mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
No nie! Zaraz będzie o.... zresztą sami wiecie o czym :-P

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
szczypiorrr nie zapomniałem mam nad avatarem napisane :mrgreen:

skwara  Dołączył: 16 Sie 2007
MiQ27 napisał/a:

Zniekształcenia perspektywy zależą od

odległości.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
skwara napisał/a:
MiQ27 napisał/a:

Zniekształcenia perspektywy zależą od

odległości.

No właśnie. A przy tej samej odległości, 70mm z cropem 1.5 ma identyczny kąt widzenia co 105mm na małym obrazku. Jedyna różnica będzie w GO. Ciekawe, ile razy jeszcze powtórzy się ten temat :-)

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
MIQ27 - pewnie dużo. Jakoś się to mocno utrwaliło w narodzie, nie wiem zupełnie dlaczego.

Dla mnie 135 mm na cyfrze (mam SMC M 135/3.5) to trochę za długo. Robi bardzo fajne zdjęcia ale trzeba być dobre 6m od modela no i musi być jasno (światło 3.5).

Cosina 100/3.5 (też mam) jakoś mi do portretu nie podchodzi - AF strasznie warczy, co może popsuć fotkę, jak zdjęcie ma być niepozowane. Ostrzyć manualnie się za bardzo nie da bo pierścień lata jak Wokulski po pustym sklepie.

50mm to wg mnie za szeroko. Raczej nadaje się do fotografowania całej sylwetki a nie twarzy.

Teraz czekam na SMC M 100/2.8. Zobaczymy jak mi podejdzie. Wolałbym 85/2 ale jest prawie nie do kupienia.

No i oczywiście zostaje jeszcze opcja z Żabią perspektywą czyli fiśaj :D

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
tomekz, Mam taki sam dylemat, albo Helios 85/1,5, albo macro Pentaxa 100/2,8, jak się zdecydujesz to czekam na opinię, pomóż. Pozdrawiam corn.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
corn napisał/a:
tomekz, Mam taki sam dylemat, albo Helios 85/1,5, albo macro Pentaxa 100/2,8, jak się zdecydujesz to czekam na opinię, pomóż. Pozdrawiam corn.

Zależy czy bardziej zalezy Ci na ostrości i kontraście czy na bokehu? Wydaje mi się, że lepsze efekty da makro Pentaxa.

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
Gringo, to znaczy:
Cytat
czy bardziej zalezy Ci na ostrości i kontraście
wtedy Helios a jak
Cytat
na bokehu
to macro???

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Pisząc 85/2 miałem na myśli SMC M 85/2 :)
Miałem Jupitera-9 85/2. Fajne szkło, mięciutkie i przyjemne... ale jakoś za bardzo męczyła mnie zabawa z przesłoną.
Helios 85/1.5 to z kolei kawał kloca, wygląda jak radziecki budzik i waży niemało.
Jakby ktoś był zainteresowany to przeważnie jakieś można kupić w Warszawie,
na giełdzie w Stodole. Raczej wersje bez powłok antyodblaskowych za to ceny chyba lepsze niż na Alledrogo.

SMC 100/2.8 właśnie mam zaklepane. Wkrótce będę mógł porównać :)

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
No dobrze, mniejsza z tym cropem. Ale GO: przy portrecie chcielibyśmy rozmyć tło - zwłaszcza w plenerze. Więc - otwieramy przysłonę maksymalnie. Efekt - oko modela jest ostre, ale nos już niekoniecznie. Bo z 50-tką musimy się przybliżyć do modela, nawet na 0,5 metra , co radkalnie zmniejsza GO. Zatem przymykamy obiektyw - nos ostry - ale drzewko mające być zieloną plamą tła pokazuje gałązki wyrastające z głowy... Dlatego dłuższy obiektyw, 70 - 135 mm będzie do portretu lepszy. A dodatkowo - wkładanie obiektywu komuś w nos - przy większych zbliżeniach, nie jest wygodne ani dla fotografa, ani fotografującego. Nie ujmując nic 50-tkom, sam mam FA 50/1.4, często używam, awaryjnie (jak nie wezmę innych) też do portretu. Ale - jak można - to trzeba użyć czegoś dłuższego.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
rbucz napisał/a:
Ale - jak można - to trzeba użyć czegoś dłuższego.
- wywalil bym jednak slowo "trzeba"

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
A może rozwiązanie proponowane kiedyś przez jednego z forumowiczów?
Szkoda, że już nie pisuje na naszym forum. :!:

Fafniak napisał/a:
- wywalil bym jednak slowo "trzeba"

Oczywiście, że nie trzeba. Szerokim kątem też można robić świetne portrety, zazwyczaj ciekawsze... Ale z pytania z początku wątku wynika raczej potrzeba klasycznego podejścia do portretu - więc raczej dłuższe ogniskowe. Ale zgoda - nie trzeba. Można :)

rbucz napisał/a:
70 - 135 mm będzie do portretu lepszy

Ale mówisz o filmie czy o APS-C ? Bo 200mm (a takie kąty widzenia da 135 po cropie) to jak na portretówkę trochę dużo jest. Na APS-C to chyba raczej 55-90 daje ten "klasyczny", portretowy zakres (85-135). Tylko szkło musi być pewnie o działkę bardziej otwarte, żeby zachować GO.

MiQ27 napisał/a:

Ale mówisz o filmie czy o APS-C ?

Pytanie było o APS-C - więc tu bym wybierał 70 - 100mm. W analogu - sugerowałbym ciut więcej - właśnie jakieś 85-135. Ale każdemu wg gustu - osobiście wolę "dłużej" niż "krócej". Jeśli chodzi o modele - to dla cyfry któryś z Limited - 70 lub 77 byłby idealny (za przedmówcami..), pod warunkiem chęci wydania większych pieniążków. Jak taniej - to może tamron 90mm? Z "taniochy" - wspomiana Cosina 100mm? Byle był w miarę jasny, choć i ładny bokeh by się chciało... Ja osobiście preferuję szkła AF, bo ślepy jestem:), więc nie dla mnie stare Takumary itp. Miałem takiego 135mm / 2,5 - świetny był w analogu, a w cyfrze... też był świetny, jak udało mi się trafić z ostrością....:). Ale jak komuś wychodzi dobrze ostrzenie z APS-C, to wybór dobrych i tanich szkieł manualnych z tego zakresu ogniskowych jest ogromny... tylko poczytać na forum.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
Mi pasują 100/2.8 i 135/2.8 , mimo iż wcześniej ( zanim je nabyłem ) myślałem że 70 to byłby ideał.
Ale i wcześnhiej miałem kupić 50-135DA* ale jednak rozmyśliłem się po zdjęciach jakie oglądałem.
Stąd FA50/1.4, FAS85/2.8 teraz jeszcze T90 bądź P100.

Jakoś nie umiem podać jednego obiektywu ( chodzi o ogniskową ) który miałbym używać do portretu. Choć 77Ltd chciałbym choć pomacać ;) 70 mnie nie kręci :mrgreen:

vertiico napisał/a:
Jakoś nie umiem podać jednego obiektywu ( chodzi o ogniskową ) który miałbym używać do portretu.

Kup sobie DA 50-200 ;-)

MiQ27 napisał/a:
Kup sobie DA 50-200

częściej myślałem o 50-135DA*, nie raz było tak że dzięki f2.8 mogłem zrobić fotki, przy f4 już mógłbym zapomnieć.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006

Ostatnio nabyłem Pentacona 2.8/100. Ostrość raczej słabsza niż w moim smc-m 1.4/50...ogólnie nie jestem jakiś super zadowolony z wyników...

Marcinicus napisał/a:
Ostatnio nabyłem Pentacona 2.8/100. Ostrość raczej słabsza niż w moim smc-m 1.4/50

taki mały OT ;)

co do ostrości, ostatnie dni siedziałem nad wyostrzaniem fotek i usuwaniem tych co uważałem że są nieostre , a tu się okazało że kropekli do oczu złe mi przepisali :cry: :cry: :cry:
heh parę fotek poszło się bujać :cry: :cry: :cry:

Skocz do: