sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Jak chcesz energooszczędny to nie bierz core2duo tylko zwykłego CoreDuo. Aflinta ma rację - X3100 ;-) A co do matrycy - żadna nie będzie tak dobra jak monitor CRT ;-) Do zdjęć nie potrzebujesz też więcej niż 1 gb ramu - 2 gb to zupełne maximum. Pamiętaj że im więcej masz - tym większe zapotrzebowanie na prąd. Polecam też baterię 9 cell. Chyba najlepszym pomysłem byłby w takim wypadku - rzeczywiście ten IBM ;-)

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
emigrant, współdzielenie RAM nie przeszkadza jakoś bardzo, bo jest to pamięć przydzielana dynamicznie, jeżeli nie jest używana grafika 3D to zużycie RAM wychodzi w okolicach 16-32MB, dopiero jak jest ryb 3D to w zależności od ilości tekstur obszar ten może ulec zwiększeniu, ale nigdy nie przekracza 25% ilości RAM lub 384MB.

sunshine, CoreDuo już wyszły z produkcji, zostały zastąpione przez Core2Duo. Ogólnie trzeba rozróżnić dwie linie, starszą Core i nowszą Core2, które zależnie od końcówki Solo, Duo, Quad oznacza liczbę rdzeni. Ja bym wziął dwurdzeniowy, bo czas obróbki zdjęcia będzie krótszy, jak ważny jest czas na baterii i możliwy wybór CPU to zdecydowanie wersja Low Voltage (choć droższa). A odnośnie matryc, ponieważ nie napisałeś LCD, to pozwalam się nie zgodzić :evilsmile: :-B W tym roku całkiem niedługo ma wejść nowa seria Thinkpadów T z wyświetlaczami OLED (o ile to nie są tylko marne spekulacje). A OLED całkiem dobrze radzi sobie z kolorami :)

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
A jak "Dual-Core" np. T2330? Chyba za słabe.

[ Dodano: 2008-02-26, 10:57 ]
A co do CRT, to oczywiście wiem. Prawie każdy notebook ma odpowiedni port. ;-) Jednakowoż, gdybym tylko na tym chciał pracować, to pytałbym o stacjonarny PC.
A ja lubię np. poczytać Forum w łóżku lub siedząc wygodnie na sofie.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
aflinta napisał/a:
W tym roku całkiem niedługo ma wejść nowa seria Thinkpadów T z wyświetlaczami OLED (o ile to nie są tylko marne spekulacje).

Chyba nie są, X300 już jest do kupienia za 2400-3000$ w zależności od konfiguracji. A zazwyczaj technologie z X idą w parze z tymi z T :D

http://www.notebookreview...asp?newsID=4270
http://www.tgdaily.com/content/view/36179/128/
http://reviews.cnet.com/l...tml?tag=nl.e501
http://www.laptoplogic.com/news/detail.php?id=4455

thrackan, mi chodziło o ekrany OLED a nie matryce LCD podświetlane LED zamiast świetlówki.

aflinta, moje przeoczenie. Swoją drogą to nie wiedziałem, że już OLED wyszedł poza ramy monochromatyczne... Nie siedzę w temacie matryc od dwóch lat :-P

Po przejrzeniu najróżniejszych propozycji i zejściu nieco na ziemię, stwierdziłem, że najbardziej mi się podoba Think Pad R61i z Core2Duo.
Zalety, to solidna konstrukcja, modularna wnęka (zamiast DVD można włożyć drugi dysk lub akumulator, albo wyjąć wszystko i mieć mniejszą wagę), czytnik linii papilarnych, podwójny slot PCMCIA i Express Card, gniazdo stacji dokującej i Win XP Pro na pokładzie.

Pytanie do fachowców: Czy wystarczy mi 15" 1024x768 (matowa) do zdjęć? Ewentualnie przewiduję dobry stary CRT dla większych rozdzielczości i kontroli barw.
Powiem szczerze, że wolę nieco większe piksele, niż np. duża rozdzielczość na 12" matrycy. Nie lubię czytać z nosem na monitorze.

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Moim zdaniem zapomnij o matrycy do zdjęc. wyjście na CRT i nic więcej. Biorąc pod uwagę, że kąt patrzenia dość znacznie wpływa na obraz to jest to katorga. Ale to moja prywatna opinia. Na swoim lapie juz nie robie nic ze zdjęciami poza przeglądaniam. Zrobiłem raz sobie zdjęcie do biletu i jak przeniosłem na innego kompa żeby wysłać (akurat nie miałem połączenia z lapa) to się normalnie przeraziłem... A na lapie wyglądało ładnie.

Poza tym cos mała rozdzielczość... to jest 15 czy szerokokątny 15,4"? Mój asus ma 1200 z kawałkiem na 800... Ale na starym kompie miałem 1024 na 15" (CRT) i było nieźle, chociaz teraz wydaje się i tak za mało...

WinXP największą zaletą (o Viście lepiej nie wspominać).

Osobiście mam złe doświadczenia z IBMami... trzy firmowe leżą w szafie - jeden ma spaloną grafę, drugi matrycę bez podświetlenia i zjaraną płyte główną a trzeci, złożony z matrycy drugiego (stąd drugi ma dwie wady ;-) ) i sprawnego trzeciego własnie konczy żywot brzęcząc przy gnieździe zasilania...

Ale to wszystko moje prywatne urazy ;-) Pewnie są tu bardziej kompetentni by wypowiadać się w tej sprawie...

Throwend, to odrzuty z z jakiejś większej puli, czy feralna seria jeden po drugim taka padnięta? Możesz podać, modele (czyżby T30?)? Ile czasu minęło od zakupu oraz upływu gwarancji do awarii (zakładam, że kupiono jako nowe)?

A co do rozdzielczości i formatu, przecież w Thinkpadach widescreen to całkiem niedawny wynalazek. Nadal format 4:3 jest z powodzeniem oferowany i ma zatwardziałych zwolenników ;-)

W tym modelu, o którym piszę, dają 15" 1024x768 lub 15,4" 1280x800 (16:10). Jednakże są różne wyposażenia i systemy operacyjne. Poza tym obawiam się, że 16:10 najczęściej błyszcząca.
A to co mnie kręci, leży u sąsiadów (nie mam w tym udziału):
http://www.allegro.pl/ite...xp_gratisy.html
Myślałem o ściąganiu z USA, ale polska gwar., polski Win i możliwość odliczenia VAT zmienia sytuację.

Chciałem to wrzucić do edycji poprzedniego posta, ale skoro nadszedł kolejny :-> ...

emigrant, 1024x768 dla mnie jest wystarczająca. Ale najlepiej przestaw sobie obecny monitor (o ile masz CRT pod ręką) na taką rozdzielczość i spróbuj popracować tak parę dni w aplikacjach, w których będziesz używał najwięcej na laptopie... Acha, weź lekką poprawkę na fakt, że zazwyczaj pozycja głowy przy laptopie jest nieco (około kilkanaście cm) bliższa ekranu, niż przy monitorze zewnętrznym.

Na ewentualną nową drogę komputeryzacji ;-) :

Ciekawe linki ze wsparciem użytkowników i fanów Thinkpadów:
http://www.thinkwiki.org/wiki/Category:ThinkWiki
http://forum.thinkpads.com

A w temacie wyposażenia - na pokładzie jest też czujnik żyroskopowy parkujący głowicę dysku przy wykryciu wstrząsów/przechylenia. Zdolny programista zmajstrował dla niego alarm :D
http://pl.youtube.com/watch?v=hX7nQk3DhdE
do ściągnięcia tu:
http://sourceforge.net/projects/tptomato/

emigrant napisał/a:
A to co mnie kręci, leży u sąsiadów (nie mam w tym udziału):
http://www.allegro.pl/ite...xp_gratisy.html

Nie załapałem :-| co miałeś na myśli pisząc o udziale?

Acha, przed zakupem możesz poprosić sprzedawcę o okazanie numeru typu maszyny i numeru seryjnego laptopa (znajdują się na spodzie laptopa) , wpisać je tu by uzyskać potwierdzenie jej okresu ważności i rodzaju (szczegóły jak gwarantowany czas naprawy, metodę odbioru sprzętu przez serwis, kraj pochodzenia, listę krajów, w których jest ważna itp). Polecam aby się upewnić :).

thrackan, a widzisz, pisałem, że pewnie są bardziej kompetentni ludzie ;-) Serii ci nie podam, tak samo jak wszelkich spraw z datami itp. ewentualnie jutro wieczorem, jak będę w pracy (pisząc ostatniego posta zasiedziałem się i prawie spóźniłem na busa do domu...), natomiast sa to bodajże T31 i T30, ale pewien nie jestem. Kompy jak kompy - kupowane do firmy, więc były nowe, przetrwały max dwa lata. Wiem, ze jest jeszcze jeden taki, sprawny, ale zwykle leży w szafie pancernej i używają go jako programatora czy coś :-P Ja wiem, ze komutery się wymienia mniej więcej w takim czasie ale nie myślałem, że stare ulegaja autodestrukcji...

Karta graficzna ma znaczenie głównie przy grafice 3D. Ja mam Athlona x2 1,8GHz (oczywiście 64... nawet próbowałem to wykorzystać ale nie udało się) i 1 GB ramu i Radka Express 1250 z 256MB (współdzielona, czyli 256 dla grafy i reszta dla systemu). Rawy w przeglądarce FastStone otwierają mi się koło 2-3 sekund, w Raw Therapee wszystko działało całkiem szybko więc w tym sensie jest ok. Tylko ten ekran... :-( Najbardziej mnie wkurzało jak zmieniałem jasność i kontrast. Wszystko jest jak chciałem, prostuję się i obraz jest za ciemny/jasny, zależnie od kąta patrzenia. I mnie szlag trafia. Nie wiem jak matryca matowa, ale świecąca, przynajmniej w moim ASUSie, do zdjęc jest kiepska... Ja dałem sobie spokój, ale o tym pisałem.

A propos pamięci współdzielonej. Też myślałem że jest przydzielana dynamicznie i się dziwiłem że gierka która mi chodziła na starym lapie HP nie chodzi na nowym ASUSie. Wtedy kolega mi powiedział o opcji w biosie. ustawienie na auto przydzielało max 64MB na grafikę... Musiałem sobie to sam ustawić. mam teraz na 256, ale kosztem ramu dla systemu. To też może być specyfiką modelu czy czegoś w tym stylu...

Aha, pracujesz z programami graficznymi więc wiesz jak to wygląda. Mi czasmi brakuje miejsca nawet przy 1280x800... Jedna belka tu, jakiś pasek tam, wszystko potrzebne i zostaje przestrzeń robocza o wielkości pocztówki :/ Dlatego nie wiem czy 1024 wystarczy...

Ponownie zastrzegam - to moje subiektywne opinie... o ile dobrze przeczytałem masz juz laptopa więc powinieneś mieć pewne odniesienie - co ci w nim pasuje a co nie... Potem tylko szukanie konkretnych rozwiązań, potem szukanie kompromisów między konkretnymi rozwiązaniami a możliwościami finansowymi i voila :-P

Throwend napisał/a:
sa to bodajże T31 i T30

Jeżeli tak, to nie bardzo się dziwię - seria T3x miała właśnie nadzwyczaj duże problemy jak na IBMa z płytami głównymi. Szkoda, że w Twej firmie zaoszczędzono na gwarancji... :roll: Z drugiej strony, to w tej serii zdarzały sie egzemplarze wyciągane ze spalonych samochodów i domów, w których po wciśnięciu przycisku power system ładował się jak gdyby nigdy nic.

Zresztą jeden z laptopów pana Ziobry to Thinkpad serii A3x. Niby taki uszkodzony ;-) , a po wciśnięciu powera przez dociekliwą dziennikarkę... :lol:
http://www.tvn24.pl/-1,1537227.1,wiadomosc.html
Piękne są na koniec słowa urzędnika: "No... i jak go teraz wyłączyć?". Widać, że ani on, ani dziennikarka nie używali nigdy urządzenia wskazującego zwanego trackpointem...

[ Dodano: 2008-02-29, 02:40 ]
Przypomniało mi się:
Koleżanka moja serdeczna ze studiów dostała od taty wykupionego z firmy dwuletniego T30 (czyli koło 2004 roku). Koleżance nie spodobała się jednak estetyka i ciężar tego IBMa. Jej tata, spryciarz, obiecał jej Sonego VAIO, kiedy Thinkpad się zepsuje. Koleżanka zacisnęła zęby i czeka.
...
...I czeka... i czeka... i czeka...
:evilsmile:

emigrant, o ile mi wiadomo wszystkie Lenovo z serii Thinkpad mają matowe matryce, bez względu na rozmiar.

Obecnie mam Della Latitude C600 z matrycą 14" 1024x768. Wyświetlacz dobry do codziennej pracy, ale na pewno odpada do foto, bo miałem porównanie z 15" starym Flat Panelem Della robionym przez Philipsa. Nasycenie barw i kontrast były tam o wiele lepsze. Natomiast co do konstrukcji, to całkiem dobra. Kupiłem go rocznego używanego i sam używam już ponad 5 lat. Wysiadł mi tylko 20GB dysk z literkami IBM :evilsmile: Kupiłem 40 Toshiby. Jest tak cicha, że trzeba przystawiać ucho, żeby sprawdzić, czy działa. Poza tym złamał się już drugi kabelek od zasilacza. Ale to od tego czytania Forum w łóżku. :mrgreen: Mimo, że wentylacja nieraz była zatkana kołdrą, nic się nie przegrzało w środku.
A chodziły na tym różne rzeczy. Nawet Linux z Asteriskiem i podpiętymi telefonami ISDN. Dwie zwykłe karty PCI ISDN nie były problemem. Włożyłem je do stacji dokującej. Świetnie też się pracowało na 2 monitorach, dzięki ATI, chociaż zaledwie 8MB. Zanim kupiłem stacjonarny DVD, oglądałem też filmy z podpiętym TV. Tylko w tym przypadku grafika nie wytrzymywała 2 monitorów. Jeden TV lub wyświetlacz spisywał się całkiem OK. Ale wtedy procesor i wentylator miał co robić (dekodowanie itd).
No ale niestety - do obróbki foto procesor już wysiada i trzeba wymienić na coś nowszego.

thrackan, nie oszczędzali z pewnością na gwarancji bo tego nie robią. Myslę, ze po prostu dlai sobie z nimi spokój i kupili nowe. Delle.

Właśnie chyba dobrze by w takim razie znaleźć Della ;-)

Throwend napisał/a:
nie oszczędzali z pewnością na gwarancji bo tego nie robią

Znaczy wykupili gwarancję, a jak lapki się zepsuły, to nie skorzystali z niej, tylko we własnym zakresie żonglowali częściami, a gdy już nic więcej nie mogli zrobić to fru ze sprzętem w czeluści szafy? Zaiste, dziwna jest taktyka bogatych... :roll:

O ile pamiętam cennik, to każdy dodatkowy rok gwarancji na Thinkpady kosztował coś koło 115 dolarów rocznie z możliwością wykupu gwarancji maksymalnie na 5 lat... Można było nawet oszczędzić i zażyczyć sobie tylko roczną gwarancję dla firmy. Najpopularniejsza wśród klientów korporacyjnych była opcja trzyletnia.

aflinta napisał/a:
emigrant, o ile mi wiadomo wszystkie Lenovo z serii Thinkpad mają matowe matryce, bez względu na rozmiar.

Rządy Lenovo wprowadzają bonusy do tradycji... jak właśnie błyszczące matryce np. w konfigu "ThinkPad R61i NG1CAxx" jest wpisik "15.4 1280x800WXGA Glossy TFT" (źródełko cytatów tu)

No to pech :/ Teraz już nie zakup w ciemno a trzeba jeszcze się przyglądać by błyszczącego badziewia nie kupić. Po co to ludzie wymyślili? Po co ktoś kupuje ekran w którym widać własne odbicie?

Emigrant, podałeś gdzieś na tej stronie link do tego modelu z dopiskiem "A to co mnie kręci, leży u sąsiadów (nie mam w tym udziału)". Nie za bardzo rozumiem, co miałeś na myśli, czy możesz wyjaśnić?

A poza tym spójrz może na ten model. Kosztuje 500zł więcej, ale ma nieco większą rozdzielczość (tyle że to widescreen 14.1"), jest troszkę mniejszy, lżejszy o 0,5 kilograma, ma o wiele mocniejszy procesor, 40GB więcej miejsca na dysku, ale chyba w zamian nie ma Bluetootha i wyjścia S-video (VGA oczywiście ma). Podaję, bo a nuż Cię zainteresuje coś odrobinkę poręczniejszego...

Tu masz porównanie tej dwójki: kliknij tu

aflinta, żeby mozna się było przejrzeć jak jest lap wyłączony ;-) Dla mnie to też dziwne troszkę, bo na chłopski rozum skoro toto musi mocniej świecić niz matowa to zużywa więcej pradu, a co za tym idzie skraca czas pracy na baterii. Wydawało mi się że w laptopach raczej starają się zmniejszać energozżeralność...

thrackan, lapy leżały całe jak ja się pojawiłem. A skoro leżały juz i sie kurzyły i przeszkadzały, bo nikomu nie chciało sie ich odnieść do magazynu to pozwolili mi się nimi pobawić. To ja zamieniłem matryce i mogłem się pobawić dzięki temu jednym sprawnym złozonym z trzech niesprawnych (ten trzeci miał największy dysk :mrgreen: )... Z braku laku robiłem sobie na nim Linucha na mojego 486 na którym by mi się to wszystko kompilowało 10 lat... (Nie wyszło, a potem lap zaczął bzyczeć i ze strachu wrzuciłem go do szafy i więcej nie włączam ;-) )

Skocz do: