MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
plwk napisał/a:
A zachowanie prostopadłości

Szlifuje się tylko tył pierścienia z gwintem mocowania M42. W Heliosach to on raczej nie ma wpływu na ustawienie soczewek, chodzi tylko o to, żeby nie wystawał za bardzo do tyłu obiektywu.

Szlifuje się go oczywiście pod warunkiem, że wystaje i dlatego nie wchodzi w korpus, inaczej to zbędne.

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
cinekk1, Czemu ty się denerwujesz na zapas??? Jak będziesz miał komplet i nie pójdzie to wtedy dopiero wystawisz cenę za całość i masz spokój - ja biorę . Akurat potrzebuję trzeciego Heliosa i siódmą redukcję. Widzisz i po sprawie.

Wiem oczywiście, (jako ktoś, kto ma tyle redukcji), że do transakcji nie dojdzie, więc do czasu spasowania wszystkiego, się nie przejmuj. Oczywiście nic nie próbuj szlifować - bo nie kupię szlifowanego. To się musi zmieścić, powiedział słoń kręcąc główką, przed stosunkiem z mrówką.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Corn
Ty tak poważnie z tym kupowaniem, bo jakby co to może wieczorkiem bym coś miał ?!

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Cytat
I co - ni ch.. sie nie dało ?! Grizley - podaj koszty coby kolega wiedzał na jakie ew. dodatkowe wydatki się naraża :mrgreen:

0,0zł :mrgreen: :mrgreen:

marians  Dołączył: 07 Sie 2007
Przeczytałem cały temat i i postanowiłem pochwalić się moim rozwiązaniem .A mianowicie z pierścieniami zawsze było coś nie tak i ciągle mnie to denerwowało .Za parę groszy kupiłem uszkodzony konwerter odkręciłem mocowanie stoczyłem gwint na Heliosie i przykręciłem bagnet,i tym sposobem uzyskałem Heliosa z bagnetem K Działa znakomicie .

My tu szukamy tanich rozwiązań.
Taka tokarka to chyba kilka kilo PLN - nawet z demobilu ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
JackDeJack napisał/a:
Taka tokarka to chyba kikla kilo PLN - nawet z demobilu

No :mrgreen: http://www.narzedziowy.pl...39¤cy=PLN

JackDeJack napisał/a:
My tu szukamy tanich rozwiązań.
Taka tokarka to chyba kikla kilo PLN - nawet z demobilu ;-)

Akurat mnie to kosztowało mniej niż przejściówka .Pracuję na tokarce precyzyjnej .wiec takie drobne roboty to płachostka.

PLWK
Zawsze możesz sobie jeszcze wytoczyć nóżkę do taboretu, no i oszczędzasz całe 322,80 PLN
- OKAZJA PANIE OKAZJA :!: :mrgreen:

JackDeJack napisał/a:
PLWK
Zawsze możesz sobie jeszcze wytoczyć nóżkę do taboretu, no i oszczędzasz całe 322,80 PLN
- OKAZJA PANIE OKAZJA :!: :mrgreen:

Żałosny żart :cry:

Marians - to o taborecie nie było w kontekście pracy tokarza (szanuję każdego kto pracuje - asenizatorów zwanych śmiciarzami także).
Dotyczyło to kupowania tokarki w celach produkcji przejściówki. Jakbym miał dojście to też bym sobie wytoczył, a nie kupował. I zawsze lepszy materiał można dobrać do produkcji.
Nie bierz tego osobiście.

[ Dodano: 2008-02-26, 20:00 ]
I jeszcze jedno pisałem odpowiedź dla plwk i w miedzy czasie ty odpowiedziałeś. To troche namieszało (znaczy mój wpis wpadł pod twój) i zmieniło cały sens.
Poza tym czytaj - moja odpowiedz była do plwk

holmes  Dołączył: 29 Sty 2008
To ja jeszcze dołączę swoje pytanie :

Czy Helios 58/2 44-m-4, czyli ten bez przełącznika auto/manual współpracuje z K100d?

Po podpięciu tego Heliosa do K110d, kręcę pierścieniem przysłony na obiektywie ale w rzeczywistości przysłona się nie zmienia ....

Zobacz na mój podpis :lol:

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
holmes napisał/a:
Po podpięciu tego Heliosa do K110d, kręcę pierścieniem przysłony na obiektywie ale w rzeczywistości przysłona się nie zmienia ....

bo trzeba go zablokować, odkręcasz "dupkę" wciskasz w popychacz kawałek wkładu do długopisu, skręcasz spowrotem i działa.

holmes napisał/a:

Znaczy masz uszkodzony obiektyw. :-(

holmes  Dołączył: 29 Sty 2008
Obiektyw raczej jest dobry bo jak się wciśnie ? zablokuje :-) bolec to przysłona się domyka.
Mam jeszcze tylko prośbę o krótką ale w miarę dokładną :-) instrukcję jak to mam zrobić z tym wkładem od długopisu.

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
ale holmes pisze że nie ma przełącznika A/M, więc ma obiektyw z automatycznym przeniesieniem przesłony, a taki to bez mini przeróbki działa tylko na pełnej dziurze!

holmes napisał/a:

Mam jeszcze tylko prośbę o krótką ale w miarę dokładną :-) instrukcję jak to mam zrobić z tym wkładem od długopisu.

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :mrgreen:
Za ciebie wpisałem w google "helios przeróbka popychacza" - podaje drugi wyrzucony link.POPYCHACZ

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
holmes, Przypominam bajeczkę o słoniu.

cinekk1  Dołączył: 17 Lut 2008
Martwiłem się ostatnio o przejściówkę. Dzisiaj przyszła i pasuje świetnie. W kilka minut unieruchomiłem popychacz i przysłona działa prawidłowo. Bardzo fajny obiektyw. Rozmywa ładnie za obiektem i ostro jest w centrum kadru. Potem trzeba przycinać, ale i tak jest dobrze. Dziękuję wszystkim za rady i słowa uspokojenia. Nie taki diabeł straszny. A można się pochwalić w wątku "Pokaż swój Bokeh"? Czy raczej nie za bardzo?

Skocz do: