Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Aspius napisał/a:
Pentagram opowiadał hisotrię, że odkąd ma L canona (taki duzy biały obiektyw) to modelki zawsze mu patrza w ten obiektyw, jak wczesniej robil Pentaxem i bodajze sigma (duzy czarny obiektyw) to one zawsze patrzyly w te duze białe..

Wcześniej to był D200+70-200 f/2.8 VR. :->
Pentax 80-200 jest srebrny więc zerkałby w niego tym chętniej, a wyobraźcie sobie co działoby się gdyby to był złoty obiektyw.... :roll:

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Szczerze mówiąc ja naprawdę nie wiem czy rozmawiamy o tym samym aparacie. Zrobiłem K10D - jak do tej pory 4 sesje i w żadnej - podkreślam ŻADNEJ - focus nie działał mi ani za wolno ani niepewnie. Zawsze trafiał i prawie zawsze odrazu. ThomFoto, ty chyba pomyliłeś K10D z *IstD. Nie mam żadnych zastrzeżeń co do współpracy K10D + Studio, może macie jakieś felerne egzemplarze :-|

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
nie nic nie pomyliłem. chodzi o k10 z 77/1.8 . Już w tym wątku to było poruszane. przy pilotach właczonych na proporcje po prostu AF potrafi sie gubić albo ostrzyć długo. mówimy o sytuacji gdy ostrzymy tylko na pilotach bez swiatła zewnętrznego .

oczywiście termin "długo" nie jest precyzyjny. może inaczej. Koszmarnie długo w porównaniu np z d300 z 50/1.4 w tych samych warunkach oświetleniowych.

oczywiście samo trafienie jest w 99% przypadków Ok i tu nie ma zastrzeżeń. chodzi tylko o czas ostrzenia. zresztą widże jestes z wawy. można sie kiedyś umówić na jakiś pentaxowy plenerek/studio i sprawdzimy w praktyce co i jak.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
ThomFoto napisał/a:
Koszmarnie długo w porównaniu np z d300 z 50/1.4 w tych samych warunkach oświetleniowych.

hmmmm trochę mało sprawiedliwe porównanie... za cenę d300 można mieć prawie 3 K10D...
A co Wy tym modelkom robicie, że one Wam uciekają i tak trudno je "wyostrzyć"? :evilsmile:
Dla mnie AF był dość wolny jak robiłem na dzieciakom na placu zabaw, no ale one nie pozowały.

[ Dodano: 2008-02-29, 12:03 ]
hmmm... trochę niedoceniłem K10... jakieś 2i kawałek.... nie 3 :oops:

nightartist  Dołączył: 28 Paź 2007
ThomFoto napisał/a:
[ Dodano: 2008-02-27, 09:27 ]
a swoaj droga to przy 1 softboxie rysujacym i proporcjonalnym pilocie to sadze ze i nikon bedzie wolniejszy.... ale to na podstawie doswiadczen ze starociem D100 :-P
wiem ze d300 jest bardzo fajny i szybki....ale to nikon.... :-P

też prawda. choć czasem tak sobie myśłe że gdyby nie rewelacyjna seria szkiełek limited to w zasadzie nie byłoby z czym podejść do zleceń będac w tym systemie. tylko wolne te limitedy trochę. dobrze choć że jakością to rekompensują[/quote]

Stary ale ty masz problemy.
Nie pasuje ci k10d? tak bardzo zakochany jestes w d300? a kto ci kaze uzywac jednego zamiast drugiego?

To zupelnie inna polka, nie mowiac o tym ze d300 jest NOWOSCIA i ma 51 pol AF zamiast 11 ktore ma pentax!

Ba.. problemy masz z softboxem? wez sie nie osmieszaj. Ja z sigma 24-70 f2.8 ostrze af przy kompletnym braku swiatla i wyobraz sobie ze JAKIMS CUDEM ustawia ostrosc.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
nightartist napisał/a:
To zupelnie inna polka, nie mowiac o tym ze d300 jest NOWOSCIA i ma 51 pol AF zamiast 11 ktore ma pentax!

Ba.. problemy masz z softboxem? wez sie nie osmieszaj. Ja z sigma 24-70 f2.8 ostrze af przy kompletnym braku swiatla i wyobraz sobie ze JAKIMS CUDEM ustawia ostrosc.

stary prosze cie nie pisz bzdur......
bo albo nie wiesz o czym rozmawiamy albo koniecznie chcesz namieszac.....

faktem jest ze K10D MA klopoty (wolniej niz normalnie mu to idzie) ostrzy gdu lampa jest ustawiona na pilocie poroprcjonalnym i do tego jest ustawiona jako rysunake a nie wypelnienie....wlaczenie na full pilotow rozwiazuje problem....

Arti napisał/a:
Wam uciekają i tak trudno je "wyostrzyć"? :evilsmile:

nightartist napisał/a:
Ba.. problemy masz z softboxem?

jakie problemy? co ma softbox do tego. ja piszę że k10 miewa problemy z szybkością ostrzenia na pilotach nastawianych na proporcje i bez światła z zewnątrz czyli studio zaciemnione. moze sigma o której wspominasz ostrzy git w ciemności. Pojęcia nie mam.
natomiast komplecik k10 z 77 zdecydowanie miewa z tym problemy i ja wałśnie o tym pisałem a nie o innych szkłach, choć szczerze wątpię aby k10 z jakimkolwiek szkłem była liderem AF w w trudnych warunkach (mało swiatła)

nightartist napisał/a:
Stary ale ty masz problemy.
nightartist napisał/a:
wez sie nie osmieszaj

Hej! Po co te osobiste wycieczki :-/

Fakt, chwali D300 bo D300 to kawał dobrego sprzętu - tak jak K10D. Oczywiście to inna półka, cena, technologia. Dobrze że ma swoje zdanie a jak mu coś nie wychowdzi to nie wyżywa się na Pentaxie tylko pyta czy to łon ma coś nie tak czy wszyscy tak mają i trzeba to zaakceptować.

ThomFoto, wiem że ciężko zmienić system ale jak masz być zadowolony z posiadania D300 to zmieniaj szybko. Za pół roku nawet nie będziesz pamiętał bólu ile straciłeś kasy na sprzedaży Limiteda SunShine'owi :evilsmile:

nightartist, ThomFoto, :-B

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
sunshine, dziękuję Ci za Twoje słowa, bo być może zapobiegłeś niekontrolowanemu rozwojowi dyskusji.

sunshine napisał/a:
wiem że ciężko zmienić system ale jak masz być zadowolony z posiadania D300 to zmieniaj szybko.

zmieniłem a raczej byłem zmuszony wejść w równolegle w inny. ale k10 została jako zapas. jesłi okaże sie że zbyt często kurzy sie w szafie to poprostu pojdzie na sprzedaż i tyle.

i dla jasności.
mimo wad AF to właśnie zestaw k10 + 77 jest tym dla którego warto było "pobyć " w Pentaxie ;-) i dla mnie zdecydowania nr 1 jesłi chodzi o P. szkoda że nie ma niczego wyżej niz k10. wtedy mozna by kasę wydac na P a nie dawać zarobić konkurencji. eh

w takich warunkach nie bedzie problemu:

a w takich moga sie zdazyc :

oczywiscie przy zalozeniu lamp ustwaionych w proporcjonalnym pilocie

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
a w takich moga sie zdazyc :

no w takich to ja mu wybaczam... temu AF... ja też miał bym kłopoty, żeby się skupić ;-) ... fajna fota

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
ThomFoto napisał/a:
wtedy mozna by kasę wydac na P a nie dawać zarobić konkurencji. eh

Tez mi rozterki. Jesli Nikon pozwala Ci lepiej pracowac, to nie zawracaj sobie glowy Pentaksem a nadmiar gotowki wydaj na imperzki, drinki i panienki ;-)

w przypadku N nadmiar gotówki mi nie grozi :mrgreen:

zorzyk napisał/a:
dziękuję Ci za Twoje słowa, bo być może zapobiegłeś niekontrolowanemu rozwojowi dyskusji.

Dzięki, ktoś mnie za coś nareszcie pochwalił ;-)

A tak na marginesie - pytanie do ThomFoto - ty masz D300 ?
I jeszcze jedna sprawa: AF oparty na SDM jest chyba szybszy... Może warto by było zainwestować w szkła SDM (które kosztowały by tyle co Nikona na śrubokręt - oczywiście to uogólnienie) ? ;-)

sunshine napisał/a:
I jeszcze jedna sprawa: AF oparty na SDM jest chyba szybszy...
- z k10D nie jest szybszy.....
z K20d ostrzyw wyraznie szybciej...

[ Dodano: 2008-02-29, 14:00 ]
acha - to nie tylko kwestia "szybkosci" ale takze algorytmow jakowys siedzacych w aparacie...

Fafniak napisał/a:
acha - to nie tylko kwestia "szybkosci" ale takze algorytmow jakowys siedzacych w aparacie...

Aha, czyli znaczy się co? Ja rozumiem że atut szybkości D300 leży głównie w puszce ale nie wiem o co w tym wyżej chodzi. Szybkość w szybkości czy jak? ;-)

chodzilo mi tylko o to ze szybkosc napedu to jedno a drugie to kwestia softu ktory steruje caloscia....

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Hejka. Deko dziwna dyskusja. Ciutkę działałem (amatorsko, ale jakies pojęcie mam) w studio i nie mam K10 nic do zarzucenia. W SWOJEJ (specjalnie piszę duzymi literami) kategori sprawdza się doskonale. Porównanie z D300 tu jest bzdurne, czemu od razu nie porównywać z D3 może? Ogólnie trzeba dobrać tylko właściwie szkła (o foceniu kitem radzę raczej zapomnieć). Ale puszka ma utrzymać szkło i nie robić za wiele błedów przy doborze ekspozycji. No i oczywiscie zapisać PEF-a na karte. Reszta to już zadanie fotografa (tak wiec za duże wnikanie w detale jest dla mnie jałowym biciem piany). Sam często używam MF (manualne szkłą to wymuszają) i nie narzekam. Wręcz wole to niż AF nie ze względów technicznych, lecz ponieważ MF zmusza do dokładności i staranności (a więc i przemyślenia kadru). Podobnie zresztą z korzytstaniem ze statywu. Jednakże są sytuację gdzie AF jest niezgędny i jak dotąd nie narzekałem na pentaxowy. Jak się pozna wszelakie fanaberie puszki to idzie naprawde nieźle. Za to in plus mogę zaliczyć pentaxową konfigurowalność - daje o wiele większą kontrolę nad tym co się robi. Ogólnie mam porónianie z EOS-em 400D (to chyba ta sama kategoria) i wole Pentax-a.

Zaś apropo efektu psychologicznego - Canon i Nikon są markami obcykanymi - egzotyczność Pentax-a może być (i jest moim zdaniem) zaletą. Jego rozmiar też (EOS 400D przegrywa w przedbiegach). Zas gdy na stoliku obok ustawię rządek obiektywów i filtrów (wcale nie musze ich uzywać) to efekt jest pełny. Zaś duży biały obiektyw Canona może i się prezentuje nieźle, alepo 2-3 godzinach takiego prezentowania raczej miałbym dosyć jego wagi i zgodziłbym się odpuścić ten efekt w zamian za niebolące nadgarstki).

Zaś apropo dowcipu - kiedyś znajomej w plenerze robiłem zdjecia Kdyszką ze szkłem Sigma 70-300 (duży tani crap) podpietymi do czegoś takiego (przerobiłem by działał spust i AF z cybglem):

Dziewczyna czyłą się deko "nieswojo" (tak mi potem to określiła) gdy do niej mierzyłem, zaś ludzie dookoła... hmmm. raczej woleli mnie nie zaczepiać. :evilsmile:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
RiddlerPL napisał/a:
Porównanie z D300 tu jest bzdurne

Dlaczego? I jedno i drugie to aparat, o podobnych mozliwosciach.

RiddlerPL napisał/a:
o foceniu kitem radzę raczej zapomnieć

Bo?

RiddlerPL napisał/a:
Sam często używam MF (manualne szkłą to wymuszają) i nie narzekam. Wręcz wole to niż AF nie ze względów technicznych, lecz ponieważ MF zmusza do dokładności i staranności (a więc i przemyślenia kadru).

Powodzenia z manualnym ostrzeniem przy duzej ilosci zdjec do zrobienia.

RiddlerPL napisał/a:
Zaś apropo efektu psychologicznego - Canon i Nikon są markami obcykanymi - egzotyczność Pentax-a może być (i jest moim zdaniem) zaletą.

No to jaka jest konkretnie ta zaleta?

Skocz do: