Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
armar napisał/a:
Śmiej wątpić - przed chwilką sobie takie zdjęcia robiłem
- to ze zrobiles ...ok natomiast efekty beda marne...

azkal  Dołączył: 13 Lut 2008
nightartist napisał/a:
chcem pokazac ruch (kilka ruchow polaczonych w calosc)

Coś takiego widziałem. Jakaś doktorka badała, jak latają nietoperze i faktycznie podobnej techniki używała... Tyle, że ona miała z 5 (chyba więcej) lamp błyskowych, które kolejno odpalały... Także musisz mieć kilka lamp i jakieś sprytne coś, które co określony interwał odpali kolejną lampę.

nightartist  Dołączył: 28 Paź 2007
fafniak - tak, ten blysk jest slaby - slaby bo musi trwac az sekunde - i mozna uzyc tylko 10 takich blyskow - pozniej trzeba odczekac kilka minut by palnika nie zniszczyc

[ Dodano: 2008-03-07, 00:03 ]
$ $ $ :(
widzialem filmik z sprzetem do kontroli lamp, ale to ciezkie i drogie

metz 40 MZ-2 odleglosc ok 2m palnik na 35mm 400 ASA
2 blyski na 3Hz
daje przeslone 8 i jakes 0.4

dla 5 blyskow jest to juz tylko f4 i ok 04.

dla 10 blyskow tak pod f4

to tak na szybko....

metz 200zl
kostka 200zl

cholera.. szlak.

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
nightartist napisał/a:
metz 200zl
kostka 200zl

cholera.. szlak.

Możesz zrezygnować z kostki dla Pentax'a - będzie taniej.

Edit:
Z dedykowanej kostki dla Pentax'a

nie zadziala bez kostki - bo jak - skoro lampa bez mocowania - a kostka wymagana zeby wogule zamontowac na sanki.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
nightartist napisał/a:
metz 200zl
kostka 200zl
cholera.. szlak.
Zawsze możesz sprzedać Sigmę 24-70 na Allegro.

oj jarek jarek
twoje poczucie humoru nie ocenione

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
gwoli uporzadkowania tematu stroba w lampach: pentax af500ftz posiada taka mozliwosc. Oznacza to rowniez, ze najnowsze lampy zostaly po prostu wykastrowane z takich opcji - sprawdzcie, czy czasem najnowsze lampy nikona rowniez nie obcieto o te funkcjonalnosc. Wychodzi na to, ze blysk stroboskopowy przestal byc modny i odszedl do lamusa ;]
nightartist, jesli to tylko jedno ujecie/projekt, to pozycz od kolegi tego nikona sb600 albo od kogos z forum 500ftz - w czym problem?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
armar, wydaje mi się, że jednak dobrze zrozumiałem - potrzeba błysku stroboskopowego i już. Ma to Metz. Nigdy nie próbowałem robić takich zdjęć w serii, więc nie wiem czy się da. :-)

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
nightartist, powiedzmy, że chcesz stroboskopem oświetlić różne fazy ruchu np. biegacza, żeby je zarejestrować na jednej klatce. Bierzesz Nikona z lampą SB600 czy 800 i....właśnie: jeśli to biegacz ma być, to nie możesz chyba mieć aparatu pół metra od niego i nie możesz wyzwalać co sekundę, więc lampa po prostu nie zdąży się naładować! Jasne? W trybie błysku strobo energia błysków jest bardzo mała.
Podam Ci obrazowy przykład: mam w miarę mocną lampę i aparat robiący 3 kl/s; w trybie zdjęć seryjnych w pomieszczeniu, na 1,5m, z palnikiem na wprost udaje mi się zrobić nawet 7 zdjęć w serii, zanim lampa nie zdąży się naładować i błysnąć następne parę razy. Czyli 7 błysków przy 3Hz z bliska i przy udziale światła zastanego. Z mocniejszą lampą możesz nieco zwiększyć częstotliwość lub odległość, ale czy to Cię zadowoli?
Dobra, to teraz propozycja rozwiązania: dobry stroboskop dyskotekowy - duża energia błysku + niezłe częstotliwości + nieznana mi równomierność oświetlana + ....cóż, pisałeś, że nie śpisz na forsie i to jest ta zła wiadomość.
Jednocześnie Dałem Ci odpowiedź nt. wielokrotnego błysku przy zdjęciach seryjnych - też pytałeś, prawda?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
A może kilka małych lampek z małpek (uszkodzonych, a może z jednorazówek które ludzie dają do labów) odpalane przez biegacza "zrywającego" nitki-pułapki na trasie biegu. Zasilanie zazwyczaj z 1-2 bateryjek AA.
Nie wiem czy mnie skumałeś.
Tak właśnie wynaleziono ruchome obrazki - czyli filmy. Chodziło o zakład chyba, czy koń podczas biegu odrywa wszystkie kopyta od ziemi. Ustawiono kilkanaście aparatów i migawki były zwalniene przez sznurki w podłącznone do spustów rozciągnięte w poprzek trasy biegu konia. Myślę że to samo można zrobić z lampami - trochę więcej pracy ale na jeden raz może być nataniej i dodatkowo lampki będą blisko obiektu więc i warunki ekspozycji uzyskamy lepsze niż nawet z najmocniejszego strobo umieszczonego na aparacie.

l_uka napisał/a:

nightartist, jesli to tylko jedno ujecie/projekt, to pozycz od kolegi tego nikona sb600 albo od kogos z forum 500ftz - w czym problem?
w tym ze stopka od lampy nikona ma minimalnie innaczej ustawione nozki - i nie styka sie z tymi w mocowaniu w apracie

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
nightartist napisał/a:
w tym ze stopka od lampy nikona ma minimalnie innaczej ustawione nozki - i nie styka sie z tymi w mocowaniu w apracie
Ale środkowy pin pewnie jest w tym samym miejscu. A raczej tylko on jest potrzebny do wyzwolenia. Reszta pinów jest dedykowana. Więc w czym problem. Ktoś na forum używał lampy Nikon SB-26( lub 27) z Pentaxem w automatyce lampy i wszystko grało.

jakis czas temu, ktos z tego forum opublikowal 'wielokratna ekspozycje' przedstawiajaca chlopaka w ruchu - jak mi sie uda znalesc to na dysku to wrzoce.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
nightartist napisał/a:

za argawenem. Ja uzywalem jakiejs lampki canona starszej (bez ettla) z DeeLem i smigalo w manualu az milo. Srodkowy styk jest wazny, a ten we wszystkich systemach jest w tym samym miejscu - pomijajac minolte, ale oni tam to w ogole jakies dziwadlo maja.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007

Czymś takim było to robione:
http://www.pictureland.de...en/image006.jpg
Nie pamiętam dokładnie, jaki model.

Stachu, - temat wychodzi ci z kadru :-P

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Powiem więcej, wybiega :-P .

Skocz do: