szmyk  Dołączył: 16 Sty 2008
Klarownosc zdjec i ostrosc w K10D
Witam.
Jest to pierwszy moj watek na tym forum.
Od stycznia mam K10D.
Praktycznie przez caly czas uzytkowania zauwazylem pewne problemy ktore zaczynaja mnie troszke irytowac.
1- Ostrzenie
-Kiedy zaloze obiektyw kitowy(18-55) ostrzenie jest ok, ale mam TAMRONA 80-210/3,8 manualnego. Dzis wybralem sie do parku popstrykac wiewiorki i przyjrzec sie dobrze ostrosci w moim nowym aparacie.
Przede wszystkim manualny TAMRON. Oko mam dosc dobre wiec z ustawianiem ostrosci nie mam problemu.Po przyjsciu do domu okazalo sie ze prawie wszystkie foty sa nieostre.
Podczas spacerku postanowilem sie przyjrzec bardziej ostrzeniu, i tu wyskoczyl nastepny problem.
2- Klarownosc zdjec
Co przez to rozumiem? Chodzi generalnie ze jesli mam juz ostrosc w punkcie, ogladam zdjecie w kompie, powiekszam i nie widze pelnej ostrosci. Zdjecie jakby lekko za mgla.
Z ciekawosci zrobilem test na linijce.
Olympus C765UZ (4MP) vs Pentax K10D (10,2Mp)
Pentax z kitowym obiektywem.
Zdjecia z Olka sa jak zyleta pomimo slabego oswietlenia a K10D niby ostrosc w punkcie ale brakuje zycia w tym zdjeciu, klarownosci.
Czy ktos z forumowiczow mial podobny problem i czy jedynym rozwiazaniem jest oddanie cacka do serwisu? (nie chce sie z nim rozstawac)
Nie wiem gdzie moglbym zamiescic fotki w oryginalnym rozmiarze.
Jesli ktos sobie zyczy podesle na priv.
Pozdrawiam
Mariusz

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
szmyk, - hybryda i lustrzanka to dwa rozne swiaty.
K10D mozesz ustawic tak zeby obrazki byly mocno wyostrzone i nasycone - wystarczy przeczytac instrukcje.....
Co do manualnego ostrzenia.....
zapewniam cie ze mam jako takie doswiadczenie w tym.... ale z zoomami mozesz miec klopoty - jezeli to jest typu "pompka" to tym bardziej

Ze to dwa inne swiaty to wiem, ale ostrosc zdjec to inna sprawa.
Nie chodzi mi o porownanie do kompaktow (choc to zrobilem) ale o pokazanie roznicy ktora powinna byc znikoma. Mowiac wprost, w miejscu gdzie jest punkt ostrosci, zdjecie jest malo ostre nawet na kitowym szkle.

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
pytanie, czy jest malo ostre w miejscu, gdzie ostrzyles za to jest ostre gdzie indziej. Czy może chodzi ci o to, że ogólnie zdjęcie jest nieostre w stosunku do kompakta z ktorym porównywałes
Grzesiek

Balem sie ze moze jest FF lub BF ale wszystko sie rozwialo na linijce. Ostrosc jest tam gdzie powinna.Ale jest jakas slaba..jakby lekko za mgla..
Zaraz postaram sie fotki wstawic

szmyk napisał/a:
Balem sie ze moze jest FF lub BF ale wszystko sie rozwialo na linijce. Ostrosc jest tam gdzie powinna.Ale jest jakas slaba..jakby lekko za mgla..
- o ile nei masz walnietego szkla to jest to normalne i temat poruszany byl tysiace razy na roznych forach foto... hybryda/gluptak a lustrzanka to jest gigantyczna roznica - juz o tym pisalem...

No i pogadali...Widze ze sie niczego nie dowiem.

[ Dodano: 2008-02-26, 21:22 ]
Robie zdjecia od 15 lat wiec wiem co to lustrzanka a kompakt..
Sorry..i zagladalem juz na rozne fora, bez rezultatow.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
szmyk napisał/a:
Widze ze sie niczego nie dowiem.
szmyk napisał/a:
Wiec nie rozumiem pytania. Jeżeli robisz coś już 15 lat, więc...
Nawet nie wstawiłeś sampli.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
szmyk napisał/a:

A czy wiesz także, że kompakty mają podostrzanie na stałe ustawione w puszce? To co oglądasz na ekranie jest juz podrasowane przez kompakta.
Jak chcesz miec ostre fotki z lustrzanki - ustaw w menu shrpness na +2, albo i +3. I ró” w jpg. Nasycenie kolorami także możesz podbić.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
szmyk, tak naprawde ciezko te ostrosc oceniac na monitorze. Pamietaj, ze to az 10mpix. W powiekszeniu 100% zdjecia nigdy nie sa super ostre na monitorze, ktory wyswietla 72 czy 96 punktow na cal...

PENTAX
http://photo.net/photodb/...6995470&size=lg
OLYMPUS
http://photo.net/photodb/...6995482&size=lg

[ Dodano: 2008-02-26, 21:29 ]
W olku nic nie ruszalem i nie rasowalem
W pentaxie sharpness na +1 i contrast na -1 jak wyczytalem na jednym z forow..
Pozdrawiam

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
szmyk, Róznica o której pisze Fafniak, to nie te róznice o których myślisz pisząc
szmyk napisał/a:

ta różnica polega własnie na tym, że kompakty mają wbudowane algorytmy wyostrzające i nie tylko, tak aby zwykly Kowalski był zadowolony z uzyskanego efektu na ekranie monitora. Lustrzanka działa trochę inaczej ... ale to już wiesz skoro przed 15 laty wybrałeś właśnie ją a nie kompakty;)
Grzesiek

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Zrób sobie jakąś scenkę testową np. takie coś http://forum.stock-photo.pl/viewtopic.php?t=3937 bo zdjęcia wiewiórek w parku to test na szybkość raczej.

PS ostość to ostrość jak ostro na matrycy to ostro na (sprawnym) monitorze dla tego tych zdjęć nie wyostrzałem, a w aparacie wszystko ustawione na "0".

szmyk, - no sorki ale wstaw te foty bo narazie to jest pie....nie a nie powazna rozmowa
Napisalem ci juz jaka jest roznica i ze w lustrzance mozesz sobie utawic tak zeby prawie jak z kompaktu wygladalo....
Co chcesz uslyszec? Ze masz oddac do serwisu ? Bardzo prosze oddawaj.....
Chcesz uslyszec cos innego - prosze napisz co....
Jak chcesz pogadac merytorycznie to wstaw cos na podstawie czego mozna podyskutowac..... bo na podstawie tego co napisles to wnioskuje ze nie masz pojecia jak kompakty traktuja zdjecie (podostrzanie) ajk traktuje lustrzanka...

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
szmyk napisał/a:
No i pogadali...Widze ze sie niczego nie dowiem

no więc rzecz w tym, że aby otrzymać satysfakcjonujace Cię efekty powinieneś chyba ustawić w menu aparatu wyostrzanie na +3, kontrast na +3, nasycenie barw na +3.
lustrzanki generalnie są ustawione tak (a pentaxy zwłaszcza!), by na zdjeciu zachować możliwie dużo informacji, które podczas wyostrzania, podkolorowywania, zwiększania kontrastu przepadają bez wieści.
czyli chcesz zdjęcie jak z kompakta, potraktuj je jak kompakt: wyostrz, podkoloruj, zwiększ kontrast!

jest jeszcze opcje walniętego obiektywu, ale raczej mało prawdopodobna :mrgreen:

M

Wstawilem fotki ale nie wiem czy dzialaja linki..

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
szmyk napisał/a:
nie wiem czy dzialaja linki..

Linki działają.
Po mojemu wszystko gra i buczy.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
szmyk napisał/a:
Ostrosc jest tam gdzie powinna.Ale jest jakas slaba..jakby lekko za mgla..

musisz traktowac to jako punkt wyjscia - co zrobisz z tym dalej w programie graficznym to juz Twoja sprawa. Przestaw sobie z Neutral na Bright i do tego ostrzenie podkrec i zrob ponownie porownanie. Rozumiem, ze robisz w JPG?

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Ostrość chyba pomniejszona przez szum - jakie ISO tu dałeś?

To sa sample z RAWow poprostu przekonwertowane na jpg, nic z nimi nie robilem..

Skocz do: