cinekk1  Dołączył: 17 Lut 2008
Revuenon 35-70mm
Podpiąłem dzisiaj na chwilkę ten obiektyw do mojej K10 i nie mogłem zrobić zdjęcia. Fokus na manual i w żadnym trybie aparat nie robił zdjęcia. Pokazywało się migające F-- i nic więcej. Obraz w wizjerze był czysty i jasny, obiektyw sprawny, ostrość łapał ręcznie oczywiście i precyzyjnie. Tylko zdjęcia nie dało się zrobić. O co mogło chodzić?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ustaw aparat na tryb M, zielony przycisk obok spustu, i spróbuj zrobić zdjęcie

[ Dodano: 2008-02-26, 15:09 ]
aha, nie wiem czy nie powinienes miec włączonej opcji "using aperture ring" - bo ja mam cały czas załączoną ostatnio, a nie chce mi się sprawdzać :D

Faktycznie było wyłączone. Facet chce za ten obiektyw 100zł. I zastanawiam się, czy w warto o ile zadziała, co sprawdzę w piętek. Troszkę wizualnie zmęczony ten obiektyw, ale szkiełka bez ryski i w środku czysto.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
cinekk1, może to byc klon Cosiny/Vivitara/Exacty.Jeśli to by sie potwierdziło, to jest to dobra optyka(ale lepiej miec pentaksa o tym zakresie-bedzie"lepsiejszy"optycznie).

No Quarter  Dołączył: 12 Lut 2008
Miałem ten obiektyw Revuenon 35-70mm 2.8 3.5 podpięty to K100. Jest mechanicznie dobrze wykonany ale optycznie bardzo słaby. Bardzo brakuje mu ostrości i kontrastu. Moim zdaniem jeśli chodzi o dużo starsze obiektywy opłaca się inwestować tylko w stałoogniskowe , współczesne zoomy oferują o niebo lepsze właściwości optyczne od tego Reuvenona.

Rozumiem. Odpuszczam sobie to szkiełko. Może faktycznie jakaś stała ogniskowa w rozsądnej cenie... poszukam.

Skocz do: