matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Zabierzcie go!
Żaba, ciebie żona do mycia garów nie zaciągnęła albo co? Bana na forum nie dała? Na odwyk (od forum) nie wysłała? :-P :evilsmile:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Żaba, żona już wie, że należy Ci się ban na wyjazdy :evilsmile:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
E tam ban tak od razu. Kobieta odpoczęła, astronomią się zajęła. W domu cisza i spokój. Zgode na PPD mam ale może się okazać że we dwoje, tylko że wtedy szlaban na wygłupy i nocne hałasy :-x :mrgreen:

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
madzia napisał/a:
Ja też jestem zainteresowana obiektywem PENTAX-A SMC 1:2 / 50mm do K100D [...] Mogę go kupić za niecałe 300zł myślicie że sie opłaca???

oj, mam wrażenie, że ktoś chce Cię lekko oskubać... na allegro chyba nikt nigdy nie sprzedał tego ze światłem 1:2 za takie pieniądze...

max shreck  Dołączył: 23 Wrz 2007
U nas na forum jest za 219, wiem bo sam sprzedaję ;-)

madzia  Dołączyła: 24 Lut 2008
Uhh no dobra a co myślą szanowni koledzy o Pentax SMC fa 50 mm f 1,4 ???

No od razu drugie pytanie mam obiektyw kitowy teraz myślę nad tym 50mm do portretów i tylko czekam aż powiecie czy go polecacie za cenę 900zł :)
Ale co jeszcze powinnam mieć w torbie może jakiś sympatyczny zoom? ;)
Co doradzą mi sympatyczni koledzy? :)
madzia...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
PENTAX@PL Strona Główna » Czym... » Obiektywy i filtry » Portretowka AF 50/1.4 vs 85/1.4
http://manufactura.home.p...opic.php?t=5758

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Mówiąc krótko 50-tka jest świetna, ale do b. szerokich ujęć przy portrecie. Wcześniej czy później będziesz potrzebowała coś o dłuższej ogniskowej. 900 zł to raczej za dużo, ja sprowadziłem właśnie z usa za 500. Może lepiej coś dopłacić i kupić od razu tamrona 90mm f2.8?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
madzia, - bede niesympatyczny ale szukaj (jest taka opcja)

Fafniak ale jesteś niesympatyczny ;)
Dziękuję za przypomnienie że istnieje taka opcja... ale szukałam i wyświetliło mi się tyle że szybciej niekiedy jest zapytać niż błądzić nawet jeśli jest sie w środku tematu :)

mcgyver dziękuję za szybkie streszczenie tematu powiedz tylko proszę co znaczy określenie

Cytat
50-tka jest świetna, ale do b. szerokich ujęć przy portrecie. Wcześniej czy później będziesz potrzebowała coś o dłuższej ogniskowej.

I dziękuję za cierpliwość :)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
madzia, napiszę jeszcze raz, bo może nie zauważyłaś :evilsmile:

PENTAX@PL Strona Główna » Czym... » Obiektywy i filtry » Portretowka AF 50/1.4 vs 85/1.4
http://manufactura.home.p...opic.php?t=5758

hmm zorzyk zauważyłam i nawet przeczytałam część ( drugą część zostawiam sobie na spokojny wieczór) bardzo Ci za ten link dziękuję. Ale moje pytanie tyczy się określenia: "do b. szerokich ujęć przy portrecie" a tu wystarczy pewnie dwa lub 3 zdania wyjaśnienia a nie czytanie 6 stron postów prawda?

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
madzia napisał/a:
do b. szerokich ujęć przy portrecie

50mm na matrycy APS-C daje kąt widzenia taki, jak ok. 75mm na małym obrazku. Jak na portretówkę, to jest dość szeroko - zwykle używa się czegoś z zakresu 85-105mm.
W przypadku APS-C byłoby to od ok. 55 do 70 mm.

Masz 3 zdania :-D

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
W czasach analogowych używano obiektywu FA 77/1.8 Limited jako typowej portretówki i nikt nie marudził że szeroko. Teraz z cyfrą 50-tka po cropie daje dokładnie taki sam kąt widzenia i niektórzy kręcą nosem. Ech, co za czasy :mrgreen:

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
A ja zaproponuję coś nietypowego: Cosina 100mm/3.5. Sprawiłem sobie taki na Gwiazdkę za całe 450 zł (nowy) jako obiektyw do makro. Fakt, że wygląda jakby się miał rozpaść (taka konstrukcja), ale się nie rozpada i jeszcze ładne zdjęcia robi. Makro jest niezłe (choć trzeba przykręcać soczewkę) a dodatkowo okazał się trochę nieoczekiwanie świetną portretówką. Ostry, ładnie rysuje... 50-tka to trochę za krótko do portetu... Crop - to nie ogniskowa, crop nie spowoduje likwidacji zniekształceń spowodowanych krótszą ogniskową...

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Ktoś chyba nawet przytaczał nazwisko pewnego pana portrecisty, który strzelał portrety na 30mm i było mu dobrze.

FA 50/1,4 wg mnie jest najlepszą propozycją na początek zabawy z fotografią..hm, 'pozowaną'. Ciasne portrety również da się robić (zapraszam na carbonmade w moim podpisie po dowody). Ponadto uzyskujemy wspaniały obiektyw standardowy, który wcale nie traci tak wiele na matrycy o cropie x1,5. Sprawdzi się z pewnością w niejednej sytuacji.

mcgyver napisał/a:
Mówiąc krótko 50-tka jest świetna, ale do b. szerokich ujęć przy portrecie. Wcześniej czy później będziesz potrzebowała coś o dłuższej ogniskowej.

Piękno fotografii tkwi w jej możliwościach i braku barier, panowie i panie. Dlatego nie słuchajmy takich jednoznacznych werdyktów, a kierujmy się własnymi doświadczeniami i ewentualnie bierzmy pod uwagę podpowiedzi. Tak nam dopomóż Bóg. :-B

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
rbucz napisał/a:
crop nie spowoduje likwidacji zniekształceń spowodowanych krótszą ogniskową

E tam. Zniekształcenia perspektywy zależą od kąta widzenia, a ten nie zależy od samej ogniskowej, tylko od jej stosunku do wielkości klatki. To kąt widzenia obiektywu jest ważny.
Inaczej cyfrowe kompakty miałyby obraz gorszy (tzn. bardziej zniekształcony) niż fish-eye do małego obrazka, o aparatach w komórkach nie wspominając.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
W trzech zdaniach to będzie: Przy tej ogniskowej trochę zniekształci rysy i wydłuży nos jeżeli przybliżysz sie zbytnio do modela - stąd ten szeroki portret. Jak chcesz skupić sie na samej twarzy to 85-100 mm ogniskowa - dlatego polecam tamrona. Ja użyawam obecnie poza 50-tką 135 mm manualnego obiektywu i dopóki nie mam ciasnego pomieszczenia to mi z tym bardzo dobrze, bo lubię duże zbliżenia (ciasny portret) i modelki z charakterem, które często obdarzone są długimi nosami :-P

[ Dodano: 2008-02-29, 22:25 ]
Chopaki, pomóżcie dziewczynie, a nie sie mądrzycie... A zresztą już sie nie odzyawam bo sie pijany robię.. :mrgreen:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Szeroko do pomieszczeń i dobre do portretu? Toż to jak nic wypisz wymaluj 10-17 :mrgreen:

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Żaba napisał/a:
Szeroko do pomieszczeń i dobre do portretu? Toż to jak nic wypisz wymaluj 10-17

zapomniałeś dodać: fiśaj!

Skocz do: