armar  Dołączył: 12 Maj 2007
zorzyk napisał/a:
mam 52 stopnie na najcieplejszym rdzeniu przy 18,5 st. temperatura otoczenia.

18,5 stopnia?
Widzę Zorzyk, że nie tylko pomagasz w poszukiwaniach lekarstw (Folding@home), ale i dbasz o własne zdrowie.

http://miasta.gazeta.pl/b...05,4830718.html

http://www.pcworld.pl/artykuly/39170_1.html

:mrgreen:

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
Fafniak napisał/a:
ok ok.... moze - narazie nie chce robic takiej przesiadki bo reinstalacja systemu mnie zalamuje....

ja sobie czekam na nowego quada 45nm, ma w marcu wyjsc. I o ile nie stanowi problemu wydanie ok 1tys zl na tego procka to polecam.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
armar napisał/a:
ale i dbasz o własne zdrowie.
To jest teza nie do obrony ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
hah -nadal nie kupilem nowego procesora, ale pliki z K20D i ich obrabianie .... :evilsmile:
ponownie mam problem - bardzo interesuje mnie ten procesor:
http://www.allegro.pl/ite...owy_fv_wwa.html

z zestawienia na stronie asusa ten procesor wymaga biosu 1802 - tyle ze ten bios jest w wersji beta :shock:
ALE z zestawienia obslugiwanych procesorow przez moja plyte wynika ze procesory:
Core 2 Duo E8400 (3.00GHz,1333FSB,L2:6MB,65W,rev.C0)
Core 2 Duo E8500 (3.16GHz,1333FSB,L2:6MB,65W,rev.C0)
czyli "biegajace" na tym 1333FSB dzialaja od biosu 1704 (ktory nie jest juz w wersji beta)
i teraz pytanie :
Jezeli te procesory dzialaja na 1333 to ten nowszy tez powinien dzialac - moze tylko nie byc dobrze rozpoznany - tym samym wszelkie ustawienia bede musial wpisywac sam ?(napiecia mnozniki itp?)Czy dobrze kombinuje?

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Jakby ktos czasem szukal duzego zestawienia procesorow (w miare aktualnego) to tutaj:

http://www.in4.pl/recenzj...ctr_str_numer=1

... z ktorego wynika, ze e8400 to naprawde zacne kilka cm^2 krzemu.

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Fafniak, znalazłem taką informację:
Cytat
Intel® Quad-core CPU Ready
LGA775 socket for Intel® Core™2 Extreme / Core™2 Duo / Pentium® Extreme / Pentium® D / Pentium® 4 / Celeron® D Processors
Compatible with Intel® 05B/05A/06 processors
Intel® Hyper-Threading Technology ready

oraz najważniejsze:

Cytat
* Please update the latest BIOS to support Intel Quad-core CPU

Więc chyba musisz zaktualizować bios niestety... A tym że to beta to się nie przejmuj bo bety są stabilne :-P Ewentualnie idź z płytą do jakiegoś porządnego sklepu i sprawdź czy wykryję procesor.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
nie wiem jak to jest w tym konkretnym przypadku, ale zazwyczaj jedyną konsekwencją tego, że bios nie wspierał oficjalnie konkretnego procesora, ale wspierał rodzinę cpu do której należał, było właśnie błędne rozpoznanie, nawet nie musiałem nic z palca wpisywać, po prostu bios nie wyswietlał nazwy procka, tylko prędkość, mnożnik i takie tam

także ja bym się nie zastanawiał, najwyżej jak nie będzie działać, to wgrasz ten beta bios ;)

albo poczekasz na wersję stabilną - najlepiej jakbyś miał możliwość sprawdzenia takiego proca, ale pewnie skoro pytasz, to nie masz możliwości :|

opiszon napisał/a:
najlepiej jakbyś miał możliwość sprawdzenia takiego proca, ale pewnie skoro pytasz, to nie masz możliwości :|
bardzo chetnie tylko bujanie sie do sklepu z moim kompem to lekka przesada...

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Fafniak, wybrałeś bardzo dobry procesor, sam się na niego napalam :-P . Jednak trafiłem w sieci na informację, że Intel kończy produkcję procesorów pod LGA775 - z 4 kwartałem tego roku wchodzą prawdziwe 4 rdzenie (a może z czasem więcej :-P ). Procesory z serii Nehalem będą miały już wbudowany kontroler pamięci i w związku z tym z płyt głównych wylatuje mostek północny (to co z niego zostaje obsługuje już tylko karty graficzne). Jest to więc dość duża zmiana konstrukcyjna wymagająca nowej podstawki z większą ilością połączeń. Dlatego ja raczej wstrzymam się z zakupem Q9300 do czasu jak wejdą te nowsze technologie i ceny "starszych" z pewnością będą niższe :mrgreen: .

[ Dodano: 2008-06-14, 13:09 ]
Do tego czasu potrzebny BIOS pewnie będzie już w stabilnej wersji.

piotrecius, fajnie - tylko ze te nowe procesroy jak sam wspomniales wymagaja innej plyty....
chyba ze sugerujesz poczekanie az to co wybralem stanieje bo nowsza technologia wejdzie ?
Tylko ze to troche dlugo moze potrwac... :roll:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Ja tylko powiem, że dobieranie podzespołów pod kątem przyszłego, teoretycznie łatwiejszego upgradu można rozbić o kant. Zawsze trzeba zadbać, by dało sie dołożyć przynajmniej 2x tyle pamięci, co jest na pokładzie, inne upgrade'y można sobie darować. To się nie sprawdza, to nie działa, szkoda czasu, chyba, że ktoś ma zaprzyjaźnioną wróżkę, która wie, co się stanie za 2-3 lata. Mówię z pozycji człowieka, który nie ma czasu się w to bawić, szprzętowi maniacy, którzy mają na to czas - proszę bardzo :-)

Miałem w życiu najróżniejszych kompów tony, walczyłem z upgrade'ami i tak mi to obrzydło, że przerzuciłem się w 100% na laptopy - jak się zdeaktualizuje, to kupuję nowy.

Fafniak napisał/a:
chyba ze sugerujesz poczekanie az to co wybralem stanieje

dokładnie :-)
Fafniak napisał/a:
Tylko ze to troche dlugo moze potrwac...

No trochę tak. Ja liczę, że obniżka cen nastąpi mniej więcej za 6 do 9 miesięcy. Raczej zaczekam, bo moja płyta i tak nie pociągnie 1333MHz więc możliwe, że za 2/3 obecnej ceny kupię tego Q9300 oraz dobrą płytę do niego (może nawet na chipsecie X48, który pozwala na małe energooszczędne "abrakadabra" :evilsmile: )

piotrecius napisał/a:
że za 2/3 obecnej ceny kupię tego Q9300

Aż takim optymistą nie bądź... Zobacz ile spadły ceny pierwszego Quada Q6600. Po wprowadzeniu nowych 45 procesorów nie spadł za dużo.

Fafniak, a nie masz w okolicy gdzieś u siebie giełdy komputerowej? U mnie w K-ce jest i właśnie na niej najłatwiej sprawdzić czy coś będzie pasować :-)

TTomek, - sroki ale nie mam zamiaru targac kompa na gielde....chyba psoatarm sie dogdac na zasadzie mozliwosci zwrotu.... :roll: zobaczymy
piotrecius napisał/a:
No trochę tak. Ja liczę, że obniżka cen nastąpi mniej więcej za 6 do 9 miesięcy
- eeee bez sensu...

TTomek napisał/a:
Po wprowadzeniu nowych 45 procesorów nie spadł za dużo

Ale te 45nm nie wniosło nic prócz wielkości (nadal są to dwa "sklejone" Core2Duo). Nehalem to coś więcej - coś jak skok z PD na Core2Duo lub nawet jeszcze więcej, bo zmienia się architektura płyty (może bliżej temu do przejścia z PII/PIII na PIV)

piotrecius napisał/a:
bliżej temu do przejścia z PII/PIII na PIV
jezeli to ma wygladac jak to przejscie to ja dziekuje bardzo :-P :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

piotrecius, tak tylko jak narazie po przykładzie Phenoma który jest 'prawdziwym' czterordzeniowcem różnicy w wydajności jakoś nie widać... Jedynie w programach które naprawdę wykorzystują te cztery rdzenie (3d Max itp.). Więc raczej wątpię by Nehalen był aż tak czymś nowym jak to miało miejsce w przypadku PIV a C2D ale pożyjemy zobaczymy :-)

Fafniak, możesz wziąć samą płytę po co coś więcej? A tak wogóle to trochę Ci się dziwie że chcesz wydać kasę na 4 rdzenie jak tak naprawdę mało programów je wykorzystuję... Szczerze wątpię by PS je wykorzystał :-P Ale musiałbym to kiedyś sprawdzić u kumpla na Q6600. Nie lepiej dociągnąć e4300 do 3,2-3,4?

Fafniak napisał/a:
jezeli to ma wygladac jak to przejscie to ja dziekuje bardzo

No może było cieplej ale też i szybciej, przykład może niezbyt trafny ale wtedy też zmieniła się podstawka.

TTomek napisał/a:
Fafniak, możesz wziąć samą płytę po co coś więcej?
- nie no prosze.... moze lubisz grzebac w kompie (mi przeszlo po okresie athlona chlodzen wodnych pasywnie chlodzonych kart graficznych radiatorow na jakis kosciach na plycie itd itp.)

Nie no dla mnie to nie problem ;-) przecież to chwila wyciągnąć płytę. Ale może mam inne podejście ze względu na kierunek studiów (informatyka :-P )

Skocz do: