dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Jeżeli założysz jakikolwiek dystans to środek skali na obiektywie nie będzie w osi pionowej aparatu. Przejściówka ma gwint z jednym wejściem i jeżeli jest ono w niewłaściwym miejscu skala będzie przesunięta kilkanaście stopni w stronę spustu. Jeżeli dystans nie będzie wystawał ponad płaszczyznę gniazda nie będzie to miało wpływu na ostrzenie na nieskończoność.
Z uwagi na te niedogodności (brak precyzyjnego ustawienia obiektywu z gwintem w stosunku do puszki) Pentaks stworzył bagnet "K".

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
dżejpi napisał/a:
Jeżeli założysz jakikolwiek dystans to środek skali na obiektywie nie będzie w osi pionowej aparatu.

Ja bym nawet wolał (ale w stronę przeciwną) - jak zapinam tamka to przycisk od zwalniania trubu A mam dokładnie zasłonięty daszkiem lampy.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
zrobiłem jedną warstewke z taśmy izolacyjnej czarnej

teraz dynks jest na równi z bagnetem załozyłem przejsciówke na obiektyw m42
i ładnie sie wkreca :mrgreen:

[ Dodano: 2008-02-25, 20:48 ]
trzeba uwazac aby ta taśma na przejsciówce sie nie strzepiła bo "opiłki" będą wpadać do bagnetu :!:

Grizley, i dlatego warto czytać instrukcje ....
no i ... przedewszystkim to forum .... :mrgreen:

JackDeJack, mnie też to czasem wnerwia ...

Cytat
Grizley, i dlatego warto czytać instrukcje ....
no i ... przedewszystkim to forum .... :mrgreen:

czytam nałogowo codziennie :evilsmile: mam już małe obawy czy to nie uzależnienie. :-B

Czyli już nie muszę ci słać fotek na maila :?: :!: :mrgreen:

BTW - u ciebie na fotkach widzę dwa wycięcia na klucz do wykręcania przejściówki z bagnetu, a u mnie jest jedna. Masz czerwoną kropkę na przejściówce ??

Cytat
Czyli już nie muszę ci słać fotek na maila :?: :!: :mrgreen:

Już nie dzieki :-) :-B
Cytat
BTW - u ciebie na fotkach widzę dwa wycięcia na klucz do wykręcania przejściówki z bagnetu, a u mnie jest jedna. Masz czerwoną kropkę na przejściówce ??

Tak bo w zestawie jest kluczyk do wykręcania przejściówki domyślnie przejściówka miała
śrubke i blaszkę ale wykręciłem bo nie raz walczyłem z 2h aby ja wyjąc z bagnetu.
Mam kropke z boku pierscienia po zewnetrznej stronie

Czyli mamy inne.
Ja mam miedzianą i żadnych sprężynek nie było. Może dlatego ci niezabanglało od pierwszego strzału?!

Też mam przejściówki z blaszką i wierzcie, że wyjęcie przejściówki przy pomocy kluczyka to sekunda.

Kluczyk trochę "modyfikowałem" po pierwszym użyciu ... 8-)

Miał po prostu za "długie pazurki".

cinekk1  Dołączył: 17 Lut 2008
Właśnie zamówiłem tę przejściówkę ze zdjęcia i trochę mnie przestraszyliście, że z Heliosem nie zadziała. Matko Boska wywalone pieniądze? To co ja z tym Heliosem zrobię?

Którego zdjęcia bo w wątku są dwa ?
Zawsze można używać Heliosa do makro mocując go odwrotnie. W celu zmniejszenia powiększenia można wykręcić nożyczkami tylną soczewkę. Ja właśnie w tym celu go kupiłem jeszcze do Fuji S5600 - a teraz z K100D jak znalazł.

BTW- jak przyjdzie to i rozwiązanie się znajdzie jak dla Grizley'a. Chyba że zamówiłeś tą z kołnierzem - wtedy jedyny minus to brak ostrzenia na nieskończoność.

Zamówiłem tę bez kołnierza, z tej licytacji, co to tak ładnie się chowa w korpusie, takie zdjęcie K10. Ostatnia sztuka była. To jak wkręcę w to Heliosa, to wejdzie w korpus czy nie? Na fotografuję makro. Tylko portrety, krajobrazy i trochę fotografii teatralnej i okolicznościówka, bo to trzeba. Makro nie robię. Oj, a miało być tak pięknie. Wszyscy mówili, że starocie M 42 to Panie bez problemu chodzą, Panie i to jak ładnie. O patrz Pan... to zdjęcie takim ruskim śmieciem i jak ładnie na kadyszce widać...

cinekk1 napisał/a:
Wszyscy mówili, że starocie M 42 to Panie bez problemu chodzą

a tak nie jest ?
cinekk1 napisał/a:
O patrz Pan... to zdjęcie takim ruskim śmieciem i jak ładnie na kadyszce widać...

tu to żeś pan przesadził :evil:

[ Dodano: 2008-02-26, 12:09 ]
cinekk1 napisał/a:
To co ja z tym Heliosem zrobię?

na półke postawisz :evilsmile:

Dzięki. Umiesz pocieszyć człowieka. Płakać mi się chce. Jak przyjdzie ta redukcja, to ją do śmieci wyrzucę. A obiektywy kupię od Pentaxa. Jak się ktoś urodził pod złą gwiazdą, to mu nawet obiektyw nie wlezie...szkoda gadać...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
cinekk1, na frasunek, dobry trunek :-B ;-)

Cinekk1 - jak to wywalisz to ci łapki uschną- jak mówiła babcia Cejrowskiego "chlebka sie nie wyrzuca" "zapłacone musi być zjedzone/zkonsumowane".
Najpierw poczekaj podłącz i jak nie zabangla od pierwszego to co najwyżej zabawisz się w A.Słodowego i w 10minut będziesz zadowolony.

Robię w serwisie od ho,ho lat i nie mam w słowniku takich wyrażeń jak:
- nie da się
- nie potrafię
- to niemożliwe
- to nie będzie działać

Wszystko jest ew. sprawą - za ile? Proponuję podobne radosne podejście. :mrgreen:

[ Dodano: 2008-02-26, 14:01 ]
Cinekk1 - jeszcze jedno.
Poczytaj:
Grizley napisał/a:
Ma taką redukcje nie z tej aukcji , bez blaszki , i mogę powiedzieć jedno ze jezeli wkręcę najpierw na obiektyw a później bym próbował wkręcić do korpusu do za ch..... jasnego nie da sie tego zrobić.
Grizley napisał/a:
zrobiłem jedną warstewke z taśmy izolacyjnej czarnej

............
A już po chwili
............
Grizley napisał/a:
teraz dynks jest na równi z bagnetem załozyłem przejsciówke na obiektyw m42 i ładnie sie wkreca

I co - ni ch.. sie nie dało ?! Grizley - podaj koszty coby kolega wiedzał na jakie ew. dodatkowe wydatki się naraża :mrgreen:

Trochę się uspokoiłem. Dzięki.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
cinekk1 napisał/a:
to mu nawet obiektyw nie wlezie

Z Heliosa, o ile pamiętam, łatwo się tył odkręca. 3 śrubki i voila. Zaniesiesz do jakiegoś mechanika, zeszlifuje Ci te zbędne pół milimetra i już się Heliosa da zamontować :-)

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
MiQ27 napisał/a:
Zaniesiesz do jakiegoś mechanika

nawet zanosić nie trzeba. Dupka jest z jakiegoś aluminium - idzie ją bez problemu zeszlifować na dowolnym papierze ściernym - koszt ok. 1,5 pln za arkusz w każdym sklepie z narzędziami(w tym wypadku polecałbym gradację 240).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
MORKO napisał/a:
idzie ją bes problemu zeszlifować na dowolnym papierze ściernym

A zachowanie prostopadłości do osi optycznej :?:

Skocz do: