Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Co wybrac - procesor
Chcialbym zmienic procka z e4300 (wkrecony na 2.4Ghz) na cos nowszego/szybszego
i teraz tak...
podstawowy soft to lightroom
photoshop 3
pinnacle studio 11 (HD)
plyta ASUS P5B-E
pamiec 4GB
jak podaje CPU-Z
Dram Frequency 400 Mhz
FSB:DRAM 2:3

i teraz tak czy wchodzic 4 rdzeniowca na 2.4 Ghz
czy w szybszego core2 Duo np. 3Ghz ??

Zastanawiam sie czy 4 rdzenie zostana przez jakis soft wykorzystane?
Czytalem jakies porownania i wychodzilo ze o ile 2 rdzenie jeszce jako tako - sa optymalizacje wykorzystujace to przy 4 jest dosc slaby wzrost wydajnosci.....
Czy ktos moglby pomoc?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
czy wchodzic 4 rdzeniowca na 2.4 Ghz
Oczywiście - kręcisz bez problemu do 3-3.3 GHz i masz rakietę (ja lecę tylko na 2.88 GHz, ale to dlatego że masz Stepping B3, który jest mniej energooszczędny).

Jaki soft wykorzysta 4 rdzenie? Folding@Home SMP Client :evilsmile:

A na poważnie - wykorzysta Ci system - 4 aplikacje jednowątkowe mogą pracowac nie konkurując ze sobą o czas procesora, bo każda pójdzie na swoim rdzeniu (pewnie to jest uproszczenie).

Fafniak napisał/a:
optymalizacje wykorzystujace to przy 4 jest dosc slaby wzrost wydajnosci...
Ale oni porównują jedna aplikację przacującą na różnych wariantac Core2. A ja mówię, ze przyrost ogólny wydajności pracy na 4 rdzeniach jest nie pominięcia - nie znam teraz sytuacji, ze na coś czekam, no chyba, że kopiuje na dyskietkę ;-)

p1tbull  Dołączył: 24 Sty 2008
Fafniak napisał/a:
i teraz tak czy wchodzic 4 rdzeniowca na 2.4 Ghz
czy w szybszego core2 Duo np. 3Ghz ??

Wez szybszego core 2 duo, bo czterordzeniowy QUAD nie dziala wpelnii z xp ;]

p1tbull napisał/a:
czterordzeniowy QUAD nie dziala wpelnii z xp
Mógłbyś to rozwinąć?

Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
Na moje oko przeszkadza w tym wypadku 32-bitowa architektura XP. Ale ja tam się nie znam.

BTW, uważaj na FSB - P5B-E obsługuje maksymalnie 1066 MHz. Akurat Core 2 Quad Q6600 też działa na takiej magistrali, ale np. Core 2 Duo E6550 śmiga już na 1333 MHz.

Misztu napisał/a:
BTW, uważaj na FSB - P5B-E obsługuje maksymalnie 1066 MHz. Akurat Core 2 Quad Q6600 też działa na takiej magistrali, ale np. Core 2 Duo E6550 śmiga już na 1333 MHz.
- o cholera.... dzieki :roll:

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
p1tbull napisał/a:
Wez szybszego core 2 duo, bo czterordzeniowy QUAD nie dziala wpelnii z xp ;]

Ciekawa teoria, o tyle fajna co nieprawdziwa.

Misztu napisał/a:
Na moje oko przeszkadza w tym wypadku 32-bitowa architektura XP. Ale ja tam się nie znam.

Architektura nie ma nic tu do rzeczy, inaczej by nie działały 64 procesorowe serwery z 32bitowymi systemami operacyjnymi :-)
Co do FSB bardzo słuszna uwaga.

Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
O ile mnie pamięć nie myli, mój Athlon X2 do sprawnego śmigania potrzebował sterowników. Dwa rdzenie były widoczne, ale jakoś średnio dawał radę. Nie wiem jak jest z Intelem, bo z prockami tej zacnej firmy ostatnio pracowałem na Celeronie 533 MHz ;)

Generalnie XP trochę nie nadąża za nowinkami (nie umie zaadresować 4 GB pamięci), a Vista... wio... ;)

[ Dodano: 2008-02-26, 23:33 ]
aflinta napisał/a:
Architektura nie ma nic tu do rzeczy, inaczej by nie działały 64 procesorowe serwery z 32bitowymi systemami operacyjnymi :-)
Co do FSB bardzo słuszna uwaga.

64 procki, każdy 32-bitowy. I taki, nawet wiekowy, Unix sobie spokojnie poradzi. Po prostu nie obsłuży jak należy instrukcji 64 bit. Tak na chłopski rozum.

Kto miał coś wspólnego z projektowaniem układów/architekturą procków czy jakąś polibudą? ;)

Fafniak, jeżeli Twoja płyta główna nie jest wystarczająco dobra, to ją przy okazji zmień. Quad jest tego warty.

Misztu napisał/a:
O ile mnie pamięć nie myli, mój Athlon X2 do sprawnego śmigania potrzebował sterowników.

Sterowniki były od zarządzania energią i prędkością procesora, ale nie od pracy SMP.

Cytat
Generalnie XP trochę nie nadąża za nowinkami (nie umie zaadresować 4 GB pamięci), a Vista... wio... ;)

Vista 32 bit też nie umie - to naturalne ograniczenie 32bit adresowania, do obejścia przez nieefektywne adresowanie PAE, używane np. w Windows Server Enterprise (32bit) lub wszelakiej maści Linuksach. Windows XP x64 bez problemu radzi sobie ze 128GB.

Cytat
64 procki, każdy 32-bitowy. I taki, nawet wiekowy, Unix sobie spokojnie poradzi. Po prostu nie obsłuży jak należy instrukcji 64 bit. Tak na chłopski rozum.

Nie bardzo rozumiem tego o instrukcjach 64bit? Do czego się to ma odnosić?

Cytat
Kto miał coś wspólnego z projektowaniem układów/architekturą procków czy jakąś polibudą? ;)

np. Ja :evilsmile: :-B

zorzyk napisał/a:
Fafniak, jeżeli Twoja płyta główna nie jest wystarczająco dobra, to ją przy okazji zmień. Quad jest tego warty.
- z tego co wyczytalem to quad bedzie pracowac na mojej plycie..problemem jest FSB 1333 - tego nie mam.......
a wymiana plyty nie wchodzi w gre bo musialbym nowego XP kupic

[ Dodano: 2008-02-27, 07:54 ]
chociaz z zestawienia to wedlug asusa od biosu 1701 moge wstawic procki 1333Mhz... :roll:

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
chociaz z zestawienia to wedlug asusa od biosu 1701 moge wstawic procki 1333Mhz

sprawdz jeszcze wersje plyty (rev). Asus robi czasem takie numery, ze wymienia jakis kawalek elektroniki i mimo, ze bios jest dobry, to elektronicznie nie da rady na starszych wersjach sprzetu.

no cos jest nie tak - bo automat podaje mi ze najnowszy jest 1601 - (z "mlodsza data"- niz moj obecny czyli troszke nowszy niz moj) a ten 1704 nie jest nawet wymieniany....

a tu :
http://support.asus.com.t...cpusupport.aspx
jak sie wpisze P5b e - to wychodzi na to ze nie powinno byc zadnych problemow.... :roll:

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Fafniak napisał/a:

Bo ponieważ ? Wymieniałem padniętą płytę w moim biurowym komputerze i poza koniecznością przejścia przez automagiczną aktywację telefoniczną innych niedogodności nie było (zasadniczo trzeba było tylko potwierdzić, że ta konkretna kopia XP działa tylko na tym jednym kompie).
Płyta ma inny chipset niż poprzednia, a przy okazji zmieniłem grafikę i twardziela. No problem.

MiQ27, - ale jak donosza rozni ludzie - roznie to bywa niestety....chyba nawet na naszym forum ktos pisal ze pani mu odmowila aktywacji na innej plycie niz poprzednio...

Fafniak napisał/a:

Ten XP wymagał aktywacji? Zawsze istnieje możliwość awarii płyty i konieczność wymiany przez serwis na inną nie koniecznie taką samą... a licencja zostaje ta sama :) W końcu niby komputer miał obsługiwać FSB1333 a nie obsługuje i jest masowa wymiana płyt w ramach akcji serwisowej? :evilsmile: :-B

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Fafniak napisał/a:
pani mu odmowila

Dzwoniłem na automat. Wszystko załatwia się z klawiatury telefonu, tonowo. Podałem ID instalacji, odpowiedziałem "0" lub "1" (czy jakoś tak) na kilka dodatkowych pytań a potem automat podał mi nowy sążnisty kod aktywacyjny. Żywego operatora nie stwierdzono.

Z panią to musiałem rozmawiać, jak robiłem na laptopie downgrade Visty do XP Pro.

ok ok.... moze - narazie nie chce robic takiej przesiadki bo reinstalacja systemu mnie zalamuje.... :mrgreen:

Nie znam szczegółowo Asusa, ale mój abit IP-35 PRO pozwala ustawiac nie tyle FSB, co tzw. "External clock". Nie wybieram wiec FSB 1066, tylko 266 MHz (266*4=1066). Na tej zasadzie ustawiam to, co poasuje albo co "jeszcze pójdzie", np. 359 - procesor pracował na 359*9 = 3230 MHz. Oczywiście, żebu to poszło to trzeba było podnieść napiecie na rdzeniu i różne inne tweaki porobic. Pamieć tez daje sie ustawić asynchronicznie (wybierajac odpowiedni dzielnik), i mogłem ustawic Corsair 800 MHz CL4 na 1060 MHz CL5. Wszystko pracowało jak huragan, tylko grzejnik był masakrsyczny (mam starszą wersję Quada - B3, teraz jest G0 lepszy pod tym względem, niższe napięcia, niższe temperatury, mocniejsze podkręcanie).

Jako efektywne parametry pracy uznałem 320 MHz czyli procesor leci 2880 MHz na standardowych ustawieniach napięć, w stresie (F@H) mam 52 stopnie na najcieplejszym rdzeniu przy 18,5 st. temperatura otoczenia. Chłodzenie procesora wymieniłem na Thermalright SI-128 SE i pasta Zalman320*1,25. Pamięc leci na 960 MHz/CL5.

Skocz do: