cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
nie byłoby go w ogóle, bo musiałbym klękać w błocie ;-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
cypis napisał/a:
nie byłoby go w ogóle, bo musiałbym klękać w błocie

Aaaaa.... ;-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
rbucz napisał/a:
dan napisał/a:
do czego i jak czesto uzywacie ogniskowych powyzej 150mm?

Ja właśnie za bardzo nie wiem... Noszę tę FAJ-ę, bo moze się przyda, ale używam rzadko.

Więc w prawdopodobnych 99% przypadków targasz to wszystko dla sportu. Bo z twojej wypowiedzi to wynika, ciekawy jestem czy statyw też targasz bo może się przydać.
A przy 18-250 masz jedno szkiełko nienajgorsze, niewiele większe od KITa 18-55.

Jakbym miał wybierać między 18-250 i DualKit'em to ten pierwszy bym wziął bez wachania.

Przyznaj Rbucz że chętnie miałbyś szkiełko z tematu tylko torba juz zapchana klamotami co się może przydadzą ;-)

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
dan napisał/a:
Pentax na lato zapowiada 17-70/4 SDM, moze warto poczekac a tymczasem pomeczyc kita?

No i ja na niego czekam ;)

webjay napisał/a:

a co z ogniskowymi powyzej 70? ;) sigma 70-300? ;)

Pentax na lato zapowiada DA* 60-250/4 SDM, moze warto poczekac...

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
JackDeJack napisał/a:
Więc w prawdopodobnych 99% przypadków targasz to wszystko dla sportu.

Oj, dajmy już spokój, nie łapmy się za słówka... Na spacer zabieram Sigmę 18-50/2.8 i Cosinę 100/3,5 - na kwiatki w stylu Cypisa i portrety. Wystarczy. Jak wiem, że będzie ciemno, albo potrzebuję super jakości - pakuję stałkę 50mm. A FAJę jak mnie najdzie, że będę fotografował wiewiórki - ale mi nie wychodzi, więc biorę ją coraz rzadziej :-) Wcale nie jestem fanem 3-kg torby...

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
chciałbym wrócić jeszcze do szerokiego kita - jak sie ma jakość zdjęc z niego do tych z opisywanych zumów na podobnych ogniskowych? Z tego co tu piszecie to trochem głupi - bo jedni jakby wskazywali na kita, inni zdecydowanie na zuma

Korkotrampek, mogę porównać go tylko z Sigmą 18-50/2,8. Kit jest naprawdę b. dobry, Sigma IMO troszkę lepsza, (ale większa, cięższa i przede wszystkim dużo droższa). Gdyby nie była sporo jaśniejsza (dlatego ją kupiłem), to owe "troszkę" nie uzasadniałoby wymiany "kita".

ale ja nie mam jeszcze nic i nie iwem czy warto dodatkowo tego kita brać

Warto, warto - mam na giełdzie ;-) bo nie używam i właśnie leci coś do mnie z UK :mrgreen:

Myślę, że w zestawie z aparatem warto. To dobre szkło. Różnica w cenie kompletu a samego body (nie wiem, co chcesz kupić) niewielka, a nawet jak dojdziesz do wniosku, że potrzba Ci czegoś lepszego, to kit jest tak tani, że poczeka na półce aż kiedyś będziesz sprzedawał body... Albo przyda się na zapas w razie awarii, czy np. na plażę, gdzie i tak jest widno, a jak ukradną to mniejsza strata :)

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
JackDeJack napisał/a:
i właśnie leci coś do mnie z UK :mrgreen:

A co tam Ciekawego leci ;-) ?

hehe, ale tak powaznie pytam. Dwa posty wyżej zadeklarowałes jasno że wolałbyś tego zuma niż dualkita. Dualkit mnei nie interesuje,a le nad szerokim kitem myśle, tylko nie wiem czy to ma sens

rbucz napisał/a:
gdzie i tak jest widno

no uparł się na to światło ;-) w końcu nawet przy pochmurnym niebie nigdy nie jest tak ciemno, żeby nawet jakimś rzekomo ciemnym obiektywem nie dać rady, co udowodniłem właśnie kwiatkiem z lasu - wstawiłem go tu właśnie po to, żeby dać świadectwo ;-) , że przy słabym świetle na zewnątrz i ciemnym obiektywie da się współczesną cyfranką robić zdjęcia. Co innego jakjest naprawdę ciemno - wtedy wpinam Porsta 1.4 i cykam miasto... z ręki :-P

cypis napisał/a:
rbucz napisał/a:
gdzie i tak jest widno

no uparł się na to światło ;-)

to taki dowcipny wtręt miał być :lol: A tak poważnie, lubię zdjęcia z małą GO, stąd wolę jasne obiektywy...

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Nieco zaskoczyło mnie, że tak temat się rozwinął :) Słyszę jakieś dywagacje o tym, ze za ciemne, ze się nie nadaje, naprawdę nie wiem po co to wszystko. Nikt przecież nie pisze, że 18-250 ma zastąpić wszystkie stałki, * czy inne lepsze szkła. To jest spacerzoom - zabiera się go z dziećmi na spacer, zabiera się go gdzieś gdzie ma być jakiś kompromis a ogranicza nas ilość/masa sprzętu. Argument, że długą ogniskową można zastąpić podejściem kilka kroków jest nieco chybiony jak znajdujemy się w aucie, na łódce, albo fotografowany obiekt jest po drugiej stronie przepaści - podobnie może być problematyczne odejście od obiektu. I co z tego, że może nie będzie to perfekcyjna fotka, na niskiej czułości, bez szumów (wysokie ISO) i z super krótkim czasem... ale w ogóle będzie. Sprzęt jest dla mnie a nie ja dla sprzętu. Na CeBicie obok stoiska Sigmy była mała galeria aktu - duże reprodukcje 100x150cm czy jakoś tak - zdjęcia naprawdę pomysłowe, z lekko artystycznym szumem... wszystkie wykonane 2mpx telefonem komórkowym - ten to musi mieć matrycę i obiektyw :-)
Dlatego uważam, że taki obiektyw na spacerze, którego celem jest pobycie z rodziną czy znajomymi jest znacznie praktyczniejszy niż torba bezużytecznych (bo nie ma czasu na zmiany, eksperymenty) szkieł.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
aflinta napisał/a:
I co z tego, że może nie będzie to perfekcyjna fotka, na niskiej czułości, bez szumów (wysokie ISO) i z super krótkim czasem... ale w ogóle będzie
To po co DSLR. Wystarczy kompakt. Poręczniejszy, w dodatku pewnie lepsza technicznie fotka wyjdzie :-P .

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Aflinta - masz rację, zwłaszcza, że dziś gdy musiałem zabrać do pracy torbę ze sprzętem poczułem w kręgosłupie że nadszedł czas na jej odchudzenie:-)))
Już widzę, że z dwóch posiadanych setek makro pozbędę się FA na rzecz DFA, prawdopodobnie też dual kita zastąpi właśnie 18-250 (ale Tamrona 17-50f2.8 nadal chcę kupić - do zdjęć we wnętrzach)...

ArturMały, Korkotrampek
leci do mnie (mam nadzieję że przed świętami dotrze) taki właśnie KOMPROMIS.
1. Na 18-250 mnie nie stać (OK. stać mnie ale żona by mnie wymeldowała za niezaplanowane gadzety), a bardzo chciałbym go mieć.
2. Kit 18-55 jest dla mnie za krótki, a dłuższego tele na razie nie planuję kupować i targać w torbie - bo, a nuż się przyda.
3. Tamron 28-75 f/2.8 jeszcze ciut za krótki - choć reszta mi pasi.
3. Sigmy w intersującym mnie zakresie to loteria (wg opinii użytkowników znalezionych w sieci), a że nie stać mnie na 18-250 to i taka loteria też odpada. A nie jestem na tyle zaawansowany by sobie wybrać 1 z 10 (nie zawsze zresztą jest to możliwe).

Więc po ...sięciu godzinach czytania testów opinii i takich tam różniastych wypowiedzi wybrałem to co mnie zadowoli (na razie), a opinie innych odbieram tylko jako konstruktywną krytykę.

BTW - nie złożyłem jeszcze aplikacji na "Amatora Fotografii" więc o sprzęt się nie martwię.
Do "domowego albumu kotletów", kilku fotek otaczającego świata codziennego co mi się spodobają i przede wszystki uwieczniania moich pociech - STARCZY MI.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
argawen napisał/a:
To po co DSLR. Wystarczy kompakt. Poręczniejszy, w dodatku pewnie lepsza technicznie fotka wyjdzie

Bo jak wrócę z tej wycieczki to chcę mieć możliwość podpięcia sobie normalnego teleobiektywu by pofocić zwierzęta w zoo, jak i jakiegoś makro by się poznęcać nad pająkami w garażu. Po kiego grzyba mi kompakt?

argawen napisał/a:
To po co DSLR.

a czemu nie? :-B

Skocz do: