Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
roland napisał/a:
wkrótce będę miał okazję testować Sigmę 70-300 APO i DA 50-200, ciekawy jestem jak one wypadną w porównaniu z Tairem.

Jeśli chodzi o rozdzielczość obu zoomów na długim końcu to Tair pewnie rozwali oba te obiektywy :-)

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Webjay - kulą w płot - Monia pisała że ma już kita. Poza tym - pisała, że ma ok. 550zł. Pokaż gdzie za te pieniądze (dokładając nawet to, co uzyska ze sprzedaży kita) kupi Tamrona 18-250?

Monia - trochę szkoda, że nie udało Ci się obejrzeć przed zakupem rozważanych obiektywów. Tamron i Sigma to rzeczywiście wielkie armaty, w porównaniu z nimi Pentax to parwdziwe maleństwo (niewiele większy od kita 18-55). Miałem starszą wersję Sigmy (70-300 DL Macro) i między nią a Pentaxem 50-200 jest bardzo duża różnica w szybkości ostrzenia (na korzyść Pentaxa). Nie wiem jak w tej konkurencji wypada Tamron którego wybrałaś, ale nie spodziewam się dużej szybkości - im większe masy soczewek do przemieszczenia i wymagane odległości przesuniecia tym trudniej jest szybko ustawić ostrość.

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
Marek Wyszomirski, Arti: PRZEPRASZAM - naprawde nie doczytalem o posiadanym kicie, ani o funduszach :((((

argilla napisał/a:
czy zamawiac same body k10 czy też z kitem , i później domówić DA 50-200mm f4,0-f/5,6 ED , czy też do samego body zamówić np Tamrona 18-200mmf/3,5-f/6,3 . Napiszcie proszę czy lepiej mieć dwa obiektywy 18-55 i 50 200 czy tez jeden 18-200

Zrozumialem, ze cale zakupy sa dopiero w toku...

Arti: odnosnie 50/1.4 - wyraznie pisalem 'na pozniej'...

nie mniej przepraszam za zamieszanie i peplanine :oops:

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
webjay, a bo widzisz, chyba dodatkowo to jeszcze zmiksowaliśmy dwie koleżanki.... najpierw była argilla a potem monia81 a nie do końca wiadomo komu odpisywałeś. ;-)

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
Arti: i stala sie jasnosc!!! :D

drcocaina  Dołączył: 07 Mar 2008
Witam Szanownych użytkowników i członków forum.

Zanim zacznę zadawać pytania zacznę od początku. Na chwilę obecną jestem użytkownikiem Panasonica FZ7 (zwykła hybryda z masą dodatków w postaci szkieł + konwertery), użytkowałem między czasie hybryd innych producentów Sony oraz Canona. Miałem również powierzchowne doczynienie z lustrzanką Canona (350). Nie są dla mnie tajemnicą podstawowe zagadnienia związane z fotografią (dla tego kupiłem parenaście miesięcy temu hybrydę :-) by móc się obeznac z tematem i dojśc do tego momentu kiedy stwierdziłem "to za mało, to zwykła zabawka - ale dla amatora na dobry początek starczy, aż nie połknąłem bakcyla i nie stwierdziłem, że to moja pasja i czas skończyc z tą amatorką). Mam nadzieję, że obraz mojej osoby tym samym już Wam się zaczął zarysowywa (mały człowieczek z hybrydą pod drzewkiem polujący na mrówki :-) ). Co fotografuję: chyba najwięcej zdjęc przyrodniczych włącznie z macro fotografią, cho trochę zdjęc krajobrazów też kliknąłem i miałbym ochotę na nieco więcej :-)

Dobrze teraz pozwolą sobie na poruszenie zagadnienia i zadania "monotonnych" pytań ale bardzo precyzyjnych co mam nadzieję zaowocuje choć odrobiną wyrozumiałości i nie zostanę zbluzgany.

Wyboru już dokonałem po zapoznaniu się z testami i opiniami wielu użytkowników: co odrzuciłem: bankowo Canona oraz z przykrością mojego dotychczasowego faworyta Sony A200. Co wybrałem K10D ale z drobnym ale (po przeczytaniu wątku powyższego).

Kwota do przeznacznie (2500zł - 2700zł ta bariera się z pewnością o trochę dźwignie ale to się wyjaśni z początkiem przyszłego miesiąca) bez dodatkowego akumulatora, pamięci i innych bajerków. Zakupu planuję dokonać z początkiem kwietnia.

Oto lista pytań:

1) Czy aby na pewno K10D jest mi potrzebny czy jednak zważywszy na moje doświadczenie K100D zaspokoi mój "głód" na dobrych parę miesięcy?
2) Jeśli mimo wszystko K10D to jaki drugi obiektyw (pominąwszy kitowy) dokupić bo wiem na pewno, że standardowy to będzie dla mnie za mało. Czy Sigma 70-300 mm APO DG MACRO będzie dobrym wyborem? Czytałem wiele pochlebnych opinii pod adresem tego obiektywu.
3) Jeśli jednak K100D to wydaje mi się, że sprawa oczywista (za tą kasę to cały zestaw plus pełne dodatkowe wyposażenie)

Za okazaną cierpliwość i wyrozumiałość dziękuję i pozdrawiam.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
drcocaina napisał/a:
Czy aby na pewno K10D jest mi potrzebny czy jednak zważywszy na moje doświadczenie K100D zaspokoi mój "głód" na dobrych parę miesięcy?
Jeżeli nie wiesz tego, to kupuj K100D.
drcocaina napisał/a:
Czy Sigma 70-300 mm APO DG MACRO będzie dobrym wyborem?
Sigma lub Tamron. Inne szkła, to inna półka cenowa.
Poza tym już było od "groma" wątków na ten temat.

Rzaba  Dołączył: 05 Gru 2007
Jestem szczęśliwym posiadaczem K10 (pomijając małe probloemy opisane w innym wątku) w zasadzie nie miałem zamiaru wychodzić poza kit, którego planuje zamienić na coś ze światłem 2.8 ale teraz do sedna.

Trafiła mi się fucha i potrzebuje obiektyw o dużym zakresie ogniskowych. Tasowanie szkłami nie wchodzi w grę. I teraz moje pytanie, który?

Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-IILD Asph (IF) Macro (Pentax)
Tamron AF 28-200mm f/3.8-5.6 XR Di Asph (IF) Macro (Pentax)
Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di LD Asph (IF) Macro (Pentax)
Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC (Pentax)
Sigma 28-200mm f/3.5-5.6 DG (Pentax)
Sigma 28-300mm f/3.5-6.3 DG Macro (Pentax)

Kryterium dla mnie decydujące jest prędkość AF'a oraz koszt (dlatego na liście nie ma Pentaxowego 18-250)
Doradzicie?

Rzaba napisał/a:
Kryterium dla mnie decydujące jest prędkość AF'a
Wszystkie będą podobnie kręciły.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
argawen napisał/a:
Rzaba napisał/a:
Kryterium dla mnie decydujące jest prędkość AF'a

czyli, jak ślimaki :->

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
argawen napisał/a:

Podobnie wolno - nie dopisałeś :evilsmile:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
swoją drogą, ciekawe co to za fucha, do której niezbędny jest ultrazoom?

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
Rzaba napisał/a:
Tasowanie szkłami nie wchodzi w grę. I teraz moje pytanie, który?

Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-IILD Asph (IF) Macro (Pentax)
Tamron AF 28-200mm f/3.8-5.6 XR Di Asph (IF) Macro (Pentax)
Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di LD Asph (IF) Macro (Pentax)
Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC (Pentax)
Sigma 28-200mm f/3.5-5.6 DG (Pentax)
Sigma 28-300mm f/3.5-6.3 DG Macro (Pentax)

Kryterium dla mnie decydujące jest prędkość AF'a oraz koszt (dlatego na liście nie ma Pentaxowego 18-250)
Doradzicie?

Wiec proponuje doskrobac i kupic 18-250, a najlepiej stalke(i).

Pozatym czytam te dylematy od jakiegos czasu i zastanawiam sie po co kupowac body za 2500, jak pozniej sie nie ma na szklo. A zasada jest stara jak swiat, czyli: BODY TO DOPIERO 20-30% TEGO CO TRZEBA WYDAC NA SZKLA i niestety tego nikt nie zmieni. I chyba to trzeba ludziom uswiadamiac przed kupnem body.

No chyba ze kupimy sobie K10 + 18-55 + 70-300, gdzie takim zestawem mozna najwyzej zrobic zdjecie tesciowej na dzien kobiet - bo jakosc slaba, a i tak tego zdjecia nie bedziemy ogladac.

Cytat
Podobnie wolno - nie dopisałeś :evilsmile:
Tego nie wiem. nie mam tych szkieł :-P

Rzaba  Dołączył: 05 Gru 2007
gator napisał/a:

Wiec proponuje doskrobac i kupic 18-250, a najlepiej stalke(i).

Pozatym czytam te dylematy od jakiegos czasu i zastanawiam sie po co kupowac body za 2500, jak pozniej sie nie ma na szklo. A zasada jest stara jak swiat, czyli: BODY TO DOPIERO 20-30% TEGO CO TRZEBA WYDAC NA SZKLA i niestety tego nikt nie zmieni. I chyba to trzeba ludziom uswiadamiac przed kupnem body.

No chyba ze kupimy sobie K10 + 18-55 + 70-300, gdzie takim zestawem mozna najwyzej zrobic zdjecie tesciowej na dzien kobiet - bo jakosc slaba, a i tak tego zdjecia nie bedziemy ogladac.

Miał być K100D z lepszymi szkiełkami ale w chwili gdy kupowałem nie był dostępny, musiałem kupić puszkę a że lubię Pentaxa to padło na K10D. Dodam że nie żałuje, po zakupie miałem odczynienia z A100, A200, 350D oraz 10D - jedynie ten ostatni obsługiwało mi sie w miarę dobrze.
A jak fuszka przyniesie $$$ to i na lepszy słoik będzie. I tak wertując strony pajęczyny natknąłem się na Sigmę 28-105/2.8 - 4 w ostateczności taki długi koniec wystarczy, choć czasem będę musiał się nachodzić. Jak w tym przypadku będzie z prędkością AF'a? Jakby nie było jest on jaśniejszy i mniejszy od pozostałych. Miał ktoś z was z nim doczynienia?

[ Dodano: 2008-03-08, 00:18 ]
Pentagram napisał/a:
swoją drogą, ciekawe co to za fucha, do której niezbędny jest ultrazoom?

zawody sportowe, czasem coś się dzieje 100m od ciebie a czasem 5m i masz 5 sek na zrobienie zdjęcia. Jak dla mnie albo UZ albo dwie puszki z dwoma obiektywami a że drugiej puszki nie mam...

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Rzaba, poczytaj sobie ten wątek:
http://manufactura.home.p...opic.php?t=2368
tam są opinie użytkowników. Jest i ta sigma 28-105 (ja osobiście wolałbym pentaxa o tym zakresie)

magnum45  Dołączył: 17 Lip 2007
Rzaba jaką dyscyplinę sportu zamierzasz fotografować? Obawiam się, że zakres 28-105 to na pewno za mało.
Jeśli już to Sigma 24-135 f2,8-4.5 była by lepszym rozwiązaniem. Można ją wyrwać za 800-900zł na Allegro.
Poczytaj to jeśli ten zakres Ci spasuje to jest to niezły uniwersalny obiektyw, chociaż lepszy byłby jasny stało ogniskowy 200mm.
http://www.multifoto.pl/html/1464.html
Posiadam ten obiektyw i mam dobre zdanie na temat jego parametrów.
Używam go zazwyczaj jako obiektywu portretowego, lub spacerowego a i w górach świetnie się spisuje ze względu na dość szeroki kąt.

[ Dodano: 2008-03-12, 20:22 ]
Dla zainteresowanych sample z Sigmy 24-135 - miodzio.
Taka sama jakość zdjęć z K10D
Również niezła uniwersalna portretówka, dla tych co szukają uniwersalnego szkiełka :evilsmile:
Wystarczy popatrzeć na ten portret - limited wsiada - nasi tam byli :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
http://www.pbase.com/99pt/image/49513322

http://www.pbase.com/99pt...he_indian_ocean

Skocz do: