Obecny  Dołączył: 25 Lut 2008
Co zastapi obiektyw z Sony DSC-R1 w Pentax K10D ?
Witam serdecznie, dzis postanowilem zarejestrowac sie na forum mimo iz jego wiernym biernym :) czytelnikeim jestem juz od dluzszego czasu, posiadam dwa aparaty SONY DSC r-1 ktory to jest chwilowo w serwisie oraz od kilku miesiecy PENTAXA K10D jako ze do pentaxa ciagle staram sie przyzwyczaic co w przypadku sony zajelo mi kilka dni :) to mam takie skromne pytano, czy i za ile znajde jakis sensowny odpowiednik obiektywu tego ktory jest w sony czyli: obiektyw ? Carl Zeiss Vario-Sonnar T f/2.8-4.3 f=14,3-71,5mm (12/10 4AE) ogniskowa 24 - 120 mm dla pentaxa, wiem ze nie wypada tak pisac na forum o pentaxie ale w moich rekach poczatkujacego amatora sony nadal robi wg mnie lepsze fotki, nie wiem dlaczego ale wydaje mi sie ze to wlasnie kwestia obiektywu, czy ktos moze wyprowadzic mnie z bledu czy tez przyznac mi racje ? pozdrawiam serdeczie i z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi i te tutaj i we wszystkich moich przyszlych watkach.

Obecny

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
Info o obiektywie uzywanym z K10 ulatwilo by porownanie.
Bo jesli focisz samym body to nie dziwie sie ze sony robi lepiej. :lol:

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
dokladnie takiego to nie ma, musisz sie zdecydowac na ktorym koncu bardziej Ci zalezy

najblizej chyba jest Sigma 17-70 (~26-105)

DA 16-50/2.8 (24-75)
DA 16-45/4

a jesli na dlugim to jakies
28-80
28-105 chyba

A oglolnie to kup jakas stalke (dowolne 50mm), i wtedy stwierdzisz, ze sony nie robil dobrych zdjec, naprawde !

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
A tu masz odpowiednik ognikowych Sigma APO 50-150 mm F2.8 II EX DC

Obecny napisał/a:
120 mm

zrób fotke tym słonym na tych 120mm a ja zrobie na swoim na 120mm
i zobaczymy który
Cytat
robi wg mnie lepsze fotki

[ Dodano: 2008-02-25, 21:01 ]
zy napisał/a:
dokladnie takiego to nie ma

Cytat
Sigma APO 50-150 mm F2.8 II EX DC

Grizley, czy Ty napisales ze 50-150 mm to odpowiednik 24-120 czy ja za krotko spalem i nie rozumiem ;-)

teraz patrze jeszcze raz na post obecny , i widze że coś mi się przewidziało :-B :-P :mrgreen:

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Re: Co zastapi obiektyw z Sony DSC-R1 w Pentax K10D ?
Obecny napisał/a:
czy i za ile znajde jakis sensowny odpowiednik obiektywu tego ktory jest w sony czyli: obiektyw ? Carl Zeiss Vario-Sonnar T f/2.8-4.3 f=14,3-71,5mm

Niedługo będzie dostępny dla Pentax'a Tamron 17-50 f/2.8 który jasnością dla tele może trochę zrekompensuje inne niedogodności.
Oczywiście o jakości obiektywu R1 najlepiej zapomnij... :mrgreen:
Tłumacz sobie, że lustrzanka ma szybszy AF, to może jakoś przebolejesz utratę R1 (jeśli ma nastąpić)... ;-)

bartezjusz  Dołączył: 24 Sty 2008
no kolego Obecny

zgryz masz nielichy

Zeiss w R1 wypacza i potem "szczelając" z kita włosów ubywa z rozpaczy

będzie Ci naprawdę ciężko znaleśc cokolwiek w ludzkich pieniądzach (powiedzmy do 2tys.) co mogłoby stanąć bez większych kompleksów obok Zeissa 24-120

bartezjusz napisał/a:
zgryz masz nielichy

zgryz to ja nie wiem , pentacon'em bym wytłuk takie foty.

bartezjusz  Dołączył: 24 Sty 2008
Grizley napisał/a:
bartezjusz napisał/a:
zgryz masz nielichy

zgryz to ja nie wiem , pentacon'em bym wytłuk takie foty.

że tak zapytam kolegę grzecznie :

miałeś do czynienia z R1 czy tylko teoretyzujesz?

oglądałem cropy z dpreview.com
Przyznaje ma dobre szkło ale bez przesady że nie da sie znaleźć w systemie
szkła do 1000 zł które by nie zastąpiło tego z r1 pod względem jakości .
Dałem przykład że pentaconem można to zrobić.

Grizley napisał/a:
oglądałem cropy z dpreview.com

I oglądałeś porównania do stałki 50 mm f/1.4 podpiętej do Canona
http://www.dpreview.com/r...scr1/page16.asp :mrgreen:

Grizley napisał/a:
Dałem przykład że pentaconem można to zrobić

Pentacon 16 -70 mm f/2.8-4.5? Nie słyszałem o takim. ;-)

Grizley, powiem, że "ciekawie"* piszesz.

*tak z ostrożności, by się wątek nie "zamknął" ;)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
:roll:

[ Dodano: 2008-02-25, 22:28 ]
narazie

[ Dodano: 2008-02-25, 22:28 ]
narazie

armar napisał/a:
Pentacon 16 -70 mm f/2.8-4.5? Nie słyszałem o takim.

:?: :arrow: :?: 8-) skąd ty żeś to wziął

[ Dodano: 2008-02-25, 22:40 ]
nie rozumiem nieraz co ty piszesz skąd te liczby ci sie biorą :mrgreen:

Matey3000 napisał/a:
Info o obiektywie uzywanym z K10 ulatwilo by porownanie.
Bo jesli focisz samym body to nie dziwie sie ze sony robi lepiej. :lol:

Z pentaxem mam kitowy 18-55 gdzie kitowy wcale nie oznacza ze do kitu :) ale moglo by byc lepiej, jednak srednio sie orientuje jaki zwiazek ma obiektyw ktory uzwyam aktualnie z pentaxem wzgledem sensu tego pytania :)

armar napisał/a:

to jest akurat porownanie ostrosci - obiektyw typu 50/1.4 i do tego w pelni otwarty zdecydowanie nie jest po to zeby byc ostrym wiec takie porownanie moim zdaniem mozna potluc o wiadomoco

nie twierdze, ze to kiepskie szklo bo nie wiem ale jezeli jest dobre tylko dlatego ze jest ostre to dla mnie to pomylka

i raczej nie sadze zeby przebil plastyką takie 50/1.4 a to jest dla mnie cecha decudujaca

niewykluczone, ze nawet jest lepszy niz wiekszosc zoomow do lustrzanek, ale stalka to stalka...

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Zdaje się, że ten obiektyw z R1 jest zbliżony do: 16-80 f/3.5-4.5 ZA Vario Sonnar T. Więc może trzeba było Sony'ego kupić. ;-) Ale takiego szkła, o takim zakresie, to w żadnym innym systemie, chyba nie ma.

Grizley napisał/a:
armar napisał/a:
Pentacon 16 -70 mm f/2.8-4.5? Nie słyszałem o takim.

:?: :arrow: :?: 8-) skąd ty żeś to wziął

[ Dodano: 2008-02-25, 22:40 ]
nie rozumiem nieraz co ty piszesz skąd te liczby ci sie biorą :mrgreen:

Grizley - w aparatach z matrycą APS-C stosujemy przelicznik ogniskowej - tak zwany mnożnik.
Chcąc uzyskać odpowiednik pełnoklatkowych ogniskowych 24-120 mm dla matrycy APS-C o mnożniku 1,5 musimy podzielić te wartości przez mnożnik. Uzyskujemy wówczas wartości 16-80 mm, które należałoby przypiąć do Pentax'a. Skróciłem poprzednio nieco dłuższy zakres, bo i tak przy tele te 10 mm różnicy już wielkiej nie robi, ale miło by było, bo do portretu w sam raz (dla perspektywy to ma znaczenie). :)

zy napisał/a:
armar napisał/a:

to jest akurat porownanie ostrosci - obiektyw typu 50/1.4 i do tego w pelni otwarty zdecydowanie nie jest po to zeby byc ostrym

Piszą, że "Canon 50 mm F1.4 lens, Aperture Priority (F4)" :-D

Kończę ten off-topicowy wątek na temat jakości szkła, bo i tak takiej się nie znajdzie do żadnej lustrzanki, a szkoda.
Może jednak ktoś doradzi jakiś fajny obiektyw z podobnym ekwiwalentem.

gin z tonikiem napisał/a:
Zdaje się, że ten obiektyw z R1 jest zbliżony do: 16-80 f/3.5-4.5 ZA Vario Sonnar T.
Zakres ogniskowych podobny, ale "jakoś" marniutka: http://www.slrgear.com/re...uct/1126/cat/83
(te rysuneczki kolorowe są aktywne - można sobie suwaczkami poruszać)

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
armar napisał/a:
Zakres ogniskowych podobny, ale "jakoś" marniutka:
No tak, rzeczywiście w testach ten Sonnar, specjalnie rewelacyjnie nie wyszedł. Ale Sonolciarze się strasznie podniecają. Chyba jest jednak znacznie lepszy od takiego 17-85/4-5.6 Canona (porównywalna ogniskowa).
Moim zdaniem, wielka szkoda, że Sony zaniedbało segment R1. Wiele osób by kupiło, dobrze wykonanego hiperkompakta (ale nie z odłażącą gumą :-) ) z takim zakresem ogniskowych i dobrą jakością zdjęć.

Moja Rjedynka przeszla dosc powazny upadek zreszta wraz ze mna co mialo nastepstwo wlasnie w zakupieniu pentaxa k10d jednak po przemysleniach i analizie kosztow zdecydowalem sie wskrzesic rjedynke przez oddanie jej do serwisu, koszt naprawy to okolo 400 euro ale wg mnie sie oplaca, bawilem sie juz wieloma aparatami, ale ten jest poprostu wyjatkowy :)

Skocz do: