tomrol1984  Dołączył: 06 Mar 2008
Industar 61L/D 2.8/55 M39 + K100D...pytanie o makro
Witam wszystkich :)

Jest to mój pierwszy post na forum Pentax'a pomimo tego, iż często tutaj zaglądam w poszukiwaniu wiedzy tajemnej, a będzie to już przeszło rok :). Wpierw powinienem się przedstawić :]
Moje imię Tomasz, mam 24 w kalendarzu wiosen i studiuje, a raczej kończe "studyjowanie" w Krakowie. Do fotografii już od ponad 2 lat pałam zainteresowaniem, ale dopiero we wrześniu 2007 zakupiłem mojego kochanego K100D, co pozwoliło mi rozwijać się praktycznie.
Obecnie chciałbym sprawić sobie bardzo tanim kosztem obiektyw do makro...no własnie tanim :/. W ostateczności wydam kiedyś jakieś 200-no max 300zł...myśle o "MC Wołna 9 2.8/50", czy "INDUSTAR 61 L/Z MC 2,8/50" bo w sumie są najtańsze, ale chciałbym coś zakombinować.
Mam w szufladzie dalmierzowy aparat FED 5B, a jak wiemy posiada on obiektyw "Industar 61L/D 2.8/55 M39"...i chciałbym z niego skorzystać. Wiem...czytałem informacje na forum, że niby nie będzie działać ostrość w nieskończoność, ale mi na tym nie zależy. Mam redukcje m42>bagnet K. Zastanawiam sie nad kupnem redukcji m39>m42(jest na allegro) i czy takie ustrojstwo złożone w całość pozwoli na zdjęcia makro? Aha, ten obiektyw ma specjalny kołnierz, który wysuwa się do wnętrza body, czy nie uszkodzi on K-100ki?
Proszę o opinie konstruktywne, nie na zasadzie, że "nie czytam postów wcześniejszych" i że jest na forum opcja "szukaj" ;). Nie zauważyłem na forum wypowiedzi czy taki zestaw faktycznie działa czy też nie, były raczej domysły? :)
Jeśli ktoś połączył ten obiektyw z Pentaxem, proszę o informacje...będę na prawdę bardzo wdzięczny :)
Podobno z Nikonem D70 całkiem ładnie współpracuje w ramach zdjęć makro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=306201044

PS. mam do sprzedania obiektyw "Takumar-A zoom 1:4 70-200mm macro" http://www.allegro.pl/ite...00mm_macro.html

Pozdrawiam
Tomasz

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
tomrol1984 napisał/a:
Podobno z Nikonem D70 całkiem ładnie współpracuje w ramach zdjęć makro
Jeśli współpracuje z Nikonem, to nie ma powodu, żeby nie współpracował z Pentaksem.... właśnie zajrzałem pod podany przez Ciebie link, dawno nie czytałem "ekrowy" - już nie wypisuje bredni o obiektywach, dzięki którym zdjęcia mniej szumią?
tomrol1984 napisał/a:
PS. mam do sprzedania obiektyw "Takumar-A zoom 1:4 70-200mm macro" http://www.allegro.pl/ite...00mm_macro.html
Od tego jest Giełda.

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
tomrol1984 witaj na forum :-B Teoretycznie kombinować możesz, rozumiem, że w efekcie końcowym chciałbyś mieć redukcję m39->m42->PK. Na pewno jeżeli ta konstrukcja adapterów nie oddala zbytnio obiektywu od matrycy i wszystko mniej więcej jest na tym samym poziomie (adapter m39 jest na tej samej "wysokości" m42, a ten na tej samej co bagnet) to powinno być ok. Jeżeli nie, to zawsze wysunięcie do przodu będzie nam działać w kierunku makro. Nie wiem jedynie dwóch rzeczy, po pierwsze czy ta konstrukcja jest wygodna przy pracy i po drugie jak jest z odległością obrazową w przypadku tych obiektywów z m39.

Ewentualnie może dasz się przekonać do innych rozwiązań. Może głupie pytanie, ale jednym z tańszych rozwiązań makro może być nawet nasz kit 18-55mm, który można na Allegro tanio dostać jeżeli nie masz.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Witam

Sam ten obiektyw nie da ci jakiegoś super makro, jak chcesz mało wydać a mieć zadowalające makro to polecam kupić konwerter makro Raynox DCR-250, sam ostatnio taki kupiłem i wraz z obiektywami widoczymi w stopce sprawuje się świetnie.
Aha kupuj sprzęt i uciekaj od komputera, to forum tak wciąga, że niedługo zamiast gripa kupię wielkiego LCD z pivotem :evilsmile:

tomrol1984  Dołączył: 06 Mar 2008
Witam ponownie
no musze przyznać, że miło zaskoczyła mnie szybka Wasza reakcja na moje pytanie, dziękuje :)
m39->m42->PK zgadza się, właśnie o taki układ mi chodzi. Owy Pan "ekrowa" na tej stronce pisze, że ostrzy max do 20cm...hmm no wiem na ile będzie to wygodne ale byłoby miło się dowiedzieć ;)

mkdexter napisał/a:
Ewentualnie może dasz się przekonać do innych rozwiązań. Może głupie pytanie, ale jednym z tańszych rozwiązań makro może być nawet nasz kit 18-55mm, który można na Allegro tanio dostać jeżeli nie masz.

Kit oczywiście posiadam i w połączeniu z dodatkową soczewką wyszło mi mniej więcej tak :http://plfoto.com/1470363/zdjecie.html :)

W sumie koleżanka ma Raynox'a tylko nie wiem dokładnie jakiego..ale chyba zapożyczę od niej na filke ;)
No nic..czekam na kolejne wypowiedzi hehe ;)

Pozdrawiam

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
hehe, w tym kraju każdy jest oczywiście ekspertem od makro. Ja nie, bo ciągle się uczę, ale moim zdaniem jest tak: do prawdziwego makro trzeba prawdziwaego obiektywu makro. Zoom z napisem "macro" to nie jest prawdziwy obiektyw makro. Obiektyw makro z AF najczęściej używa się z wyłączonym AF. Wymienione obiektywy (Wołna, Industar na M42) to dobre obiektywy makro. Porównałem je ze sobą (i dwoma innymi) a wszystko opisałem tu:
http://www.logostudio2.pl/pliki/cztery_asy.pdf
Natomiast na tym akurat forum nie od rzeczy byłoby wspomnieć o Macro Takumarach, ale trochę jest w powyższym odnośniku...

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Bawiłem się jakiś czas temu takim Industarem od FEDa. Wyglądało to tak: przejściówka z K na M42 -> ew. pierścienie pośrednie -> przejściówka na M39 -> Industar. Wszystko działa, tylko, że efekty mizerne... Kiepska ostrość, kolory nie takie.. ogólnie kicha. Już lepiej założyć soczewki +4, + 10 dioptrii na kita albo jeszcze lepiej na stałkę 50mm - manualną spokojnie kupisz za 200zł. Efekt będzi lepszy. Ale to wszystko nic, w porównaniu z użyciem "prawdziwego" obiektywu "makro". Sigma 105/2,8, Tamron 90/2,8, o Pentaxie 100mm nie wspominając to dobrze ponad 1000zł. Proponowałbym Ci Cosinę 100mm/3,5 - jest niedoceniana, a daje rewelacyjne efekty. Nowy można znależć na e-bay-u za ok 400-450zł (oczyiwście szkło z AF), oprócz tego jest to świetny obiektyw do np. portetów... Za 100-200zł więcej będziesz miał naprawdę powalającą jakość, nie do uzyskania zabawkami z M39.

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
A ja widziałem, że GrzehooFR - w swojej galerii robił naprawdę świetne macro Tamronem 70-300 LD Macro. Poszukaj użytkownika i sprawdź :D

np: TU lub TU .

Dla mnie naprawdę przyzwoite Macro ;-) A tak na marginesie macro - to nie tylko "zaglądanie owadom w gały coby obejrzeć dno odwłoku :-> ". Sprawdź np. TO

Skocz do: