Sinister  Dołączył: 27 Lut 2008
  K10 a fotomodeling
Witam

Mam pytanie odnośnie K10 a fotomodelingiem. Czy ktoś na forum używa K10 właśnie do fotomodelingu. Jestem zainteresowany kupnem pentaxa tylko nie wiem czy do tego typu zdjęć nie był by lepszy D80. Nie biorę pod kryterium wyboru takich rzeczy jak szybkość AF :).
Bardziej zależy mi na możliwościach sprzętu i doborze szkieł zwłaszcza tych starszych.

P.S Czy ktoś mógł by się podzielić swoimi fotkami modelingowymi z k10 w warunkach indoor & outdoor

pozdrawiam

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Sinister napisał/a:
Jestem zainteresowany kupnem pentaxa tylko nie wiem czy do tego typu zdjęć nie był by lepszy D80. Nie biorę pod kryterium wyboru takich rzeczy jak szybkość AF :). Bardziej zależy mi na możliwościach sprzętu i doborze szkieł zwłaszcza tych starszych.

:mrgreen:
Precz z reklamą Pentaksa.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Sinister, - a czym rozni sie ten fotomodeling od innego typu fotografii... (pomijajajc rozne "widoczki" ?

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak, to nie wiesz, że na duży napis Nikon albo Canon o wiele łatwiej zbajerować potencjalną modelke? ;-)

PrzemoWu  Dołączył: 07 Paź 2007
Kup d80. Większe możliwości rozbudowy.

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
PrzemoWu napisał/a:

Rozbudowy? :?:
To teraz D80 jest sprzedawany w stanie niekompletnym?
Kolega ma D80 i wydawało mi się, że niczego w nim nie brakowało...
Oprócz stabilizacji oczywiście, ale ta przy zdjęciach w studio jest zbędna.

Arti, - hmmm no tak.....
PrzemoWu napisał/a:
- oooo a co mozna mu dobudowac/rozbudowac?

Fafniak napisał/a:
- oooo a co mozna mu dobudowac/rozbudowac?

szajerek...

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
Pentagram opowiadał hisotrię, że odkąd ma L canona (taki duzy biały obiektyw) to modelki zawsze mu patrza w ten obiektyw, jak wczesniej robil Pentaxem i bodajze sigma (duzy czarny obiektyw) to one zawsze patrzyly w te duze białe.. stad wniosek jest jednoznaczny. Jesli chcesz robic fotomodeling ... piekne slowo ;)... to musisz mieć canona z dużym bialym obiektywem

:mrgreen:
Grzesiek

joseph  Dołączył: 21 Sty 2008
armar napisał/a:
Oprócz stabilizacji oczywiście, ale ta przy zdjęciach w studio jest zbędna.

Nie zawsze :mrgreen:

Aspius, - jade kupic spray i maluje moja sigme... :roll:

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Sinister napisał/a:
Nie biorę pod kryterium wyboru takich rzeczy jak szybkość AF :).

a to ciekawe? czyżby w fotomodelingu pewność i szybkość AF nie miała już znaczenia?
generalnie odpuść sobie P i bierz np d300. róznica w szybkości AF powalająca.

W studio poza ISO 200 wychodzić nie bedziesz więc kwestia szumów nie ma tu znaczenia natomiast na pokazach bywa że trzeba użyć min ISO 800 a tu już Pentaxem nie powalczysz.

a. i uwagi kolegów na temat białych luf :mrgreen: mimo że z przymróżeniem oka napisane wcale nie są tak do końca pozbawione sensu :-B

ThomFoto, - narazie nikt nie napisal ze bedzie robil na wybiegu...

Fafniak napisał/a:
ThomFoto, - narazie nikt nie napisal ze bedzie robil na wybiegu...

jeśłi chce powalczyć w fotomodelingu to wczesniej czy póżniej przyjdzie moment focenia na pokazach. powiedziałbym nawet że wcześniej niż później :-D

w każdym razie z osobistewgo doświadczenia powiem tak. w studio k10 z 77Ltd bardzo miodny zestawik. do tego niezwykle poręczny. można bez problemu focić 5-6 godz i ręce nie odpadają. na pokaz cz inne tego rodzaju eventy z k10 startować bym sie nie odważył o ile oczywiście mówimy o zleceniach komercyjnych. Bo jeśli focenie dla własnej przyjemności to oczywiście k10 to obecnie optymalny wybór. szczególnie biorąc pod uwagę cenę k10

ThomFoto, - niekoniecznie....jezeli nastawi sie na reporterke to tak - jezeli praca w studio - to po co pisac o AF ?
A swoaj droga K10D i sigma 70-200 2.8 wyrobi sie raczej w takiej sytuacji
Tokina 80-200 2.8 i istD nie byly demonami predkosci a jakos w konkurencji z d100 ja mialem wiecej ostrych zdjec :-P

a swoja droga.... to istnieje duzo sposobow zeby AF nie przekadzal na wybiegu...

Aspius napisał/a:
to modelki zawsze mu patrza w ten obiektyw, jak wczesniej robil Pentaxem i bodajze sigma (duzy czarny obiektyw) to one zawsze patrzyly w te duze białe..

hmmmmm... a ja jak czasem robię "fotomodeling" to mówię modelkom, gdzie mają patrzeć...

ThomFoto napisał/a:
czyżby w fotomodelingu pewność i szybkość AF nie miała już znaczenia?

Chyba byśmy musieli wyjść od definicji słowa "fotomodeling". Bo dla mnie to akurat przy fotomofdelingu to się liczy ogólnie pojęta uroda modelki a nie sprzęt fotgrafa, który robi fotografię mody, portretową itp. Tak czepiam się. :evilsmile:

Arti napisał/a:
Chyba byśmy musieli wyjść od definicji słowa "fotomodeling". Bo dla mnie to akurat przy fotomofdelingu to się liczy ogólnie pojęta uroda modelki a nie sprzęt fotgrafa, który robi fotografię mody, portretową itp. Tak czepiam się.
- wdlug mnie nie czepiasz sie tylko dobrze gadasz.... wodki mu dac!! :mrgreen:

ale jak rozumiem rozpatrujemy fotomodeling od strony sprzętowej? :mrgreen: bo raczej dyskusja na temat urody modelek to nie to forum.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Fafniak napisał/a:
wodki mu dac!!
Tak z rana

ThomFoto napisał/a:
ale jak rozumiem rozpatrujemy fotomodeling od strony sprzętowej?
- ale fotografa czy modelki? :-P

[ Dodano: 2008-02-27, 09:00 ]
piotr_luk, oj tam...

Skocz do: