matb  Dołączył: 02 Lis 2006
bartoszkuzma napisał/a:
No niestety, coś za coś. Mimo wszystko za tą cene sigma nie jest zła. Pentax 50-200 nie da wiekszego światła niż Sigma, ewentualnie lepszą jakość optyczną jak zapewniacie.

Ale Pentax 50-200 wcale świetnym szkłem też nie jest. Prezentuje poziom kita mniej więcej (no, mówi się, że jest ździebełko lepszy) - ale do poziomu bardzo dobrego obiektywu mu trochę jeszcze brakuje.
Pisanie, że tania Sigma (czy Pentax, czy Tamron czy co tam jeszcze) to super szkła i dla amatora nic więcej nie trzeba to poważne mijanie się z prawdą i tyle. Te obiektywy można traktować jako kompromis między chęciami posiadania długiej lufy a ograniczeniami finansowymi, ale wmawianie sobie ich świetnej jakości to już przesada. Nie są złe, ale na pewno nie dają 100% satysfakcji. Osobiście mając ograniczony budżet wolałbym kupić manualne 135/3,5 i jakieś 200 zamiast zooma.

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
monia81 napisał/a:
... a obiektywu drugiego szukam dlatego żeby był dłuszy niż obecny.

Monia,

mam nadzieję, że miałaś na myśli dłuższą ogniskową a nie wymiary zewnętrzne obiektywu.
Bo jeżeli tak to może Tair 300mm ???

Jeżeli to ma być obiektyw do widoczków to może jakiś szerokokątny... np. Sigma 10-20

bartoszkuzma  Dołączył: 17 Sty 2008
matb napisał/a:
Nie są złe, ale na pewno nie dają 100% satysfakcji.

"Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" - satysfakcja to pojęcie względne, nadzwyczaj trudne do określenia. Dla każdego na pewno określenie 100% satysfakcji będzie inne. Nie każdy podchodzi do fotografowania od razu profesjonalnie. Szkło tylko pomaga w uzyskaniu jak najlepszego efektu, ale głównym motorem w tej sprawie jest sam fotografujący.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
monia81 napisał/a:
To wnioskuje że Pentax najlepszy, potem Tamron i Sigma
nie

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Moim zdaniem Pentax jest najgorszy tyle że "kompaktowy". Sigma i Tamron wg różnych testów na zbliżonym poziomie.
Najlepiej jakby się udało wszystkie sprawdzić osobiście bo wychodzą również różnice w oddawaniu kolorów.

magnum45 napisał/a:
Zapewniam Cię, że 50-200 Pentaxa jest dużo lepszym obiektywem

plwk napisał/a:
Moim zdaniem Pentax jest najgorszy

Jak widać zdania są bardzo podzielone, co w tym przypadku nie ułatwi moni81 wyboru.

magnum45  Dołączył: 17 Lip 2007
Pisząc że Pentax jest lepszy lub zbliżony jakościowo miałem na myśli starą Sigmę bez APO.
Nowa oczywiście jest lepsza i Tamron też. Natomiast co lepsze Tamron czy Sigma, to tu na pewno zdania są podzielone. Ponieważ jednak decyduje cena to Tamron.
Pentaxa polecałem tylko dlatego, że to dla kobiety - lekki, praktyczny, i niewiele gorszy od pozostałych, a i cena miści się w przedziale.
Natomiast Tamron i Sigma to już wielka armata i nie kazdemu musi pasować taki ciężar.
Monia bardziej by pasowała kolejność.
Sigma z APO.
Tamron
Pentax
Oczywiście żadne z tych szkieł nie jest jakieś wybitne ale wystarczające aby wystartować i w trakcie przygody z fotografią wyrobić sobie zdanie czego tak naprawdę potrzebujemy i ile na to kasy możemy przeznaczyć.
Przepraszam jeśli namieszałem - widocznie nie dość precyzyjnie się wyraziłem :-B :-B :-B

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
bawilem sie przez weekend tamronem 70-300. jak jest widno to obiektyw calkiem ok, jak brakuje swiatla to juz wesolo nie jest.
gdybym mial kupic tele to wzialbym tego tamrona, ale po tym weekendzie widze ze nie potrzebuje poki co takich ogniskowych.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Żaba napisał/a:
monia81 napisał/a:
To wnioskuje że Pentax najlepszy, potem Tamron i Sigma
nie

Żaba jak piszesz nie, to przynajmniej podaj swoje typy i cóś uzasadnij swoje zdanie.
No chyba, że nie, bo nie :mrgreen: :mrgreen: :-B

monia81  Dołączyła: 15 Lut 2008
magnum45 napisał/a:
Ponieważ jednak decyduje cena to Tamron.

Nowłaśnie znalazlam za 555 zł :)
magnum45 napisał/a:
Monia bardziej by pasowała kolejność.
Sigma z APO.
Tamron
Pentax

Ale z ta Sigma z APO to raczej rzadko zdaza sie spotkać bo ten chyba tego nie ma:
http://www.allegro.pl/ite..._filtr_uv_.html
a tamron za taką sama cene:
http://www.agito.pl/mocow...902.325261.html
więc chyba wybiore jednak Tamrona :)
mac_27 napisał/a:
mam nadzieję, że miałaś na myśli dłuższą ogniskową a nie wymiary zewnętrzne obiektywu.

Oczywiście :)
mac_27 napisał/a:
Bo jeżeli tak to może Tair 300mm ???

Hmm?? Nie za bardzo wiem o jakim obiektywie mowa :-/

plwk napisał/a:
Sigma i Tamron wg różnych testów na zbliżonym poziomie.

no właśnie tez to zauważyłam i opinie też strasznie rożne :)

magnum45 nie - bo ja miałem te szkła w rękach i robiłem nimi zdjęcia i Pentaxem i Sigmą (śmiem na tej podstawie twierdzić, że wiem co piszę). Na forum jest nawet o tym wątek. :mrgreen:

No wiem co piszesz, tylko nie wiem o czym piszesz.
Bo nadal nie wyjaśniasz który obiektyw byś proponował skoro obydwa miałeś.
Żaden? :mrgreen: :-B :-B

Monia przy wyborze Tamrona musisz mieć na uwadze że przy słabym świetle czasami kręci ryjkiem i nie może złapać ostrości, ale jak jest choćby trochę światła to sobie radzi świetnie.
Robiłem o zmierzchu zdjęcia sarenkom i nie dał ciała.

Tair 300mm, to taka armata za niewielkie pieniądze.
Ma tylko jedną wadę, musisz mieć giermka do jego noszenia i dobry statyw :mrgreen:
Gdyby chodziło Ci o samą przyrodę ptaszki, sarenki, jerzyki i takie tam, to byłby lepszy od wszystkich trzech wymienionych konkurentów.
No ale lepiej niech się ktoś jeszcze wypowie na temat tego działa do zadań specjalnych.
http://www.allegro.pl/ite...uszkodzony.html

Poczytaj na forum na pewno coś znajdziesz.

magnum45 przeczytaj tamten wątek, tam już napisałem co myślę ;-)

magnum45 napisał/a:
Monia przy wyborze Tamrona musisz mieć na uwadze że przy słabym świetle czasami kręci ryjkiem i nie może złapać ostrości

Sigma zachowuje się dokładnie tak samo. Ale przy tamronie czy sigmie decydującym argumentem jest cena. Nie każdy może sobie pozwolić na obiektyw ze stałym światłem np. 2.8.

roland  Dołączył: 19 Gru 2007
magnum45 napisał/a:
Tair 300mm, to taka armata za niewielkie pieniądze.
Ma tylko jedną wadę, musisz mieć giermka do jego noszenia i dobry statyw :mrgreen:
Gdyby chodziło Ci o samą przyrodę ptaszki, sarenki, jerzyki i takie tam, to byłby lepszy od wszystkich trzech wymienionych konkurentów.

Witam,
jakiś miesiąc temu testowałem przez kilka dni Taira, - szukam czegoś dłuższego (obecnie mam tylko K10D + DA 16-45). Dla mnie miał on jeszcze jedną wadę - gigantyczne CA na pełnej dziurze, widoczne nawet przy całym zdjęciu mieszczącym się na ekranie, może akurat taki egzemplarz mi się trafił, wkrótce będę miał okazję testować Sigmę 70-300 APO i DA 50-200, ciekawy jestem jak one wypadną w porównaniu z Tairem.

pozdrawiam

Remigiusz Żukowski

monia81  Dołączyła: 15 Lut 2008
Tak więc jeszcze raz dziękuje wam za ciekawą rozmowę i odpowiedzi, zawsze mi troszkę rozjaśniła wiedzę na temat obiektywów :)
Klamka zapadła i kupilam:
http://www.agito.pl/mocow...902.325261.html
Mam nadzieje ze bedzie on pasował i pozwoli mi na zrobienie fajnych fotek.
Pozdrawiam!

halkub  Dołączył: 28 Lut 2008
Kto może ooradzić czy warto kupić obiektyw vivitar 70-150 x 3,8-22 do aparatu Pentax K 10

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
halkub, za ile?

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
eh... trzeba bylo wziasc sobie tamrona 18-250... kupilas od 70... to jeszcze gorzej niz 50-200, a cos szerszego bedziesz potrzebowac szybciej niz myslisz (chyba ze lubisz robic zdjecia rodzinie/ludziom z 4 metrow)...

jesli mozesz odwolaj zamowienie. kup tamrona 18-250, jesli nie masz funduszy, to lap na allegro lub napisz na gieldzie tutaj ogloszenie o checi zakupu kita 18-55, bo bez szerszego irytacja gwarantowana.

poza tym na pozniej (juz to ktos pisal) proponowalbym poszukac manualnych stalek - jesli nie masz wady wzroku (a nawet jesli masz to k10d ma potwierdzenie ostrosci) dokup 28/2.8 lub 3.5, 50/1.4 i 135/3.5. i przygotuj sie na to, ze zamiast na kosmetyki bedziesz wydawac kasiorke na szklano-metalowo/plastikowe akcesoria ;)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
webjay, jak ja lubię takie jasne i pozbawione wahania iz astanowienia stwierdzenia... tak bo tak...
Przecież koleżanka pisze, że ma kita, to po co jej drugi? Chce coś od 70 to kupuje. Jedni wolą od 50 inni od 70, a jeszcze inni 18-250. Kupa ludzi nie wychodzi poza kita, no może dwukita, a Ty od razu 50/1.4...

Skocz do: