sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
aflinta napisał/a:
Mocniejszy obliczeniowo procesor nie musi wcale oznaczać wyższego poboru energii

Musi. Chyba że jest zrobiony w innej technologii np. 0,65 mikrona vs. 0,45 mikrona.
Ten konkretnie model ma wyższy pobór energi niż T2130. Doczytaj to co ja napisałem.

aflinta napisał/a:
Nie wielkość matrycy a rozdzielczość DPI ma znaczenie, to jest główny wyznacznik ceny.

Szanowny kolego ;-) Czy ja napisałem że wielkość matrycy ma wpływ na cenę ? Sprawdź jeszcze raz - tam jest napisane: Dlaczego IBM jest energooszczędny.

aflinta napisał/a:
Chipsety PM965 jak i GM965 nie obsługują pamięci szybszej niż 667MHz - więc w czym problem?

Intel 965PM Santa Rosa ma FSB = 800 Mhz. Obsługuje Ram 800 Mhz.

aflinta napisał/a:
Przypuszczam, że możesz się zdziwić.

Przypuszcam, że któryś z nas ma rację ;-)

aflinta napisał/a:
pozwól jednak innym spokojnie rozważyć inne opcje.

Ja trochę tak na żarcie namawiam na Compala. To naprawdę niezły sprzęt, ale napisałem wcześniej że nikogo nie chce na siłę nawracać. Doczytaj PLISSSS bo wygląda jakbyś w ogóle nie przeczytał lub nie zrozumiał tego co przeczytałeś.

thrackan napisał/a:
Kiedyś chorowałem na mocne konfiguracje, testy wydajności, tabelki, słupki, rankingi... ale przyszedł moment opamiętania i refleksji "Po kiego grzyba mi to?". Kupiłem laptopa wygodnego, niezawodnego i z doskonałym wsparciem serwisowym oraz często pojawiającymi się aktualizacjami oprogramowania. I jestem bardzo zadowolony ;-)

Wielkie :-B za piękną obronę swoich poglądów. Podzielam twoje zdanie. Dzięki ;-)

milo napisał/a:
sunshine, ja jesli juz to zdecyduje sie na wersje 4gb

Hej Milo, jeżeli chcesz mieć na nim Windowsa XP to kup sobie max do 3 gb = bo tylko tyle widzi XPek. Chyba, że chcesz mieć Viste :-P

opiszon napisał/a:
ej, ten compal z tego linku nie ma wifi
milo napisał/a:
sunshine, ja jesli juz to zdecyduje sie na wersje 4gb

Nie ma - więc zamówiłem u nich za dopłatą. BTW, wiecie ile kosztuje wewnętrzny moduł WIFI do compala? 50 zeta :!: Na marginesie - do Toshiby 200 zeta, do Acera 280 zeta :evilsmile:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
sunshine napisał/a:
BTW, wiecie ile kosztuje wewnętrzny moduł WIFI do compala? 50 zeta :!: Na marginesie - do Toshiby 200 zeta, do Acera 280 zeta :evilsmile:

no to teraz pokaż mi nowego lapsa acera, albo toshibę za 3,3kPLN bez wbudowanego wi-fi?

nawet jeżeli są, to wg mnie nie są warte uwagi

bo właśnie skoro ten moduł wifi jest tak tani, to po ki grzyb mam go dodatkowo kupować?

niech sobie siedzi w kompie od razu - niech go żółte paluszki zgrabnie wmontują od razu do kompa - a nie ze mam płacić za wmontowanie - co odbędzie się jak mniemam poza fabryką, czyli ktoś po chamsku będzie mi w lapsa nowego zaglądał ;)

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Opiszon, tylko w Compalach i pokrewnych cały pic polega na tym, że wszystkie części są w tym samym standardzie, są zgodne. I właśnie na dobrą sprawę każdą z części możesz kupić nową oddzielnie i sam sobie złożyć laptopa, jak zwykłego dektopa. ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
thrackan napisał/a:
I właśnie na dobrą sprawę każdą z części możesz kupić nową oddzielnie i sam sobie złożyć laptopa, jak zwykłego dektopa.

ino po co?

wiem, wiem że to fajnie wybrać sobie coś samemu, ale kurna, przy takiej ilości konfiguracji na rynku, można wybrać coś gotowego

:-B

opiszon napisał/a:
ino po co?

Ino po to, żebyś miał maksymalnie mocną maszynę w danej cenie spersonalizowaną pod własne potrzeby. W tej chwili przez unifikację podzespołów takie składaki mają najlepszy na rynku stosunek ceny do wydajności.

opiszon napisał/a:
wiem, wiem że to fajnie wybrać sobie coś samemu, ale kurna, przy takiej ilości konfiguracji na rynku, można wybrać coś gotowego

Czasem w firmowych laptopach widać suuuper konfigurację tylko drażni jeden szczegół, na przykład słaba karta WiFi, i nie ma bata, żeby go wymienić. A w Compalach nie ma większego problemu z wymianą w rozsądnej cenie.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
thrackan napisał/a:
Ino po to, żebyś miał maksymalnie mocną maszynę w danej cenie spersonalizowaną pod własne potrzeby.

Jak kupujesz nowy samochód, to też koniecznie wybierasz najszybszy dostępny na Twoją kieszeń model?

lipalipski napisał/a:
Jak kupujesz nowy samochód, to też koniecznie wybierasz najszybszy dostępny na Twoją kieszeń model?

Nie. Laptopa też tak nie wybierałem i kupiłem starszy, używany, ale świetny model IBMa ;-)
Wiem jednak, że są tacy, dla których wydajność i cena liczą się bardziej niż ciężar, jakość wykonania, wsparcie serwisowe, ergonomia, styl i zaawansowane rozwiązania dodatkowe. Dla takich właśnie konsumentów są Compale. Poza tym, jak już ktoś wyżej wspomniał, przez to, że części są produkowane w tym samym standardzie są o wiele tańsze. Ile? Pięciokrotne przebicie nie jest rzadkością (do mojego Thinkpada T43 nagrywarka DVD kosztuje 560 zł a do takiego Compala 120zł). Przez tą unifikację części i niską cenę cierpi właśnie stopień wyrafinowania konstrukcyjnego. Compale są wielkie, bo na przykład ichnia nagrywarka ma około 12mm grubości, a IBMowski czytnik zaledwie 8mm. I tą różnicę widać i czuć. A dochodzi do tego jeszcze fakt, że czytnik z IBMa mogę wyjąć jak pendrive i wsadzić na jego miejsce dodatkowy dysk twardy albo bonusową baterię.... Ale nie każdy chce wydawać kasę na takie cudeńka inżynieryjne, skoro może ją zainwestować w dodatkowy RAM, modny pokrowiec czy :-B .

Myślałem, że swoje zdanie już dosyć wylewnie przedstawiłem w poprzednich postach :roll:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
lipalipski napisał/a:
Osobiście (1 raz) kupiłem sobie samochód, który za dane pieniadze był najbardziej wypasiony (ABS, 4 poduszki, itp., ale bez elektrycznie opuszczanych szyb). W komputerach nieco inaczej - najmocniejszy, na jaki mnie stać. Notebooka nie mam, więc podoba mi się stanowisko thrackana.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
sunshine napisał/a:
Musi. Chyba że jest zrobiony w innej technologii np. 0,65 mikrona vs. 0,45 mikrona.

Nie musi, wystarczy, że wafel krzemu z którego został wytworzony posiada mniej zanieczyszczeń i zaburzeń struktury kryształu, co powoduje mniejsze straty w przepływie elektronów i tym samym mniejsze wydzielanie ciepła.

sunshine napisał/a:
Szanowny kolego ;-) Czy ja napisałem że wielkość matrycy ma wpływ na cenę ?

Faktycznie, zapędziłem się :-B

sunshine napisał/a:
Intel 965PM Santa Rosa ma FSB = 800 Mhz. Obsługuje Ram 800 Mhz.

FSB już od dawna nie determinuje częstotliwości pracy pamięci, która taktowana jest asynchronicznie:
http://www.intel.com/prod...pm965/index.htm

sunshine napisał/a:
Hej Milo, jeżeli chcesz mieć na nim Windowsa XP to kup sobie max do 3 gb = bo tylko tyle widzi XPek. Chyba, że chcesz mieć Viste

XP widzi nawet nieco więcej (o ile więcej do tych 4GB zależy tylko od architektury i konfiguracji danego systemu), Vista by była jakimś remedium na ograniczenie pamięci, powinna być w wersji 64bit. XP też w takowej występuje, choć po angielsku. Zresztą dyskusja o większej ilości pamięci i tak nie ma sensu, bo chipset obsługuje max 4GB. Warto założyć dwa moduły 2GB zamiast jednego 2GB i jednego 1GB, bo mimo, że pamięć cała nie będzie dostępna, to będzie pracować w trybie dual channel, co przy wielordzeniowych procesorach ma znaczenie.

thrackan napisał/a:
Czasem w firmowych laptopach widać suuuper konfigurację tylko drażni jeden szczegół, na przykład słaba karta WiFi, i nie ma bata, żeby go wymienić. A w Compalach nie ma większego problemu z wymianą w rozsądnej cenie.

Nie dramatyzowałbym tak bardzo, bo w wielu wypadkach czy do compala czy do IBM'a czy innego fujitsu-siemensa karta wi-fi jest taka sama - oparta o złącze miniPCI i chipsetem intela (czasem w tych tańszych badziewiach można spotkać ralinka czy broadcoma). Czasem mogą się różnić firmware, ale ostatnio jakby nacisk na maksymalne utrudnienie wymiany spadł. Zresztą nawet najlepsza karta wi-fi nie do dobrych wyników bez dobrej anteny... a tej już tak prosto nie wymienimy w żadnym z komputerów przenośnych.

Kupiłem Compala :!: Jest zajefajny ;-) Jestem zadowolony ;-) Nie polecam tego sprzętu nikomu :evilsmile:

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
lipalipski napisał/a:
thrackan napisał/a:
Ino po to, żebyś miał maksymalnie mocną maszynę w danej cenie spersonalizowaną pod własne potrzeby.

Jak coś kupuje to zawsze najlepsze na jakie mnie stać. Najlepsze to znaczy najlepiej spełniające moje wymagania.
Akurat jesli chodzi o samochody to "najszybszy" jest mało istotne, są i inne cechy. Tak samo z resztą jeśli chodzi o aparat... :evilsmile:
Sam mam starego już (z 2004 roku) klona Fujitsu i to była najlepsza oferta jaką znalazłem. Ma swoje wady, ale nadal działa, nie rozpada się. Nie wiem czy bym kupił Compala czy jednak nie IBM, bo jakość obudowy ma duże znaczenie dla użytkowania. Z drugiej strony solidny ale wolny komputer też jest nieprzydatny.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
A co sądzicie o czymś takim?
http://cgi.ebay.com/Dell-...1QQcmdZViewItem
Ciocia wybiera się do ojczyzny... ;-)

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
A propos Della - mają montownię w Polsce i ostatnio co rusz jest jakaś promocja "Smart Value". Wchodzi się na dell.pl -> Laptopy i z boku po prawej jest ramka z promocjami. Może warto czasem tam zajrzeć ? Do firmy ostatnio kupili nam 2 nowe Delle z takich promocji.

Na początek:
http://www.notebookcheck....530.7410.0.html

I pozostaje pytanie, czy Dell wreszcie ucywilizował serwis w Polsce. Wiem, że firmy obsługuje w pełni zarówno w zakresie sprzedaży, jak i serwisu. Tylko jak jest z klientem indywidualnym trzeba koniecznie przed ewentualnym zakupem zbadać :)

[ Dodano: 2008-02-22, 19:51 ]
Ajjj...obejrzałem zdjęcie ekranu tego laptopa na świeżym powietrzu i filmik w jasnym pomieszczeniu... i błogosławię matowe matryce!...

thrackan, Dzięki za linkę.
Ten z ebaya ma matową matrycę.
Kurka :evil: pisałem o moim obecnym latitude, ale mnie wylogowało i cały post poszedł w pi..... ekło.

emigrant, jeżeli używasz firefoxa, to wciskasz wstecz, kopiujesz to co napisałeś do schowka i potem się logujesz i wklejasz to co napisałeś i skopiowałeś :) Jeżeli używasz IE to nie mam pojęcia, bo nie używam. :evilsmile:
Swoją drogą mogło by to logowanie z zapamiętaniem sesji już działać.

Trochę drogi ten Dell jak na swoje parametry :-/

Tak się głębiej zastanowiłem i myślę że po kiego mi geforce, jak ani nie gram, ani nie robie grafiki 3D?
Tak naprawdę to jaka powinna być grafika do obróbki zdjęć? Myślę, że ważniejsza jest matryca oraz RAM i procesor główny, niż sam procesor grafiki. Dzisiejsze chyba wszystkie dadzą radę.

emigrant, do obróbki zdjęć jak najbardziej zintegrowany z chipsetem (dla GM965 będzie to X3100) bo ma najniższe zużycie energii.

aflinta, Dzięki. Właśnie tak sobie myślałem. Za to jak najwięcej RAMu, bo ten ma współdzielony i żeby nie było dławienia przy obróbce zdjęć w dużej rozdzielczości.

Skocz do: