ME Super, SFXn, MZ-S, Olek OM2SP, Fuji X100F, K-01, MX-1, M 50/1,7, M 135/3.5, Panagor 28/2.8, Metz 58 i trochę fotośmieci,
pozdrawiam,
dzerrry
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
Ż jest P... p.
ME Super, SFXn, MZ-S, Olek OM2SP, Fuji X100F, K-01, MX-1, M 50/1,7, M 135/3.5, Panagor 28/2.8, Metz 58 i trochę fotośmieci,
matb napisał/a:Teraz to zdaje się używa się jednostek ISO /DIN. Czyli np. ISO 400/27°
jacekh napisał/a:
A pytanie stąd, że widiałem światłomierz u kogoś i był wyskalowany w DIN i ASA i zastanawiałem sie jak to przeliczyć...
2 razy w zyciu go w sklepie widzialem Jedynym dostepnym w powszechnej sprzedazy filmem byl radziecki foto 65 - bez kasetki - w takim malutkim pudelku, w ktorym byl zwiniety kawalek filmu bez szpulki i kasetki - trzeba bylo sobie nalozyc. Ech, to byly czasy. A taki utrwalacz byl w tej samej lidze dostepnosci co papier toaletowy, sznurek do snopowiazalek i pomaranczowe pomarancze - bo te zolte, kubanskie, dosc latwo bylo dostaczorzyk napisał/a:27 DIN (HL)
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:foto 65 - bez kasetki
Ż jest P... p.
GOST był zbliżony do ASA, ale z drobną różnicą, żeby nie było, że zrzynali z amerykańców (65GOST=64ASA=20DIN). Pamiętam też, że sowieci mieli inne gwinty, zanim przyjęli metryczne. Do turystycznego radia "Selga" z lat 60 za nic nie pasowały polskie śrubki.Korba napisał/a:zgodnie z normą GOST, która oczywiście różniła się od norm zachodnich
Pozdrawiam, emigrant.
F100, SB80DX, SB30, N 20/2.8, N 50/1.8D, N 85/1.8D
Ż jest P... p.
Pozdrawiam, emigrant.
F100, SB80DX, SB30, N 20/2.8, N 50/1.8D, N 85/1.8D
Ż jest P... p.
zorzyk napisał/a:Swoją droga, bardzo lubiłem NB04, wtedy robiłem zdjęcia Startem
Ż jest P... p.
zorzyk napisał/a:czy on miał niebieskie tło pod napisem "NB01"?
zorzyk napisał/a:A na co oni mieli te tory szersze? Można nie odpowiadać
Pozdrawiam,
Piotrek
6x7, 1/2.33"
Swoja drogą, ciekawe, czy jest ktoś, kto tego nie wiepiotrecius napisał/a:w wątku z kawałami w Hyde Parku jest wytłumaczone skąd się bierze rozstaw szyn kolejowych
Ż jest P... p.