pusio22
[Usunięty]
A to wina wirusa..... lol

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Helios zamocowany odwrotnie
Witam wszystkich :-) Jutro będę świeżo upieczonym użytkownikiem kadyszki :mrgreen:
I się tak właśnie zastanawiałem jaki efekt udało by się uzyskać montując odwrotnie Heliosa 44M-6 tylko do korpusu? Bawił się może ktoś tak?
A drugie pytanie, może nie powinno być w tym temacie ale nie chciało mi się kolejnego otwierać :-P Gdzie się kupuję gruszkę do przedmuchiwania matrycy? I jaką polecacie? Jakiś sklep mile widziany :-)
Pozdrawiam wszystkich Pentaksiarzy :-D

Sadorg  Dołączył: 29 Sty 2008
Re: Helios zamocowany odwrotnie
trey napisał/a:
Gdzie się kupuję gruszkę do przedmuchiwania matrycy? I jaką polecacie? Jakiś sklep mile widziany :-)

w aptece.
Tylko bez talku ma być ;-)

O! Witam Katowiczanina :) :-B

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006

Dzięki Robert :-B Szukałem tego a nie znalazłem...

Sadorg a nie ma takich 'pro' do dSLRów? :->

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
trey, Można takie coś zrobić i dostaje się z 50mm np. Helios52 czy 58, albo Pancolar50mm, obiektywu zamontowanego przez przejścówkę
>>bagnet Pentaxa->gwint wewnętrzny z obiektywu(49 lub 51mm) << a otrzymuje sie obrazy tej wielkości i o takiej GO na odpowiedniej przysłonie (patrz nazwa pliku)

Swiatło mizerne, ale to na biurku, "na szybko".

Corn mam Heliosa 58, ale czy on nie ma średnicy 52 mm? Więc przejściówka musi być na 52 chyba że czegoś nie wiem to mnie oświeć :-)

trey, Zgadza się , ale pamiętaj, że to średnica wewnętrzna.

ten pierścień ma jeszcze jedną zaletę, mianowicie moż na przy jego pomocy przyłączyć do K10 obiektyw M49 jako normalny obiektyw z pierścieniem pośrednim grubości ok 2mm. Co masz na zdjęciu.

Na pytania, co to za odbicia świateł i jakich, nie odpowiadam w tym poście.

Corn dzięki za wyjaśnienie, czyli mam kupić przejściówkę z Pentaxa na 49 (np. w raysfoto) i będzie wszystko śmigać?

kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
trey Tak

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Hej,

to jeszcze żeby bardziej zamieszać :D
Cosina 100/3.5 z soczewką (czyli 1:1)

i to samo ale nie przycięte

Zdjęcia robione z ręki, z lampą wbudowaną.

trey, Nie na 49, tylko na wymiar jaki widnieje na suwmiarce czyli na 51 w przypadku Heliosa 58/2. A w ogóle, to przeczytaj ten link co ci podrzucił Robert
powinno ci to dużo wyjaśnić, bo widzi mi sie, że chcesz dojść do tego rozwiązania bardzo mechanicznie. powtarzam zatem ten link http://manufactura.home.p...ca09509a0ec8c99
jak do niego zajrzałem to się okazało, że też tam są moje wypociny.

Kondrath ( spaliłes podejście) za szybko i bez zastanowienia , a może nasze posty sie rozminęły. Ale się nie przejmuj, ja też kiedyś szybko odpowiedziałem na mechanice budowli, że sprawność kucia będzie najwyższa jak szybkość młota będzie zero. (bo szybkość była w liczniku ułamka)

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
corn, 52mm

Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź, wiecie jak to jest na początku jak człowiek czegoś nie robił, zawsze woli się upewnić czy na pewno dobrze rozumie ;-) To teraz tylko muszę poczekać aż jutro odbiorę kadyszkę i wtedy zamówię ten adapter na 52 mm :-D

trey, Przecież prosiłem abyś patrzył na suwmiarkę, na suwmiarce jest odczyt dokonany przez technika , a nie przez prokuratora. Ten odczyt to 51 mm

GRIZLEY , nie martw się masz rację ....???? 52 to wymiar zewnętrzny dla Heliosa , a on ma kupić pierścień na gwint wewnętrzny.

nie ma takiego 51mm a przynajmniej standardowego , a dlaczego 52mm
bo wlasnie przykreciłem do niego filtr 52 mm

Grizley, Dwa stożki gwintu po 0,5 mm dodane do średnicy pokazywanej przez suwmiarkę dają te 52 mm.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
corn, jak nie wiesz dokładnie o czym piszesz to chociaż nie siej zamieszania

plwk, Może i nie wiem , ale mój pierścień o zewnętrznej średnicy 52 mm wkręca się w obiektyw , który ma 51 mm średnicy ???? Dziwne ... nie, bo tak to już w mechanice jest. A jak nie wierzysz to mogę to poprzeć fotką.
Zresztą po co się upierać i tłumaczyć zasady mechaniki ja wiedząc, że mogą być kłopoty ze zrozumieniem, pisałem:
Cytat
tylko na wymiar jaki widnieje na suwmiarce czyli na 51

a ta dziewczyna w raysfoto i tak da mu pieścień nazywany 52, bo ona się (mimo, że dziewczyna) na mechanice zna.

corn, to nie prosciej napisac ze potrzebuje 52mm ,tylko mierzyć suwmiarką przez cztery wątki ? :evilsmile:

Skocz do: