ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
zobacz rynek amerykański. np apple , cannon itp. sprzety tzw refribushed są dostępne i nikt z tego nie robi żadnej tajemnicy. i-mac jest do kupieni w takiejofercie za 30/40 % ceny podstawowej. wiele osób kupuje tylko takie egz. uważając że refribushed jest już z pewnością poprawionym i przetestowanym egz. to oczywiście rynek USA. wiadomo że tam firmy nie mogą sobie pozwolic na wpadkę , bo to pogrąza sprzedaż.

Poprostu ciekawy jestem jak to wygląda w PL. ale macie racje. próżno czekać na głosy z drugiej strony barykady. raczej ani dystrybutorzy ani sklepy nie są zainteresowane tematem. Samo w sobie jest to dziwne ale coż... realia PL. albo przyzwyczaić sie albo wyjechać

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Pytanie, które zadaliście wcale nie jest niewygodne. Jak na razie nie trafiły mi się złe (nieostre) egzemplarze więc ten problem niejako mnie omijał. Miałem egzemplarze z FF/BF i te oczywiście wymieniałem klientom. Te które do mnie wracały trafiły z powrotem do sprzedaży.
Jeśli chodzi o egzemplarze mydlane to dystrybutor wymieni mi taki egzemplarz na inny. Z tego co wiem to szkło takie jest odsyłane do producenta, natomiast nie wiem co dzieje się z nim później.

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Dzięki za wyjaśnienia. czyli jeśłi chciałoby sie teoretycznie kupić *16-50 dobrej/poprawionej serii to rozumiem że masz takie u siebie i można spokojnie kupować?

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
ThomFoto, nie mam aktualnie gwiazdek. Mogę natomiast ręczyć za Tamrona albo Sigmę. Zawsze na wyraźne życzenie mogę przetestować szkiełko.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
ThomFoto napisał/a:
O ile w cywlizowanych krajach nieudane egz. (body, kompy, tv itp) trafiają ponownie do producenta , są naprawiane i sprzedawane z wyrażnym oznaczeniem refribushed po niższej cenie
Zdziwiłbyś się. Kiedyś przymierzałem się do tego tamrona i nawet pojechałem do sklepu celem zakupu. Poprosiłem o obiektyw, pan pięknie podał przy okazji piejąc z zachwytu nad obiektywem. Zanim zapiąłem do body poprosiłem jednak o nowy egzemplarz (inny). Sprzedawca kilka minut przekonywał mnie, że taki właśnie mi podał. Dopiero się zaczerwienił, jak mu pokazałem wyraźne ślady i otarcia na bagnecie. No chyba, że Niemcy nie są cywilizowanym krajem. Dobrze, że innego egzemplarza nie miał, bo teraz sobie kupię 17-50. :mrgreen:

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
nie wiem czy pamietacie ale na cyberfoto.pl była głosna sprawa canonowskiej L-ki ( 16-35 f/2.8 L USM albo 24-70 f/2.8 L USM) gosciu kupil nówke funkiel nie smigana - a okazało sie, ze mydli gorzej niz kit, pudełko bez kodu kreskowego.
Skonczyło sie przeprosinami od wlasciciela i wymiana na nowy obiektyw

kamciak  Dołączył: 16 Maj 2007
znow ff/bf :) a ja troche gdzie mozna kupic we wrocku,otoz jesli jestes zdecydowany na konkretne szklo,tzn pomacasz gdzie indziej np na odrzanskiej lub w arkadach to taniej mozna kupic (zwykle taniej) w imprze, przeniesli sie i sa za mostem grunwaldzkim na wybrzezu wyspianskiego. Co ciekawsze obie firmy biora z foto techniki :) wiec na odrzanskiej sie placi za opinie i nic wiecej :)

jq  Dołączył: 29 Sty 2008
Mnie też ten tamron się podoba tylko myślę nad sensem jego kupna.

Mam Kit 18-55, do tego bym dodał tamrona 28-75, a poźniej np sigme 70-300. Czy ma to sens ? Czy kit dla 18-28 się sprawdzi ? Czy lepiej poczekać na Tamrona 17-50 i potem 50 - 200 ? Wtedy kit zostanie bezużyteczny. Interesuje mnie raczej krajobraz i portret.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
jq napisał/a:
Mam Kit 18-55, do tego bym dodał tamrona 28-75, a poźniej np sigme 70-300

Tak też zrobiłem. W kicie często brakło mi długiego końca - sporo zdjęć w wersji finalnej mam cropowanych. Potem kupiłem Sigmę 70-300, ale wiadomo, że ją się przypina raczej od święta. Brakowało mi coś w tej dziurze pomiędzy, tym bardziej, że Sigmy 70 mm to raczej na oko 80 mm. Po drodze spróbowałem jeszcze FA 28-70 f4 ale nie zyskałem światła, więc zastąpiłem Tamronem 28-75. Jak mnie kiedyś kasa bedzie w kieszeniach ugniatać to zamienię kita na coś szerszego i będzie idealnie.
A no i jest FF :lol: Ae tak serio, to planuję go też podpinać pod jakiś analog w razy czegoś.

kabu  Dołączył: 01 Lip 2007
tak drogo się cenią w fotocentrum- Arkady
rozmawiałem i Pan dla zachety powiedział że jeśli bede chciał kupić to zejdzie z ceny do 1400zł wmawiajac mi że to jest normalna cena i przy czym sztucznie sie zdziwił jak powiedziałem że widziałem za 1200zł powiedział że używane napewno ...
taka paranoja bo wszedzie te szkła chodzą po 1200zł a 200 zł drogą nie chodzi....

Taki makro Tamron 90mm 2.8 ceni się tam 1700zł gdzie można się wysilić i kupić za 1350zł
smieszne ... :/

Skocz do: