Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
pentaxowa wywolywaczka i lightroom
dostalem 300 fotek....
RAW - skonwertowalem w PPL-u do przestrzeni Adobe RGB - i tu zonk - dlaczego do cholery PPL nie doklada profilu do pliku z fotka ?!?!?!!? :evil:
Ok. trudno...
po konwersji do tiff 16 bit - chce to wgrac do lightrooma zeby prewki w jpg zrobiv - kontrst na szybko podbic....
czy lightroom nie popier..li mi czegos z kolorami ?
Chyba to glupie pytanie ale juz mam metlik w glowie bo walcze z tym adobe RGB ktorego brak w plikach ....

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
Robię od dawna w grafice i jeszcze nie zdażyło mi się, żeby programy zacnej firmy Adobe ingerowały w kolory bez specjalnych starań użytkownika.
Programy typu Adobe Camera RAW (w PSie) i Ligtroom mają na starcie raczej neutralne nastawy.
Ale.
Skoro chcesz zapisać jpegi to dlaczego nie z poziomu PPL? Jest przecież taka opcja.
Sprawdziłem przed chwilą zapisując PEF jako jpga w sRGB i Adobe RGB i w info o pliku widnieje odpowiedni do wybranego profil.

A ja mam problem z PPL taki, że za nic nie mogę znaleźć w nim konwersji do black&whit'a. Inne programy mają mnóstwo ustawień automatycznych i możliwość ręcznego kalibrowania szarości a PPL nie ma nic.
Chyba, że to problem okrojenia programu dla Makintosza...

zbyllu napisał/a:
Sprawdziłem przed chwilą zapisując PEF jako jpga w sRGB i Adobe RGB i w info o pliku widnieje odpowiedni do wybranego profil.
jak wybierzesz tiffa i adobe rgb - to plik nie ma dolaczobej przestrzeni barwnej.....
a w PPL jest slaba mozliwosc ingerowania w wielkosc JPg

[ Dodano: 2008-03-06, 22:41 ]
tzn. jezeli w aparacie byl ustawiony SRGB a w wywolywaczce mamy przestawione na Adobe RGB - profil w pliku nie zostaje umieszcony...

Kurde - mam wrazenie ze w poprzedich edycjach PPL-a bylo inaczej....
teraz zrobilem tescik 2 foty - jedna sRGB druga adobe RGB i co ?
Ano PPL dolacza tylko profil w przypadku SrGB o Adobe "zapomina" :evil:
albo kurde ja cos zle robie...

No fakt, z tifami nie dział ajak z jpgami
To w takim razie kolejna wada PPL. Z Lightrooma tify zachowują zadany profil.

A co powiecie o konwersji do b/w w PPL? Sorry za nachalność ale męczy mnie to...

zbyllu napisał/a:
A co powiecie o konwersji do b/w w PPL? Sorry za nachalność ale męczy mnie to...
- nie mampojecia - zaraz zobacze...

[ Dodano: 2008-03-06, 23:13 ]
heh - wedlug m,nie brak takiej mozliwosci - podejrzewam ze RAW therpy ma takie opcje...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
zbyllu, nie zadawaj nowego pytania/problemu, w wątku o czym innym. Galimatias total się zrobi.

Co prawda staramy się nie powielać istniejących tematów (ze średnim skutkiem), jednak rozwiazywanie wszelkich problemów w jednym wątku też nie jest dobrym posłem.

RAW Therapy nie ma chyba w wersji na Maka, a poza tym liczyłem, że Pentaxowy program nie będzie miał takich dziur. Softowi dołączanemu do Nikonów (Nikon Editor) takich ficzersów nie brakuje.
Wracając do Adobe RGB. Sprawdziłem w Light Zone i tam, np. PEF z Adobe RGB nie przyjmuje profilu sRGB przy zapisie do tifa.
Widać z tego, że co program, to upodobania programistów.

[ Dodano: 2008-03-06, 23:31 ]
zorzyk napisał/a:
nie zadawaj nowego pytania/problemu, w wątku o czym innym

Sorry, potraktowałem wątek jako dotyczący Lightrooma, konwersji i innych konwerterów

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
po konwersji do tiff 16 bit - chce to wgrac do lightrooma zeby prewki w jpg zrobiv - kontrst na szybko podbic....
czy lightroom nie popier..li mi czegos z kolorami ?

skoro masz tiffy, zrob sobie akcje w shopie, zeby przypisal do nich profil (bez konwersji, po prostu przypisanie odpowiedniego profilu) i odpal te akcje na calym katalogu.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Rób wszystko w sRGB i nie będzie żadnych problemów.
AdobeRGB ma jedynie sens kiedy wszystko od aparatu do drukarki pracuje w tej przestrzeni.
A więc konwersja sRGB do AdobeRGB nic nie daje i wprowadza tylko zamęt.

Żeby komfortowo pracować w AdobeRGB ,należy najpierw ustawić tą przestrzeń w aparacie,
następnie jako wejsciową i wyjściową w programie do obróbki rawów,
później mieć monitor który ją jest w stanie obsłużyć (duże i drogie modele EIZO) i na końcu mieć drukarkę która może drukować pliki w tej przestrzeni barwnej (np .:jakiś Epson Stylus Photo R285 :-) .

Jeśli oddajesz pliki do labu to wszystkie te zabiegi są "psu na budę" bo zdecydowana większość pracuje w sRBG :-) i możesz się zaskoczyć, że efekt ostateczny ma się nijak do tego co widziałeś u siebie na monitorze...

Markus, - sorki ale wiem dlaczego uzylem adobe RGB :evilsmile:

Skocz do: