Jakiego formatu zapisu zdjec najczesciej uzywasz w swoim aparacie (wybierz odpowiedni typ)?
*istD (RAW)
1% Complete
5 (1%)
*istD (JPEG)
1% Complete
5 (1%)
*istDs (RAW)
6% Complete
27 (6%)
*istDs (JPEG)
2% Complete
9 (2%)
*istDl (RAW)
2% Complete
10 (2%)
*istDl (JPEG)
1% Complete
7 (1%)
*istDs2 (RAW)
1% Complete
7 (1%)
*istDs2 (JPEG)
0% Complete
4 (0%)
*istDl2 (RAW)
1% Complete
7 (1%)
*istDl2 (JPEG)
0% Complete
3 (0%)
K100D (RAW)
18% Complete
83 (18%)
K100D (JPEG)
8% Complete
36 (8%)
K110D (RAW)
0% Complete
0 (0%)
K110D (JPEG)
0% Complete
3 (0%)
K10D (RAW)
23% Complete
103 (23%)
K10D (JPEG)
13% Complete
58 (13%)
Inny (RAW)
8% Complete
37 (8%)
Inny (JPEG)
8% Complete
39 (8%)

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
moze coś pomoże: protokół /rozkapsułkowanie -PPPoE /LLC, VPI - 8, VCI - 35

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
A jednak Mygosiu znalazlem na stronie Netii (http://netia.novem.pl/faq): VPI=0, VCI=35, enkapsulacja PPPoA VCMUX, parametry przydzielane dynamicznie, pierwszy login i hasło: net24 - wszystko to musisz miec ustawione w konfiguracji modemu DSL w routerze :-)

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
sylwiusz, to co podałes jest dla neostrady, ale zaraz sam sprawdze bo teraz niejestem pewny przez ten FAQ.

Znalazłem.
Jeśli masz net24 na łączach TP to wpisujesz to co podał sylwiusz
Jeśli masz net24 na łączach netii to wpisujesz to co ja podałem.

Tak, to co podalem to jest dla net24 na laczach tepsy. To juz masz jasnosc Mygosiu a wiec - do dziela! :-D

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
GRZESIO napisał/a:
Jeśli masz net24 na łączach TP to wpisujesz to co podał sylwiusz
Jeśli masz net24 na łączach netii to wpisujesz to co ja podałem.

Do tego już doszłam :-)

Powiedzcie mi jeszcze z łaski swojej co mam wpisać do:
Peak cell rate [cytuję instrukcję: podziel prędkość linii DSL [b/s] przez 424]] - za cholerę nie umiem tego zrobić - mam 1Mb - tutaj w zależność od tego jak liczę wychodzą mi wartości od 20 do 2000 ;-) . Kurde - potrafię przeliczyć mmol/l na mg%, ale z tym sobie nie radzę :mrgreen:
Sustainable Cell Rate - ????
Max burst rate - ???

W sumie połączenie już działa [a więc mam własne hasło i nazwę - teraz właśnie na nim działam pod Win na drugim komputrze przez modem].

Może się jeszcze przyda to co mi wyskakuje jak dam test:
Checking LAN connectiomn - pass
Check. ADSL connect. - pass
później zaczynają się schody:
Chcecking Circuit 0 for Network Connection:
- Test ATM OAM segment loop back - failed
- Test ATM OAM End-to-end loop back [chyba-nie mogę się rozczytać co nabazgrałam ;-) ] - failed
Test ethernet connection to AMP [???] - pass
Test PPPoPvc ) PPPOE connection - failed

Mogą być jakieś literówki.

Spróbuję tutaj podłączyć router wymiennie obok modemu, bo przedtem musiałam biegać na strych po drabinie. Tylko coraz gorzej się czuję - grypa przypuszcza drugi atak - właśnie piję herbatę z sokiem malinowym i siedzę opatulona z podwójny kocyk.

Mygosiu - 1 kb = 1024 b, podobnie 1 Mb = 1024 b, czyli ten 1 Mb to bedzie 1024 x 1024 = 1 048 576 i to musisz podzielic przez te 424 ;-)

I kuruj sie porzadnie a nie jakies latanie po strychach, w koncu juz nie tak za dlugo PPD, musisz byc zwarta i gotowa, czyli zupelnie zdrowa na ciele ;-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
sylwiusz napisał/a:
Mygosiu - 1 kb = 1024 b
Kolega pyta kolegę, informatyka:
- Masz pożyczyć 1000 zł?
- Mam. Weź 1024, będzie równo.

Sprawa wygląda tak - zainstalowałam pod windowsem routerek - wszystko działa pięknie, dopóki nie cchcę czegoś zmienić w ustawieniach - wtedy przestaje działać NAWET jeśli wróce do poprzednich, identycznych ustawień. I muszę uruchomić pownownie komputer - i znów wszystko jest ok.
Na razie tak to chyba zostawię. Już nie mam siły na eksperymenty. Może jutro.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli mówisz o zmianie parametrów podsystemu sieciowego w Windows 98 (IP, IP bramy, DNS), to zmiana czegokolwiek wymaga restartu komputera. Pod Xp czasem tez (zmiana DNS-ów reatartuje komputer).

[ Dodano: 2007-04-21, 20:32 ]
a, sory gregory :oops: Ty masz raczej W2K. To może też trzeba restartować nie tyle komputer, ile podsystem sieciowy (może wystarczy net start (?) nie jestem pewien)...

No wlasnie tez doszlam do takiego wniosku :) Juz powoli to ogarniam.
Jutro sprobuje wszystko polaczyc do kupy ;-)

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
sylwiusz napisał/a:
Tia, dla mnie tez JPEG byl wygodniejszy.

(...)
sylwiusz napisał/a:
Potem poprobowalem Aperture i zakochalem się od trzeciego wejrzenia. Od tego czasu JPEGi zostawilem na imieniny u Cioci.

Ja teraz żałuję, że na DS'ie nie robiłem fotek w RAW'ach. Obrabianie ich w PS'ie to byla droga przez mekę i dałem spbie spokój.
Jak wreszcie dorwałem działającego rozsądnie Lightroom'a, po prostu przestałem uzywać JPG... A niechcący zaraziłem tym formatem znajomego nikonowca, ale także dzieki Lightroom'owi.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Ja zawsze robię w RAW-ach. Wychodzę z założenia, że jak zechce JPEG-a mieć to przekonweruj. W drugą stronę raczej słabo ;-)

Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
Jeśli zabieram aparat na jakieś luźne spotkania (typu wczorajsze opijanie magisterki koleżanki), po których rewelacji nie należy się spodziewać, to walę w JPG.
Ludzie będą mogli do woli powygłupiać się przed obiektywem, a jak wiadomo, karta pamięci z gumy nie jest ;)
Mniej alkoholowo-rozrywkowo-domowe sytuacje, czyli 90% chwil, w których mam ze sobą aparat, uwieczniam w RAW. Z wiadomych względów ;)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Na popijawy to raczej zabieram kieszonkową d-małpkę niż wielkie lustro

Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
Małpkę pogoniłem, żeby mieć dofinansowanie do lusterka, więc wyboru nie mam.

Na imprezę typu Kortowiada (juwenalia UWM) sprzęt zostawiłem w domu. Za dużo ludzi, błota i alko ;)
W warunkach domowych aparat jest bezpieczniejszy. Jak się robi "niebezpiecznie", to wędruje do torby.

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
Zapisuję jednocześnie RAWy i JPEGi.
Różnica w jakości i ilości detali jest ogromna. Z RAWów oczywiście można więcej wyciągnąć.
JPEGów używam do wstępnej selekcji, szybkiego przeglądania po archiwizacji. Na dysku z archiwum JPEGi kataloguję szczegółowo a RAWy mam w osobnym folderze.
Między innymi ze względu na RAWy nabyłem lustrzankę. W hybrydzie wręcz nie dało się ich używać ze względu na koszmarnie długi czas zapisu.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Zbyszek Bogatko napisał/a:
JPEGów używam do wstępnej selekcji, szybkiego przeglądania po archiwizacji.

Niezly pomysl, dzieki! :->

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
Ja robie dokładnie jak zbyllu - odkąd mam aparat robie Raw+ i jak zapisuje na cd to w acdsee mam tylko jpg a rawów nie muszę ładować do szukania tego co mnie interesuje.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Najpierw RAW z puszki do kompa następnie wstępna selekcja co bardziej interesujące wołane w RT do jpg-ów a wszystkie rawy do archiwum.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
ja tam wszystkie Rawy zbędne wywalam nauczony doświadczeniami młodości (przez zdjęcia z kompakta nie umiem się przebić. Mogłem je selekcjonować :/)

Skocz do: