ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Fafniak napisał/a:
jezeli praca w studio - to po co pisac o AF ?

spytam bo nie rozumiem. może mam walniętą puchę albo nie umiem czegoś ustawić i jest jakiśmagiczny dopalacz AF o którym nie wiem. . zadowala Cie szybkość AF Pentaxa przy pracy w studio przy założeniu że aF wspomagany jest tylko pilotami powiedzmy z dwóch lamp studyjnych ?
zestawik k10 z 77Ltd produkuje piękne fotki i nie ma dwóch zdań ale szybkość AF pozostawia jednak wiele do życzenia

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
wodki mu dac!!

kurcze... jako zdeklarowany abstynent podzielę się na PPD... :-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ThomFoto napisał/a:
spytam bo nie rozumiem. może mam walniętą puchę albo nie umiem czegoś ustawić i jest jakiśmagiczny dopalacz AF o którym nie wiem. . zadowala Cie szybkość AF Pentaxa przy pracy w studio przy założeniu że aF wspomagany jest tylko pilotami powiedzmy z dwóch lamp studyjnych ?
- nie wiem z czym masz problem....naprawde
w studio uzywam 50mm 1.4 / 77 1.8 / czasem 35 2.0
lekkie i bardzo sprawne szkla....wada jest to ze nie wygladam profi :mrgreen: bo brak mi "dlugiego bialego"

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
Fafniak, to może lekko poturbowana 300*.. wyglada prawie jak elka ;)

Aspius, tylko problem ze cholera ona jest mocno "softfocus"

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Fafniak napisał/a:
ona jest mocno "softfocus"

Do portretu w sam raz. Tylko trzeba ją odmalować ;-)

Fafniak napisał/a:
ekkie i bardzo sprawne szkla..

nie wiem czy czytałeś mój post. napisałem dokładnie to samo co TY. k10 +77 bardzo poreczny zestawik i nawet po wielu godzinach pracy rąk nie urywa.
ale ja nie o tym. ja pytam o AF czy w/g Ciebie jest wystarczający porównująć np do AF z d300.

reasumują. Kolega w tytule pyta k10 + modeling. moje spostrzeżenia są takie.

jakość fot +
wygoda pracy w studio +
szybkość AF -
możliwość pracy w trudnych warunkach oświetleniowych (wysokie ISo) -

i w łasnie z powodu tego ostaniego parametru na miejscu kolegi który dopiero zastanawia sie nad wejściem w system bym sprawę przeymysłał ponownie. nie wspomnę już o FF bo mnie zaraz zakrzyczycie że przecież FF niepotrzebne jest ;-) .

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
Fafniak napisał/a:
Aspius, tylko problem ze cholera ona jest mocno "softfocus"

nie no luzik, widziałem ostatnio w jednym wątku, że świetnie dajesz sobię radę z wyostrzaniem fotek z Pentaxa ;)
Grzesiek

ThomFoto napisał/a:
nie wiem czy czytałeś mój post. napisałem dokładnie to samo co TY. k10 +77 bardzo poreczny zestawik i nawet po wielu godzinach pracy rąk nie urywa.
ale ja nie o tym. ja pytam o AF czy w/g Ciebie jest wystarczający porównująć np do AF z d300
- dla mnie jest wystarczajacy......nie wiem jak jet w D300

natomiast byc moze moje przeswiadczenie ze jest wystarczajacy bierze sie z tego ze nie mam problemu z przejsciem na manual w kazdej chwili..... :roll:
Ale jezeli pracuje na AF - to problem wystapil tylko o ile pamietam przy pilotach proporcjonalnych 1 softboxie rysujacym ....

Fafniak napisał/a:
to problem wystapil tylko o ile pamietam przy pilotach proporcjonalnych 1 softboxie rysujacym ....

o . zaczynamy sie rozumieć.
nie wiem. może ja jakiś dziwny jestem ale nie uważam używania AF za ekstrawagancję. ma działac pewnie i szybko. o ile co do pewności nie ma zastrzeżen to już szybkość potrafi wkurzać. i tyle. manual to owszem. czasem ot tak .żeby przypomnieś sobie jak to kiedyś bywało.

przy jednym pilocie ustawionym na proporcji to AF k10 po prostu nie wyrabia.w tych samych warunkach d300 śmiga aż miło. dlatego wracająć do spostrzeżeń typu "AF w studio nie ma znaczenia " to osobiście jestem całkiem odmiennego zdania.

ThomFoto, ale jaki jest problem ustwic sobie na fleszmiarce swiatlo - obejrzec sobie w proporjach a potem przestawic na full... ?

[ Dodano: 2008-02-27, 09:27 ]
a swoaj droga to przy 1 softboxie rysujacym i proporcjonalnym pilocie to sadze ze i nikon bedzie wolniejszy.... ale to na podstawie doswiadczen ze starociem D100 :-P
wiem ze d300 jest bardzo fajny i szybki....ale to nikon.... :-P

[ Dodano: 2008-02-27, 09:27 ]
a swoaj droga to przy 1 softboxie rysujacym i proporcjonalnym pilocie to sadze ze i nikon bedzie wolniejszy.... ale to na podstawie doswiadczen ze starociem D100 :-P
wiem ze d300 jest bardzo fajny i szybki....ale to nikon.... :-P [/quote]

też prawda. choć czasem tak sobie myśłe że gdyby nie rewelacyjna seria szkiełek limited to w zasadzie nie byłoby z czym podejść do zleceń będac w tym systemie. tylko wolne te limitedy trochę. dobrze choć że jakością to rekompensują

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
ThomFoto napisał/a:
przy 1 softboxie rysujacym i proporcjonalnym pilocie to sadze ze i nikon bedzie wolniejszy.... ale to na podstawie doswiadczen ze starociem D100 :-P
wiem ze d300 jest bardzo fajny i szybki....ale to nikon.... :-P

Hm...
Jeśli chodzi o światło z pilota jednego softbox'u, to ostatnio odłożyłem K10D i wziąłem D70, bo w Nikonie AF działał... :-(
Nikon z 18-70, Pentax z 28-70/4
Oczywiście zazwyczaj w studio jest włączona lampa na suficie, ale wówczas zabrakło i zdjęcia tylko przy oświetleniu pilotem.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
ThomFoto napisał/a:
...gdyby nie rewelacyjna seria szkiełek limited to w zasadzie nie byłoby z czym podejść do zleceń będac w tym systemie. tylko wolne te limitedy trochę. dobrze choć że jakością to rekompensują

Taa... Przy przysłonach 5.6-11, to akurat można podejść każdym szkłem...

Fafniak napisał/a:
Ale jezeli pracuje na AF - to problem wystapil tylko o ile pamietam przy pilotach proporcjonalnych 1 softboxie rysujacym ....

a o jakim szkielku w tym momencie mówimy? bo mój 77 w takich warunkach poprostu sie poddaje albo ostrzenie trwa koszmarnie długo. przy dostatecznej ilości światła działa bezbłednie choc oczywiście demonem szybkośi nigdy nie bedzie. ;-)

ThomFoto, - nia mam pojecia - nei pamietam juz.... moze to kwestia celwoanai w odpowiednie miejsca ?

nawet nie pytam gdzie celujesz :mrgreen: :-B

Sinister  Dołączył: 27 Lut 2008
Dzieki za odpowiedz :) :-B

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sinister, Twój post powyżej pozbawiłem zbędbego balastu.
Poczytaj:

PENTAX@PL Strona Główna » Nasze sprawy » FAQ - forum otwarte » Jak cytować / Jak odpowiadać na posty

http://manufactura.home.p...opic.php?t=7761

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
BTW - kit na f/11, crop 100%:

:-P

Skocz do: