bizon78  Dołączył: 20 Lut 2008
Sigma 70-210 f/2.8
Witam.Male pytanko odosnie tego szkla.Szukalem jakis info o tej Sigmie,ale strasznie malo jest tego(badz nie znalazlem).Moze ktos posiada wiecej informacjii,badz moze podac linka.Szukajac natknalem sie na ten obiektyw w watku z Canonem,i tam jest powiedziane o AF a ten ktorego upatrzylem(aukcja) podobno ma manualny?Czy to mozliwe zeby pod Pentaxa chodzi MF,czy to moze blad sprzedajacego?
Dzieki za jakis podpowiedzi.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
bizon78, - daj wiecej informacji ... ztego co pamietam to byla jakas wersja bardzo stara ....ale czy manualna... tego nie wiem...

Mam nadzieje ze nie jest az tak stara:-)
Duzo wiecej nie moge powiedziec bo nie jest dobrze opisana.Ale wiem ze min przyslona to 22 , na szkielku da sie zamontowac statyw.Wieczorkiem zapodam jakis foto szkla , bo teraz nie moge - pisze z tel.

Oto zdjęcie owego szkiełka:

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Re: Sigma 70-210 f/2.8
bizon78 napisał/a:
Witam.Male pytanko odosnie tego szkla.Szukalem jakis info o tej Sigmie,ale strasznie malo jest tego(badz nie znalazlem).Moze ktos posiada wiecej informacjii,badz moze podac linka.

Sporo o tym szkłe w sieci.

Były dwie wersje, ze średnicą filtra 82mm (starsza) i 77mm nowsza, potem zastąpione przez EX.

Więcej masz na przykład tu:
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=15549
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=2597

Cytat
Sporo o tym szkłe w sieci.

Były dwie wersje, ze średnicą filtra 82mm (starsza) i 77mm nowsza, potem zastąpione przez EX.

Dzięki piotr_w jeżeli to te same szkło (chociaż wygląd troszeczkę się rożni) to może warto się nią zainteresować(cena/jakość).Nigdzie nie widziałem wzmianki o Pentaxie , ale chyba tam jest jednak AF :idea:
Mam jeszcze prawie 3 dni do zakończenia aukcji,więc jeszcze sprobuję poszukać wiecej info.Jakby mi się poszczęściło (bądz nie) to napisze coś więcej o niej.

bizon78 napisał/a:
jeżeli to te same szkło (chociaż wygląd troszeczkę się rożni)

Na zdjęciu IMHO masz pierwszą wersję (filtr 82mm), w wersji MF.

Ja tam mogę polecić to szkło, mam (w wersji AF) i sobie chwalę.

Wedlug Dyxum starsza wersja czyli z filtrem 82mm wyglada tak: a nowsza (filtr 77mm) tak : . I oba powinny mieć AF .
Czyli ta "moja" to albo jakaś jeszcze starsza bądź gościu nie wie że w niej ma AF.Napisałem do niego wczoraj z prośbą o przesłanie zdjęcia bagnetu ,ale odpisał tylko ze używał szkła z Pentax MZ-M i nic więcej.Szkoda.
A tak na marginesie ,może mi ktoś poradzić ile za takie cudko można dać?
Wiem że te 2.8 ma duża przewagę alę jak cena będzie duzo wyższa niż 70-300 APO DG Macro to chyba jednak wezmę nowszą chociaż z gorszym swiatłem.

bizon78 napisał/a:

A tak na marginesie ,może mi ktoś poradzić ile za takie cudko można dać?
Wiem że te 2.8 ma duża przewagę alę jak cena będzie duzo wyższa niż 70-300 APO DG Macro to chyba jednak wezmę nowszą chociaż z gorszym swiatłem.

Raczej trudno porównywać te szkła - po prostu inna klasa.
Co do cen, to trafiają się (i sprzedają) po 2kzł i więcej, ale IMHO do 1,5kzł (biorąc pod uwagę niszowość P), to dobra cena.

No to już po zawodach.Musiłem odpuścić to szkiełko bo i tak już za dużo wydałem od poczatku roku :evilsmile: Ale Poszło za śmieszne pieniądze za 700 zeta. Oj żeby taka okazja się trafiła za jakieś dwa miesiące :-) ) :evilsmile:
Dzięki za odpowiedzi piotrze :-B :-B :-B

slavo222  Dołączył: 29 Lip 2007
no, pieniądze śmieszne, dokładnie 144 szterlingi. i zgadnij, kto kupił? 8-) :mrgreen:

slavo222 napisał/a:
no, pieniądze śmieszne, dokładnie 144 szterlingi. i zgadnij, kto kupił? 8-) :mrgreen:

:evil: Nie mów Ze TY??Znaczy login znam i tak myślałem że to ktoś od nas :-) (z nad Wisły)
Jak tak to gratuluję :-B i prześlij jakieś sample i pochwal się jak szkło chodzi :-)
:-B :-B

Skocz do: