soylentgreen  Dołączył: 16 Lut 2008
nocne zdjęcia
interesuje mnie obiektyw do nocnych zdjęć, głównie architektury, możecie cos polecić.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
soylentgreen,
praktycznie każdy.

[ Dodano: 2008-03-13, 00:14 ]
soylentgreen, oczywiście jaka ogniskowa - to już od Twoich potrzeb.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Na początek:
www.pbase.com
www.photozone.de
www.pentaxphotogallery.com

Myślę, że najlepiej, abyś sam przejrzał, jak w nocnych warunkach zachowują się różne szkła, zwracając uwagę na odblaski, artefakty, kształt gwiazdeczek, rozmywanie światełek etc., i wybrał to, co Ci się najbardziej spodoba.

To sprawa mocno subiektywna.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Hehe, każdy byle bez filtra UV :-P

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Statyw i czułość jak najniższa,przesłona ok. F8,manualne ostrzenie,jeśli lampy są żarowe,to ustawienie tungsten WB.
W przypadku kita 18-55 i GX-1S ręczna korekcja naświetlania +1 eV

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
Markus napisał/a:
Statyw i czułość jak najniższa,przesłona ok. F8,manualne ostrzenie,jeśli lampy są żarowe,to ustawienie tungsten WB.

potwierdzam,wczoraj robiłem nad morzem :)...co do
Cytat
W przypadku kita 18-55 i GX-1S ręczna korekcja naświetlania +1 eV

to robiłem na manualu(mam ten sam aparat)

[ Dodano: 2008-03-13, 10:37 ]
a najlepiej to w RAW robić...ja miałem sytuacje że kamienie oświetlone światłem żarowym lamp, a obok niebieskie niebo i morze(zaraz po zachodzie) więc temp.barwowa różna :-)

[ Dodano: 2008-03-13, 11:53 ]
jak widać kitem też można :) 18mm f10 iso200 6s (po kliku 950x475)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Markus napisał/a:

A tam :-P Statyw, Provia 400 (choć kiedyś może wreszcie tego Fuji 64T, co kisi się w lodówce wypstrykam), przysłona jak się lubi. Ostrzyć można z AFem, choć i tak można śmiało na hiperfokalną ustawić. Czasem można dodać działkę czy pół. No i osłona przeciwsłoneczna może być bardzo przydatna ;-)

Skocz do: