Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
:shock: To niezłe jajca. Nie wiedziałem, że krople mogą mieć taki wpływ na widzenie.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
Stachu napisał/a:
To niezłe jajca. Nie wiedziałem, że krople mogą mieć taki wpływ na widzenie.

jakieś rozszerzające czy cos, przez co źrenica sie rozszerzyła jak u kota :D

SNECZKU  Dołączył: 21 Kwi 2006
Używam często SMC F 1.7 ale wg mojej ukochanej modelki jest za ostry, za ostry nawet w pełni otwarty.

SNECZKU napisał/a:
Używam często SMC F 1.7 ale wg mojej ukochanej modelki jest za ostry, za ostry nawet w pełni otwarty.

użyj obiektywu soft i albo będzie w zachwycie albo doceni 50/1.7 :mrgreen:

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
do mnie dzis dotarl D FA 100/2.8 macro
jako ze dopiero zaczynam zabawe w kupno szkielek, uwazam ze do portretu to szkielko tez sie fajnie nadaje
cyknalem dzis kilka fotek corci na pelnej dziurze i bylem zadowolony

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
4d3, ciekawe czy córcia podziela Twoje zdanie ;-)

Pentagram napisał/a:
4d3, ciekawe czy córcia podziela Twoje zdanie

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

4d3 napisał/a:
jako ze dopiero zaczynam zabawe w kupno szkielek, uwazam ze do portretu to szkielko tez sie fajnie nadaje
cyknalem dzis kilka fotek corci na pelnej dziurze i bylem zadowolony

każde szkiełko nadaje się do portretu :)

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
Pentagram napisał/a:
4d3, ciekawe czy córcia podziela Twoje zdanie ;-)

chyba tak, bo potem jeszcze kilka razy chciala zebym jej robil zdjecia
co prawda ma dopiero 2 latka, ale sie cieszyla :)
i potem mowila "dięcia pacić" :-)

yacek13  Dołączył: 07 Gru 2007
Już miałem zamawiać SMCP-FA 50mm f/1.4, ale poczytałem i znowu mi się w głowie pokręciło.
Wolałbym coś dłuższego, ale czegoś jasnego w przedziale 80-105 w amatorkich cenach raczej się nie doczekam...
I znowu jestem głupi.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Ja osobiście marzę o jednym z tej trójki:

1. Pentax Limited 77mm
2. Voigtlander Nokton 58mm f/1.4
3. smc-m 85/2.0

Z tym, że: pierwszy jest drogi :-| , drugiego jeszcze nie ma :-P , a trzeci pojawia się na aukcjach niezwykle rzadko :-/ ...
Tak więc - pomarzyć zawsze można...

Cytat
Wolałbym coś dłuższego, ale czegoś jasnego w przedziale 80-105 w amatorkich cenach raczej się nie doczekam...

Takie rzeczy "to tylko w Erze" ( czytaj u Nikona i Canona ) :mrgreen: :lol:

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
To podbiję tutaj ;) interesuje mnie obiektyw do portretu i mniej do makro i tak myślę nad tamronem 90/2.8 ale trochę brakowało by my szerzej w razie pomieszczeń albo coś ;] stąd pomysł na tamiego 28-75/2.8 też dobre szkło i kusi mnie ale do makro już gorzej i dręczy mnie to po nocach który wybrać tam 28-75/2.8 w fotoexpert za jakieś ok. 1150 zł.

Coś mi poradzicie ? ( tylko nie mówcie żeby kupić oba ( możecie zrobić zrzutkę :-> :-> )) hehe . :-P ;-)

Rezor  Dołączył: 31 Lip 2007
czy wogle warto kupować ten obiektyw Pentax SMC M 50 1:2 chodzi mi o zdjęcia biżuterii.
Jeśli nie ten to jaki moglibyście mi polecić tak do 300zł max ze wskazaniem na mniej?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Rezor napisał/a:
chodzi mi o zdjęcia biżuterii.

Ale chodzi Ci o zdjęcia bizuterii na modelkach? Czy może zdjęcia reklamowe w namiocie? Czy jakieś inne?
Gdzie będa wykorzystywane te zdjęcia? Sieć? Będą drukowane?

Rezor  Dołączył: 31 Lip 2007
chodzi o zdjęcia reklamowe bez modelek. Zdjęcia nie beda drukowane. a jesli to nie na wielkich formatach.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Rezor, do 300 PLN, hmm...

Generalnie manualne 50-tki to udane konstrukcje (akurat SMC-M 50 f/2 chyba ciut mniej udana).
Napisałem o nich parę słów, osobiście rekomendowałbym raczej SMC-A (f/1.7), gdyż pozycja A na pierścieniu przysłon jednak mocno ułatwia i przyspiesza pracę przy K10D.

Do tego typu fotografii lepsza byłaby ciut dłuższa ogniskowa (~ 70mm), ale w naszym systemie nie znajdziesz nic dobrego i taniego.

A i ważne pytanie: co Ci nie pasuje w SMC-DA 18-55, he? :roll:

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Rezor, najlepiej w podanej cenie byłoby trafic na cosinę/soligora 3,5/100.Ma dłuższa ogniskową,co daje lepsze rozmycie tła i lepszy bokeh (8 listków przysłony),i bardzo dobra ostrośc.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Rezor, czy kit Ci nie wystarcza?
Jeśli nie, to pod jakim względem?

Skocz do: