yacenty  Dołączył: 21 Lut 2008
Jaki filtr UV do kita 18-55
Witam, szukam, szukam i jakos slabo mnie wyniki przekonuja.
A wiec do rzeczy - jaki filtr wybrac do kita 18-55? Tak zeby nie zepsuc jakoscia tego szkla ani tez zeby nie przeinwestowac?
srednica 52 jest raczej rzadko spotykana wiec bede go pewnie uzywal tylko do tego obiektywu, ktory i tak planuje zmienic na Tamrona 17-50 w perspektywie polrocznej, do tego mysle o stałce 50/1.4 ktora jest na 49mm i ewentualnie o jakims telezoomie ale tam juz raczej bedzie srednica 67.
Biorac pod uwage te wymagania - czy Hoya super HMC bedzie OK? czy moze cos innego w podobnej cenie? no chyba ze ma sens wydawanie 90 czy 100zl na B+W czy Marumi?

Pozdrawiam
YacentY

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Ja proponuję osłonę tulipanową, po co sie ma SMC marnować ;-)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Za Eldred ... nie ma sensu psuc powlok filtrem, chyba ze kupisz cos z gornej polki [200zl] ale wtedy rownie dobrze mozesz nowego kita kupic.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Kup sobie w największej średnicy w jakiej planujesz następne zakupy obiektywów filtr Marumi UV WPC.
Ma on hydrofobowe powłoki które są łatwe do czyszczenia.
Albo nic nie kupuj :-) i zbieraj na następne szkiełka...

No chyba że ta Hoya, która wygrała test na optycznych, jest rzeczywiście taka dobra, to (jeśli ten tamron 17-50 ma taką samą średnicę filtra jak kit) to możesz ją kupić, kosztuje koło 80zł i później go założysz na tamrona. Tylko, że chyba się po teście ludzie rzucili na ten filtr, bo szukałem go i nigdzie nie ma ani alledrogo ani na skąpcu.

yacenty  Dołączył: 21 Lut 2008
tamron ma jak sie nie myle 67 wiec trzeba by juz jakas przelotke zapodac

No to lipa, bo z przelotką z 52-67 na 17mm na pewno była by większa winieta..

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
yacenty, na pół roku to raczej nie warto wydawac pieniedzy na bardzo dobry filtr - wartośc kita przez to i tak nie wzrosnie ;-) .Przeczekaj,a jeśli chcesz miec zabezpieczenie na obiektyw,a nie robisz odbitek w formacie ...A3+ czy wiekszym to wystarczy Hoya HMC (bez super).Filtr pogarsza trochę korekcje optyki,ale moim zdaniem ,przy kicie tego nie zauważysz.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak podwoić wartość kita?...

Kupić dobry filtr UV do niego :-)

Taka mi się nasunęła analogia do dowcipu o sposobie na podwojenie wartości trabanta po zatankowaniu :mrgreen:

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Eldred napisał/a:
No chyba że ta Hoya, która wygrała test na optycznych, jest rzeczywiście taka dobra, to (jeśli ten tamron 17-50 ma taką samą średnicę filtra jak kit) to możesz ją kupić, kosztuje koło 80zł
Ja ten filtr kupiłem, w sklepie za 45 zł. Filtr do kita, za więcej, to moim zadaniem niepotrzebny wydatek.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
W podobnej cenie możesz kupić Hoya HMC super:
http://allegro.pl/item320..._promocja_.html

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Marek napisał/a:
Hoya HMC super
Nie wiem czy można się kierować testami na O.pl, ale zwykły HMC wypadł lepiej.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Re: Jaki filtr UV do kita 18-55
yacenty napisał/a:
Witam, szukam, szukam i jakos slabo mnie wyniki przekonuja.
A wiec do rzeczy - jaki filtr wybrac do kita 18-55? Tak zeby nie zepsuc jakoscia tego szkla ani tez zeby nie przeinwestowac?
srednica 52 jest raczej rzadko spotykana wiec bede go pewnie uzywal tylko do tego obiektywu, ktory i tak planuje zmienic na Tamrona 17-50 w perspektywie polrocznej, do tego mysle o stałce 50/1.4 ktora jest na 49mm i ewentualnie o jakims telezoomie ale tam juz raczej bedzie srednica 67.
Biorac pod uwage te wymagania - czy Hoya super HMC bedzie OK? czy moze cos innego w podobnej cenie? no chyba ze ma sens wydawanie 90 czy 100zl na B+W czy Marumi?

Pozdrawiam
YacentY

Moim zdaniem nie warto - dodasz tylko trochę więcej blików pracując pod światło.

Jak już koniecznie chcesz spróbować mogę Ci odsprzedać moją Hoya HMC 52 mm za pół ceny (kosztowała coś koło 50 zł) - tylko wala mi się pudełko z nią po szufladzie. Z takiego jednego śmiesznego testu na optyczne.pl zdaje się ze ma transmisje światła na lepszym poziomie niż niejeden droższy filtr. :lol:

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
A ja właśnie wróciłem ze sklepu gdzie Pan bez większych problemów wymienił mi zachwalaną na Optycznych Hoyę z pozycji "1" na filtr innego producenta.
Nówka sztuka miała wady w powłokach (jedną) wyglądało to jak mały paproch, ale pod kątem filtr błyszczał z obu stron jak przysłowiowemu psu.
Wniosek wada była albo w szkle albo pod powierzchnią powłok.
I żeby nie było sprawdziłem inną sztukę i ta zamiast jednego miała 3-4 mniejsze "paprochy". Zdecydowano, że nie ma sensu otwierać kolejnych opakowań :-(
Wymieniłem z obawy o bliki - bo na fotke raczej to nie wpłynie - i to co z takim filtrem może się dziać po kilku miesiącach.

A teraz wszyscy nerwowo będą przyglądać się zakupionym filtrom "Nr 1" :mrgreen:

Bliki masz nie z powodu paprochów itp tylko ponieważ filtr UV to kolejne powierzchnie na których może odbijać się światło i niezależnie jakimi powłokami je pokryjesz blików będzie więcej.
Akurat powłoki HMC Hoya w tym teście wypadły pod tym względem jako jedne z lepszych. Co też potwierdzam - trudno zaobserwować te dodane przez filtr. A właściwie bez jego zdjęcia nie potrafiłem odróżnić które są dodane przez niego. Co nie zmienia faktu że są.

Do tego dochodzi delikatny, ale jednak spadek kontrastu. A skoro jest to widoczne na tak (przynajmniej teoretycznie) dobrych Hoya, to tym bardziej nie widzę sensu inwestować w inne często droższe. Przednia soczewka z masła nie jest. A nawet jeżeli zdarzy się jej ryska czy dwie to gwarantuje że tego nie zauważycie na zdjęciach. A co z tego że powłoki SMC obiektywu będą nietknięte, skoro filtr doda swoje bliki i obniży transmisje światła.

No ale rozumiem - inwazyjne środowisko, jakieś przedzieranie się przez gąszcz lasu, może w deszczu jeśli filtr ma jakieś powłoki utrudniające osadzanie się wody jak w celownikach myśliwskich. A tak to szkoda psuć jakość optyki, nawet takiego kita.

Poza tym gratuluje zakupu niewybrakowanego egzemplarza :-)
Jak widać nawet Japończycy podchodzą dziś swobodnie do kontroli jakości :-|

sebos17  Dołączył: 27 Sty 2008
WuWu84 napisał/a:

... mogę Ci odsprzedać moją Hoya HMC 52 mm za pół ceny (kosztowała coś koło 50 zł) - tylko wala mi się pudełko z nią po szufladzie.

Mam rozumiec ze sprzedasz za 25 zl? jak tak jestem zainteresowany ;)

sebos17 napisał/a:
Mam rozumiec ze sprzedasz za 25 zl? jak tak jestem zainteresowany ;)

Nie ma sprawy - nie sądzę by mi się jeszcze przydała. Jesteś może z Lublina? :mrgreen:

Jak by co na PW. Nie zaśmiecajmy wątku

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Mam filtry HMC super i używam ich tylko w dzień (dziecko często paluchy w szkło wkłada więc wolę mieć) w nocy takie bliki wychodzą od świateł, że szkoda gadać.
Kupowałem używki po 3 dychy.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
WuWu84
Po primo:
Blików nie miałem i nie mam (bo mnie kiedyś ktoś uświadomił by nie robić fotek pod słońce- jak nie musisz). Po prostu nie ufam w optyce czemuś co nie jest jednorodne i dla mnie wygląda źle. Jestem świadom możliwości blików od filtra, ale nie chcę mieć efektów specjalnych od opiłków/odprysków (czy co to tam było) bo fabryka ewidentnie ma problemy z zachowaniem jakości.
Po secundo:
Nie złożyłem jeszcze aplikacji na Amatora Fotografii - to i spadki kontrastu mnie nie bolą ;-)
I po tertio:
Cyt.:"Pan bez większych problemów wymienił mi zachwalaną na Optycznych Hoyę z pozycji "1" na filtr innego producenta" koniec cytatu.
Pytanie pomocnicze: Jaki inny producent nie ma w nazwie wyrazu "HOYA" ? :mrgreen:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
JackDeJack napisał/a:
bo mnie kiedyś ktoś uświadomił by nie robić fotek pod słońce- jak nie musisz
Bez sensu. Foty pod słońce rulez, zapytaj Fafniaka. Sam, jak tylo mogę, to też tak focę (to tylko jedno z moich zboczeń)

Skocz do: