Wajcha  Dołączył: 09 Sty 2008
  Jak dobrze ustawiać ekspozycję ze szkłami manualnymi
Witam serdecznie!

kupiłem sobie pierwsze szkiełko manualne, za grosze, jakiś AgfaColor MC 135/2,8 i chciąłem się was zapytać jak prawidłowo ustawiać ekspozycję. Mam k100d super i jak narazie stosuję metodę, że w trybie manualnym pierścieniem ustawiam przesłonę, potem wciskam AE-L i on przymyka przesłonę i dostosowuje migawkę. Czy dobrze robię a jeśli nie to jak się robic powinno. Nie wiem tez jak robić foty w trybie Av i Tv??

Aha, i jeszcze jedna sprawa. Dlaczego nieraz jak w trybie M naciskam AE-L przymyka mi przesłonę i określa migawkę, a czasami robi zdjęcie testowe na GO ??? I dlaczego nie można ze szkłami manualnymi używać matrycowego pomiaru światła??

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Wajcha, W trybie Av to chyba tylko na pełnej dziurze możesz robić. Wtedy tylko ostrość nastawiasz. Chyba, że masz styki w obiektywie (znaczy pozycję A) - to wtedy działa też Av i Tv - tak "normalnie". Av działa też ze szkłami M42 na przysłonie roboczej.
Niestety, Pentax w cyfrankach obciął trochę bagnetu, więc tryb Av nie działa z bezstykowymi szkłami "normalnie", czyli tak jak z analogami (takimi jak ME np.).
W trybie M nie trzeba naciskać AE-L. Można czas ustawić "ręcznie". Ale jaki czas ustawić, to Ty musisz wiedzieć.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Wajcha, tu masz wątek na ten temat:
http://manufactura.home.p...opic.php?t=1299

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zastanawiam sie, czy już wszyscy przestali czytać istniejace tematy?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
Zastanawiam sie, czy już wszyscy przestali czytać istniejace tematy?
Na to wygląda. Chyba czytają nieistniejące.

Skocz do: