TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
superkomornik napisał/a:
Stara wersja miała ogniskowe 75-300.
Miałem starą (z macro 1:2), miałem też Di. Mydła powyżej 200mm nie stwierdzono 8-)

Nawet jeśli spada ostrość, to jest to mało widoczne. Ja tego nie odczułem.

W moim przypadku też, a po przymknięcuy do f 8 jest jeszcze lepiej choć mam nową wersję 70-300 LD DI makro itp itd ;-)

Wajcha  Dołączył: 09 Sty 2008
hmmm... to może ja powinienem pójść do sklepu i go wymienić na inny egzemplarz, bo u mnie naprawdę to widać, nie zawsze ale dość często. I to nie koniecznie na monitorze, wystarczy, że 4-krotnie powiększę obraz na ekranie aparatu. A może wina jednak leży po mojej stronie... Chyba przeprowadzenie jeszcze dodatkowe testy, tyle że ze statywem

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeżeli obiektyw raz potrafi zrobić ostre zdjęcie przy 300mm a innym razem nie to stawiam na to że coś jest nie tak..... ale z Tobą, a ściślej z Twoimi drżącymi rękami :-) Nie obraź się czasem, ale nie ma takiej możliwości, że obiektyw w tych samych warunkach jest ostry a zaraz potem mydlany. Może być jeszcze problem z trafianiem AF (FF/BF) ale wtedy ostrość gdzieś i tak będzie. Umieść najlepiej apatrat z obiektywem na statywie i zobaczysz że będziesz mial powtarzalność wyników :-) Niestety fotografując z długimi ogniskowymi trzeba liczyć się z tym że minimalne poruszenie powoduje rozmycie obrazu. Stabilizacja pomaga ale cudów też po niej nie można się spodziewać. Ja fotografując Tokiną 5,6/400 z włączoną stabilizacją ryzykuję poruszeniem przy czasach rzędu 1/100s. Dopiero gdy skrócę czas dwukrotnie mam prawie pewność że uzyskam ostre zdjęcie. Nie znaczy to że należy rezygnować z naciśnięcia spustu jeśli masz czas 1/60s. Nawet wtedy jest spora szansa że uda się zrobić ostre zdjęcie.
Prawdopodobnie od czasu wynalezienia układów stabilizacji obrazu sprzedaż statywów nie spadła znacząco :mrgreen:
Pozdrawiam

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Wiesz na 300 (po przeliczeniu 450mm) to musisz mieć naprawdę dobre czasy żeby nie było rozmycia, wczoraj robiłem zdjęcia na dworze i na 300mm wyszedł mi całkiem ładny ostry portret, na pewno nie chodzi o mydło?

Z drugiej strony jeśli mówisz, że nie zawsze się to zdaża, to chyba raczej oznacza, że ze szkłem jest wszystko ok a tylko warunki czasem są nie takie jak trzeba, wydaje mi się że to chyba normalne, że przy takiej ogniskowej trzeba mieć baardzo dobre czasy żeby było ostro.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Kiedyś była zasada że czas otwarcia migawki powinien wynosić odwrotność ogniskowej (1/ogniskowa). Czyli dla 300 mm jakieś 1/350, lub chociaż 1/250. Skuteczność stabilizacji w korpusie szacowana jest na 2-3 Ev i mniej więcej tak mi wychodzi z kitem - dla 55 mm udaje mi się wykonać ostre zdjęcie z czasem 1/6 czy 1/8. Ale kasetka to mały korpus i ciężko go stabilnie utrzymać z czymś dłuższym i cięższym. Więc raczej wątpię żeby udało Ci się zejść poniżej 1/90 z wolnej ręki. Choć to oczywiście zależy od Ciebie.

Pozostaje statyw, wężyk i wstępne podnoszenie lustra. Albo chociaż monopod.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
WuWu84 napisał/a:
Kiedyś była zasada że czas otwarcia migawki powinien wynosić odwrotność ogniskowej

Dlaczego "kiedyś". Zasada nadal obowiązuje.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
MiQ27 napisał/a:

Tak mi przyszło do głowy czytając wypowiedzi. Kiedyś kumplowi tłumaczyłem jak się zazwyczaj robi zdjęcia portretowe - przysłona, ostrość na najbliższym oku itp A on mi na to że jego kompakt sam wykryje twarz w kadrze, zmieni program tematyczny, ustawi na niej ostrość i jeszcze zmieni odwzorowanie barw żeby skóra wyszła lepiej. No i po co było ślęczeć nad książkami :lol:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
MiQ27 napisał/a:

Bo teraz jest stabilizacja matrycy ;-)

Przy stabilizacji matrycy/obiektywu zasadę tą będzie można wyrazić np. takim wzorem:
t = 3/ogniskowa :-D

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Marek, razy 1,5 ;-) . Kropa trzeba uwzględnić :). Jeśli mówimy o cyfrze oczywiście ;).

He he, "cropa" to trzeba bylo uwzględniac i w analogu. Ta zasada nie zawsze się sprawdzała. Lepiej bylo np. 300-ką z ręki robić fotki przy czasach krótszych niż 1/300s :-)

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
WuWu84, Widzisz... i jeszcze zje Gorący Kubek albo zamówi pizzę, zamiast obiadu u babci i po posiłku włączy szczoteczkę do zębów na prąd i będzie myślał, że jest fajno. Niech tak myśli. A my...? róbmy swoje póki jeszcze nam się chce. Ten się śmieje ostatni, kto się śmieje na końcu. Póżniej rosną takie kaleki, co to nawet muszą zlecić wbicie gwoździa, żeby sobie makatkę z jeleniem powiesić.

[ Dodano: 2008-02-27, 12:54 ]
przepraszam może za bardzo zgorzkniały jestem...ale jak zobaczyłem ostatnio w księgarni Potop co miał ok 24 kartek, to już się niczemu nie dziwię.

Narzekania na "dzisiejszą młodzież" są ponoć wyrzeźbione nawet hieroglifami w piramidach ;-)

corn, Takie już czasy że nikomu nie chce się "zgłębiać" tematu. Ale trzeba sobie uczciwie powiedzieć, że dawniej też nie każdy czuł potrzebę ślęczenia nad całymi trzema tomami "Potopu"....

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
MiQ27 napisał/a:
hieroglifami w piramidach
O hieroglifach nie słyszałem, ale czytałem o takich tekstach na sumeryjskich tabliczkach z pismem klinowym. Było tam o upadku obyczajów, noszeniu dziwnych fryzur :-) ... Więc pewnie zawsze, starszemu pokoleniu wydaje się, że z młodymi jest coś nie tak. Z drugiej strony, to cywilizacja sumeryjska, jednak upadła...

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Marek napisał/a:
corn, Takie już czasy że nikomu nie chce się "zgłębiać" tematu. Ale trzeba sobie uczciwie powiedzieć, że dawniej też nie każdy czuł potrzebę ślęczenia nad całymi trzema tomami "Potopu"....

ehm ... a ja mam przeczytać Potop, Lalkę i Nad Niemnem w tydzień :shock: :shock: :shock: ...

TomaSzSz napisał/a:
ja mam przeczytać Potop, Lalkę i Nad Niemnem w tydzień

To jest do zrobienia. W czasach szkolnych czytywałem jedną grubszą książkę dziennie, jak mnie mocno wzięło. Biorąc pod uwagę, że ww. pozycje są w 2 czy 3 tomach... Da się.
TomaSzSz, nie pękaj. Jesteś diehardem czy nie ? :-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
MiQ27 napisał/a:
W czasach szkolnych czytywałem jedną grubszą książkę dziennie
z Nad Niemnem raczej mało realne choc to fajny romans :mrgreen:
Spróbój tak na raz "Chłopów" łyknąć. Bogowie to chyba jedyna książka o jakiej moge powiedziec, że jej nienawidzę :mrgreen:

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Żaba napisał/a:
Spróbój tak na raz "Chłopów" łyknąć.

I pomyśleć,że Reymontowi nie udało sie żadnej szkoły skończyć....a Nobla dostał.
Żaba, nie wiem z czego to wynika,ale ja "Chłopów " polubiłem w trakcie omawiania na polskim.To jednak fajna powieśc,choć wymaga wczucia sie w klimat jej narracji.O wiele bardziej byłem "wybrzydliwy" wobec "Nad Niemnem" właśnie.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
MarWoj napisał/a:
O wiele bardziej byłem "wybrzydliwy" wobec "Nad Niemnem" właśnie.
Nie udało mi się przebrnąć przez pierwszych 30 stron... i to chyba jedyna lektura, której nie przeczytałem :roll:

Skocz do: