnie to jest obrzydliwe.

Ja spotykam się z takimi właśnie prośbami, by zdjęcie odbiegało od rzeczywistości (tym samym by na nich być mniej podobnym do samego siebie), ale tylko żeby było piękne, gładkie itd.

dzerry, dlaczego obrzydliwe?
nie mówię o tym, że zawsze poprawiam biusty/uda/wszystko co się da.

umiejętność poprawienia czegoś nie zawsze skutkuje nadużywaniem danego efektu
dla mnie główny problem to zazwyczaj cera - przebarwienia, niewyspanie, szarość.

i zmierzam do ładnego, naturalnego retuszu (co nie oznacza, że zawsze to stosuję).

erpe  Dołączył: 06 Maj 2007
Portrety jakoś mnie nie kręcą. Poza podstawowym retuszem nie ma w nich zbyt wiele pola do popisu. Wszyscy będą zmieniać kolorystykę i wygładzac cerę? Trochę mało...
Marzy mi się zdjęcie krajobrazu lub architektury, w którym można dowolnie poprzestawiać i zmodyfikować widoczne elementy :-)

erpe napisał/a:
Marzy mi się zdjęcie krajobrazu lub architektury, w którym można dowolnie poprzestawiać i zmodyfikować widoczne elementy

Też tak myślałem przez to chciałem aby doprecyzować słowo retusz w regulaminie
Cytat
Retusz oznacza poprawianie fotografii, poprzez jej odnowienie, zmianę barwną fotografii, wykadrowanie, poprawę szczegółów, a także zmiany poza obszarem kadru ****. Retuszem jest również wykreowanie fotografii na styl dawnych fotografii.
zródło. wikipedia

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
cotti napisał/a:

a mi się nie marzy :-P nie mam najmniejszego zamiaru pracować w tym kierunku - nie jest to głos przeciw pomysłowi, żeby nie było, że cos ;-)

Grizley, spokojnie, można doprecyzować.

Tylko ja dalej czekam na zdjęcia :-)

cotti, najwidoczniej nikt z nas takich zdjęć nie robi ;-) zrobienie złego zdjęcia musi potrwać ;-)

Dark SMG  Dołączył: 22 Lut 2008
I ja ZA jestem, zobaczymy co Nowy jest w stanie uczynić w koalicji z myszką i foto-praczem ;)

mkdexter, prawie każde zdjęcie ma jakieś mankamenty które można udoskonalić. ;-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Grizley, po co udoskonalać mankamenty?

Skocz do: