dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Znalazłem w lodówce na opakowaniu materiału światłoczułego. Może tym, którzy mają problem ze "światłem" w długich obiektywach trochę to ułatwi dobór parametrów. Warto wiedzieć o tym bez względu na używaną puszkę.

vivenda  Dołączył: 02 Lis 2007
Od kilku tygodni mam obiektyw 18-250 firmy Pentax i powiem tak:
1. Gdybym miał ponownie go kupić – kpiłbym.
2. Byłem z nim w lesie w pochmurny dzień i tragedii nie było.
3. Poszedłem z nim na ślub, jako drugi fotograf (mając w zapasie inne szkła), ale ich nie podpinałem i nie mam się czego wstydzić – ISO 800 Lampa FGZ 540 na +1 i jazda.
4. Bardzo wygodnie jest mieć spory zakres ogniskowej w jednym szkle.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
a ja mam pytanie - bo mogę za wielką wodą kupić albo obiektyw z napisem tamron albo pentax w podobnej cenie: czy pentax 18-250 i tamron 18-250 to takie same obiektywy tylko z różną nazwą? Czy jednak te konstrukcje czymś się od siebie różnią?

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
niby powlokami, niby tamron ma dopisek makro, a jak sprawdzalem rozdzielczosci to wychodza prawie identycznie, a aberacje roznia sie miedzy nimi o 20% (przy np. 1.25% vs 1.00%) - wiec to blad pomiarowy.

chyba sa identico, z tym, ze za woda pentax jest tanszy dla odmiany :)

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
no właśnie - czy "makro" w tamronie jest czymś czego nie ma pentax?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy Pentax ma QSF, bo jeszcze to może być różnicą.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
cypis, nie, to tylko nazwa nadrukowana na obiektywie, z makro ma tyle wspólnego co maluch z dużym autem.

plwk, niestety nie ma :-(

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
webjay napisał/a:
niby tamron ma dopisek makro
aflinta napisał/a:
to tylko nazwa nadrukowana na obiektywie, z makro ma tyle wspólnego co maluch z dużym autem.
A to nie jest tak, że z obiektywem Macro, ostrzenie jest z mniejszej odległości.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
dyptam napisał/a:
A to nie jest tak, że z obiektywem Macro, ostrzenie jest z mniejszej odległości

Może i tak, ale ten tamron/pentax przy odwzorowaniu 1:3,5 to jest słabszy niż obiektyw kitowy. Zresztą miałem oba w ręce i są praktycznie takie same (oprócz stylistyki).

pawell  Dołączył: 08 Gru 2007
Mogę za ok. 420 USD dostać Pentaxa 18-250. Teraz mam jako "spacerówkę" Sigmę 18-125. Czy ktoś jest w stanie porównać te obiektywy? (oczywiście w zakresie 18-125 :-) ).
Warto zamieniać?
Czy jest szansa odsprzedać Sigmę za rozsądne pieniądze (półroczna, bez śladów używania).

Skocz do: