turo5  Dołączył: 06 Lut 2008
każdy następny post w koszu
Witam. No no ; na szczęście nie jetem dyslektykiem , bo chyba bym sie załamał. To pierwsze forum, na którym są takie drakońskie zasady odnośnie gramatyki,ktoś by pomyślał,że jestem no portalu języka polskiego a ja chciałem poprawić tylko technikę fotografowani :-) :-) no ale cóż jestem Polakiem i sie dostosuję ; kurcze zajęcia z j. polskiego były tak dawno wiec może jeszcze przez jakiś czas moderatorzy nie będą wyrzucali moich postów do kosza. Potrzeba mi troszku więcej czasu aby nabrać wprawy w tym temacie :-) :-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
turo5 napisał/a:
drakońskie zasady odnośnie gramatyki
raczej ortografii (na brak jednego przecinka nikt nie zwraca uwagi, ale u Ciebie brakowało ich zdecydowanie więcej)
turo5 napisał/a:
zajęcia z j. polskiego były tak dawno
A jak dawno kolega nie posługiwał się j. polskim.

[ Dodano: 2008-03-05, 17:08 ]
Poza tym z szacunku dla czytających

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
PEFy otwiera bez problemu Photoshop CS2 i CS3 (pełna wersja, nie wiem czy Photoshop Elements ma Adobe Camera RAW), Lightroom, PPL, Light Zone. Pewnie jest wiele innych - tych używałem.

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
zbyllu napisał/a:
nie wiem czy Photoshop Elements ma Adobe Camera RAW

Ma, wersję 4.2 (Adobe Photoshop Elements 6.0)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
zbyllu, ale PSCS2 nie otwiera pefow z k100d - chyba ze mu zrobisz upgrade ACRa. To nie jest takie oczywiste i nie wynika z Twojej wypowiedzi.

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
l_uka napisał/a:
ale PSCS2 nie otwiera pefow z k100d

Niestety nie wiem, czy PEFy z K100D są inne niż z K10D.
Adobe zawsze dbała o kompatybilność w dół więc ACR powinna otwierać starsze wersje.
PS CS2 wystarczy update'ować co nie jest kłopotliwe, darmowe i legalne czyli, w pewnym sensie oczywiste.
Ale oczywiście mogę się mylić. Stwierdzam tylko, że ja nie miałem problemu w przypadku K10D.
Chciałoby się, żeby w dobie 0 1 wszystko było kompatybilne ;)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
zbyllu napisał/a:
Niestety nie wiem, czy PEFy z K100D są inne niż z K10D.

Bardzo inne choćby z uwagi na wielkość matrycy. Trzeba sobie przekonwertować z PEF na DNG i problem kompatybilności zniknie.

Skocz do: