Sadorg  Dołączył: 29 Sty 2008
zorzyk napisał/a:
Nie udało mi się przebrnąć przez pierwszych 30 stron... i to chyba jedyna lektura, której nie przeczytałem :roll:

ja gdzieś po 50% dałem sobie spokój. Wyjątkowo niestrawna książka.
U mnie to na pewno jedyna nieprzeczytana lektura.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
zorzyk, nie dziwie się.Ja wybrałem wariant na skróty: pomijałem wszystkie opisy przyrody (przy pierwszym czytaniu) i od razu przechodziłem do akcji.Dopiero po tym,wróciłem do całości,za drugim podejściem.Teraz już nie mam problemu z ta powieścią-czasem wracam do niej(ale bez przesady - raz na kilka lat). A "Potop" pierwszy raz czytałem w siódmej klasie - wchłonąłem go w 3 dni,a potem jeszcze tak ze 3 razy powtórnie.Sienkiewicz -jak dla mnie -sam się czyta.

MarWoj napisał/a:
Sienkiewicz -jak dla mnie -sam się czyta.

oj, to prawda.
I zawsze mnie dziwiła ta alergia na Potop wśród uczniów. Tak to jest jak sie ocenia książkę tylko po ilości stron.. :-|

Tak,a podobno mamy coś pisać o jakimś obiektywie.. tamron czy taj jakoś to sie nazywa :evilsmile:

MarWoj napisał/a:
Tak,a podobno mamy coś pisać o jakimś obiektywie.. tamron czy taj jakoś to sie nazywa :evilsmile:

W Potopie o nim nie było :P

BP, NMSP.

Sadorg napisał/a:

To może jakis uwazniejszy czytelnik znajdzie cos o nim w "Chłopach" ? ;-)

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Otóż szczegóły okoliczności przyrody, tak pięknie opisanej przez panią Orzeszkową, jak również tu i ówdzie przez Reymonta niejakiego, dobrze się fotografuje wzmiankowanym Tamronem. Ale zawżdy baczenie mieć trzeba, aby ogniskowej 200mm nie przekraczać, bo inaczej mydło z niego wychodzi ;-)

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Marek napisał/a:
trzema tomami "Potopu"....
"Potop" - nie jest to może szczyt literatury światowej, ale i tak czytałem z 30 razy (ale człowiek dziwne rzeczy robił w młodości, a ile czasu było, eh ...). Sienkiewicz teraz by pewnie jakieś telenowele pisał.
Sadorg napisał/a:
Książe Bogusław pewnie by cykał jakimś Nikonem, bo to taki trendy-modniś był. Może jakieś akty Oleńce? :-)

gin z tonikiem napisał/a:
"Potop" - nie jest to może szczyt literatury światowej

Całkiem sie z tym zgadzam - to trochę w stylu "Trzech muszkieterów" ,tyle że z patriotycznym podtekstem i licznymi zafałszowaniami historii.

[ Dodano: 2008-02-27, 23:25 ]
Może skończmy dywagacje literackie,bo zieloni poślą nas do HP. ;-)

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
MarWoj napisał/a:
Dodano: 2008-02-27, 23:25 ]
Może skończmy dywagacje literackie,bo zieloni poślą nas do HP
Ale też się tu również udzielają, w osobie zorzyka, więc może nie będzie tak źle.
A wracając do Tamrona, to chyba za taką cenę, nie można wymagać cudów... Ja osobiście jestem bardzo ciekawy, jak będzie z jakością nowego telePentaksa 55-300 mm, bo przed wakacjami będę na kupnie telezoom'a.

[ Dodano: 2008-02-28, 00:15 ]
Ma kosztować ok. 1000 zł.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
MarWoj napisał/a:
bo zieloni poślą nas do HP
Nie jest to wykluczone, ale chyba nie jestem za tym. W końcu to trochę kultury :-)

[ Dodano: 2008-02-28, 00:26 ]
...znaczy - w literaturze :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Moje doświadczenia z Tamronem 70-300 na 300 są takie, że robiąc zdjęcia z ręki aby było ostro musi być przymknięty do f8 lub f11 a czas nie dłuższy niż 1/1000 s - oczywiście nie mam stabilizacji w body.

Nad Niemnem tez mnie pokonała :mrgreen:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
plwk ale tu jest mowa o tamronie 4-5.6 Di Ld macro, w końcu masz tą wersję? czy starszą bez Di?

p.s. Mnie też, chyba jedyna lektura która mnie pokonała.. ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mam starszy bez Di ale nie sądzę aby były różnice optyczne, raczej jest tylko lepsze zabezpieczenie przed odblaskami i aberacjami

Wajcha  Dołączył: 09 Sty 2008
ALE PIęKNE OFFTOPY WYSZłY, ALE JAK CIEKAWE

Porobiłem testy na statywie i wyszło mi, że już przy (albo dopiero) 7,3 przesłonie jest ok na 300mm o ile nie ostrzy się na jakieś hmmm... trudne rzeczy - np. sporo drobnych gałęzi czy cóś. Jak kadr jest czystszy to nawet przyy 5.6 da się robić. czasy migawek 1/100 do 1/800

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
I Tamron i Sigma mają takie coś. Dostajesz obiektyw który musiałby ostrzyć dobrze i z poniżej metra (makro) i daleko przy 300mm. Sigma jest nawet mniej ostra powyżej 200 (za to ma ostrzejsze makro). Mi to osobiście nie przeszkadza. Nie jest jakoś tragicznie.

Kiedyś robiłem porównanie i wrzucałem tu, ale już go raczej nie ma na serwerze, a z kompa te pliki wywaliłem.

Ja kupiłem Tamrona do ptaków i raczej rzadko mam dobre warunki , ale zwykle ustawiam na Av i na 8-kę. I nauczyłem się używać ISO AUTO...

Skocz do: