michoł  Dołączył: 13 Lut 2008
W takim razie niepotrzebnie histeryzowałem.
Temat zamknięty.

marucha napisał/a:
Słabo chyba szukałeś :evil:

Masz rację, nie popisałem się. Następnym razem się poprawię ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
a mi ktoś na forum tłumaczył, że to paluszki małego filipyńczyka :|

...

OSZUKALIŚCIE MNIE :(

...

czuję się niecnie wykorzystany

:evilsmile:

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Czasami - jak czujesz że są 2 części to możesz być właścicielem K10D* Limited z paluszkiem filipińskiej dziewczynki która kadyszkę składała :D

EDIT: Kurde :P Nie piszcie zanim ja nie skończę :P

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
No bo to jest paluszek filipinki!
A tak poza tym, to po co Wy tak potrząsacie tymi aparatami? :shock:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
A wszystkie te odpowiedzi zebrane tu
http://manufactura.home.p...f800714372bdb1d

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Jest to układ stabilizacji matrycy.

Ups- ja przestałem śledzić wątek, jak jeszcze był to czujnik położenia... :oops:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tu będzie dobrze, michoł. W ogóle niniejszy wątek gorąco polecam jako lekturę przed snem.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
fentarem napisał/a:
Przy przysłonie 2 ani nie ostrzy (mam w ogóle problem ze złapaniem ostrości), ani nie kontrastuje, ani rozdzielczość nie powala. Przy 5,6 rozmyty dalej (i tu dziwna sprawa, że przy ustawieniu dokładnym ostrości, wszystko gra na bokach a środek rozmyty). Przy 11 głębie się łapie ale przy dalszych obiektach mydło.

Przy dwójce to jeszcze kwestia gustu, ale dalszy opis wskazuje, że obiektyw jest po prostu rozjustowany...

fentarem  Dołączył: 25 Lut 2008
re
Możliwe !!! W każdym razie opisy w tym przypadku typu "przy f2 miękkość z nutką dekadencji, a przy 16 twardość stali" nie pasują. Dodam że obiektyw jest jak nowy(zero jakichkolwiek luzów) i nie kombinowano przy nim. Co do numerów seryjnych raczej bym stawiał, że był wyprodukowany stosunkowo niedawno (wiec teoria Sunshine nie zawsze sie sprawdza). Ehh no nieszczęśliwy przypadek i troche szkoda.

Kordian69  Dołączył: 12 Lut 2008
Dobry wieczór Wszystkim.
Przepraszam że pytam sie o to akurat w tym wątku,
ponieważ wydaje mi sie, że moje pytanie zabrzmi banalnie,
na tle Waszych wypowiedzi, jednak prosił bym któregoś z Was o odpowiedz
na moje pytanie :)

W instrukcji k100d zaciekawiła mnie jedna informacja, znajduje sie ona dokładnie
na str.200 w dziale "Dane techniczne". W rubryce "automatyka ostrości" pisze wyraźnie
coś, czego do końca nie potrafie zrozumieć dlatego zacytuje:

"(ISO 100 z obiektywem f/1,4)

Czy to oznacza, że po założeniu na k100d obiektywu z taką ogniskową, będe miał w menu aparatu informacje, że oto nagle, pojawiło mi sie 100 ISO?

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
Kordian69 napisał/a:
Czy to oznacza, że po założeniu na k100d obiektywu z taką ogniskową, będe miał w menu aparatu informacje, że oto nagle, pojawiło mi sie 100 ISO?

Coś pokręciłeś, kolego ;-) . Tu nie ma nigdzie mowy o ogniskowej. Prawdopodobnie chodzi o jasność obiektywu i ustawioną czułość aparatu, przy której zmierzono zakres wartości ekspozycji (EV), dla jakiej działa AF. Czyli powinien być jeszcze podany zakres wartości ekspozycji np. 0-19 EV.

hrobass  Dołączył: 05 Mar 2008
Nowy użytkownik, nowy aparat, pierwsze wrażenia.
Do tej pory robiłem zdięcia. Teraz zacznę focić... Od tygodnia mam k10d, i zestaw kitowy obiektywów. Od dziś to są szkiełka :lol: Dlaczego ten aparat? Cena w mediamarkt... i potrzeba posiadania aparatu. Do tej pory robiłem zdięcia analogami, zenit11, zenit 3m, praktica jakaśtam (nie pamiętam mam w domu tzn 3000 km z tąd), potem pierwsze euro w irlandii i olimpus d-435, tutaj czyli w Hiszpanii fujifilm s5600 Właśnie przez ten ostatni zmuszony zostałem do kupna nowego aparatu.(musiałem oddać do serwisu,tutaj to oznacza ok. 3 miesięcy czekania ). Myślałem o olimpusie 510 z dwoma kitami, głównie ze względu na gabaryty i zbliżającą sę podróż do Etiopii, ale zupełnie przypadkiem i nie do końca wyjaśnialnym zbiegiem myśli, uczuć, i chęci nabycia lustrzanki.... kupiłem Pentaxa. Pierwsze wrażenia? ŁOOOOOO :shock: Zdięcia jak żywe!!! PRAWDZIWE zdięcia robiłem dawno temu moimi lusterkami... Już zapomniałem jak to jest z DOBRYM APARATEM. Narazie prubuję dokładnie zrozumieć wszystkie możliwe funkcje, więc nie mogę się pochwalić zdięciami jak wielu z Was, ale jak coś wypstrykam wartego uwagi to się podzielę. Poza instrukcją obsługi (po hiszpańsku... ale ja przecież tylko trochę potrafię ten język) prubuję zrozumieć język na tutejszym forum ;-) Czasami nie wystarczy słownik polszczyzny... 8-) No to zobaczymy co z tego wyniknie :lol: A, i cieszę się z wyboru.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
hrobass, witaj.Mam nadzieje ,że polubisz ten system,mimo pewnych ograniczeń,dla jego niezaprzeczalnych zalet.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Kordian69 napisał/a:

...W instrukcji k100d zaciekawiła mnie jedna informacja, znajduje sie ona dokładnie
na str.200 w dziale "Dane techniczne". W rubryce "automatyka ostrości" pisze wyraźnie
coś, czego do końca nie potrafie zrozumieć dlatego zacytuje:

"(ISO 100 z obiektywem f/1,4)...

Masz kasetkę w której możesz ustawić ISO 100? Kurcze, ja też tak chcę :-D

Sierek  Dołączył: 02 Lut 2008
hrobass napisał/a:
Poza instrukcją obsługi (po hiszpańsku... ale ja przecież tylko trochę potrafię ten język)

Tutaj masz instrukcję po polsku (informacja z podpiętego tematu w tym dziale):
http://przemasmania.toxic...ax/K10D_POL.pdf

Skocz do: