Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
AdobeRGB w praktyce.
Dziś zrobiłem mały eksperyment.
Cyknąłem zdjęcie tej samej sceny w sRBG i AdobeRGB.
Kolory wyszły dosyć różne.

Chciałem sprawdzić czy po konwersji do sRBG będą zdjęcia identyczne.

Wczytuję plik teoretycznie AdobeRGB i większość programów zgłasza go jako sRGB!!!
GIMP nie chce konwertować do sRBG przynajmniej nic takiego nie wyświetla co oznacza że plik jest w przestrzeni RGB.
Nazwa pliku jest ze znakiem _G..... na początku, rozmiar nieco inny i kolory także a więc o co chodzi? Pliki jpg są zapisywane wyłącznie jako sRGB?

Zróbcie 2 zdjęcia w trybie JPEG i adobe i srgb i napiszcie jak jest u Was...

Pozdrawiam Marek

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Z tego co pamiętam pewna różnica była w oddaniu zieleni - przy AdobeRGB zieleń była bardziej zróżnicowana i zawierała więcej szczegółów. Poza tym jakichś większych różnic nie stwierdziłem. Mam ustawione w aparacie sRGB ze względu na większą kompatybilność tej przestrzeni barwnej m.in. z aplikacjami do obróbki zdjęć. Pamiętam też że jak szukałem informacji na ten temat to okazało się że większość labów używa przestrzeni sRGB więc jeśli zastosujesz AdobeRGB to odbitki i tak będą odbiegać od tego co widzisz na monitorze - chyba że mi się coś pokręciło :->

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Cerwony też się znacznie różni - w Adobe RGB jest przyciemniony, zgaszony, nieco ku pupurze w dtosunku do sRGB.

Z tym czerwonym to fakt.
Też to widzę.

Chciałem zrobić eksperyment.

Cykąć 2 zdjęcia w różnych przestrzeniach i wydrukować na Epson Stylus R285 (obsługuje AdobeRGB ) do porównania.

[ Dodano: 2008-03-14, 16:19 ]
W AdobeRGB obok zieleni są też bardziej rozbudowane żółcie co czyni tą przestrzeń idealną do zdjęć krajobrazowych (jesiennych,wiosennych itp.)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Troche nie w ta strone rozpatrujecie, AdobeRGB ma wieksza palete niz sRGB. Polecam poczytac o kolorze i systemach. Zasadniczo do druku powinno sie uzywac CMYK, ale oczywiscie jako ostatni krok, czyli obrobka w rgb i konwersja do cmyk.

... a wydruk na odpowiedno skalibrowanej drukarce...
... a monitor tez powinien być odpowiednio skalibrowany...

Dawno dałem sobie z tym spokój :-)

Teoria teorią ale ja podchodzę do tego praktycznie.
Chodzi mi o to czy da się zauważyc różnicę in plus oczywiście stosując od początku do końca przestrzeń AdobeRGB.
tzn. w aparacie ustawiam AdobeRGB,w programie do obróbki jako roboczą i wejściową oraz wyjściową AdobeRBG i ostatecznie w sterowniku drukarki przed wydrukiem taką przestrzeń wybieram.

Bez żadnej konwersji po drodze.

Tak samo robię z 2 plikiem tyle że w sRGB na wszystkich etapach,drukuję i porównuję które zdjęcie bardziej mi się podoba, czy jest widoczna jakaś różnica.

[ Dodano: 2008-03-14, 16:34 ]
Wszystko na domyślnych ustawieniach.
Kalibracja każdego urządzenia przekracza moje możliwości.... :-) )

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Markus napisał/a:
Wszystko na domyślnych ustawieniach.
Kalibracja każdego urządzenia przekracza moje możliwości....
- to daj sobie spokoj

Według moich eksperymentów to nie zależnie jaką przestrzeń ustawimy w aparacie wynikowe jpg zapisywane jest w sRGB a przynajmniej nie posiada informacji w jakiej przestrzeni są kolory.

Jak dotąd żaden program nie wyświetla mi informacji że plik jpg z aparatu jest w przestrzeni AdobeRGB.

Czy to jest bug firmware aparatu?

Czy w Waszych puszkach jest tak samo?

eismann  Dołączył: 01 Mar 2008
jeżeli nie skalibrujesz pozostałych urządzeń, lub chociaż monitora i programu w którym oglądasz te zdjęcia to faktycznie nie zobaczysz różnicy.

Tomaszttr  Dołączył: 23 Lut 2007
Ja mam w aparacie AdobeRGB, ponieważ tak jak Ty mam Epsona R285. Pliki do druku też mam w AdobeRGB. Poza tym, mówiąc szczerze, olałem problem. Ustawiłem sobie monitor metodami organoleptycznymi jak najbliżej kolorów wydruków. To tyle co można zrobić bez kalibratorów sprzetowych tworzących profile dla monitorów i drukarek. Wyczytałem kiedyś, że jak ma się drukarkę, ustawić aparat w AdobeRGB.
Tego się trzymam i koniec.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Tomaszttr napisał/a:
Wyczytałem kiedyś, że jak ma się drukarkę, ustawić aparat w AdobeRGB.
Oczywiście, jeżeli robisz odbitki tylko na drukarce.

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
Znowu wynalazek koła. W przeróżnych serwisach pełno jest artykułów na temat zarządzania kolorem, choćby tu:
http://www.fotosite.pl/ar...rofile-icc.html

IMHO jeśli ktoś nie chce kalibrować monitora, choćby zgrubnie, to resztę zagadnień dotyczących kolorów może sobie darować.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Zaraz, zaraz, po kiego Wam przestrzen Adobe RGB do wyswietlania na monitorach majacych gamut ~ sRGB?!

dan napisał/a:
Zaraz, zaraz, po kiego Wam przestrzen Adobe RGB do wyswietlania na monitorach majacych gamut ~ sRGB?!
Przecież parę osób pisało o wydruku, nie o oglądaniu na monitorze.
Ale sam mam ustawione sRGB, nawet drukuje w tej przestrzeni :-P .

argawen, ale watek zaczal sie od roznic w kolorach widzianych na monitorze.

Mnitor sRGB symyluje (lepiej lub gorzej, ale czesciej gorzej) przestrzen AdobeRGB. Roznice bylyby z pewnoscia na monitorze, ktory wyswietla szersza przestrzen niz sRGB.

[ Dodano: 2008-03-15, 17:35 ]
Aha - ja tez mam sRGB.

dan napisał/a:
ale watek zaczal sie od roznic w kolorach widzianych na monitorze.
No tak, watek zaczął się o monitorze :mrgreen: .

argawen napisał/a:
No tak, watek zaczął się o monitorze

Nie jest zle, na razie konczy sie tez o monitorze ;-)

Tak w zasadzie to monitorek lcd z tyłu aparatu powinien pracować w obu przestrzeniach :-)

Bo na jakiej zasadzie można skontrolować poprawność kolorów na zdjęciu jeśli LCD w aparacie pracuje tylko w sRBG? :-)

Jak dotąd nie otrzymałem informacji czy puszka zapisuje poprawnie pliki jpg w przestrzeni AdobeRGB.

U mnie oprócz nieco innej nazwy jpg i kolorów to nagłówek który pozwala programowi graficznemu poprawnie rozpoznać typ przestrzeni jest chyba zchrzaniony bo wszystkie mi pokazują zawsze kolory RBG.

ps.Macie rację aby w pełni wykorzystać możliwości jakie daje przestrzeń AdobeRGB potrzebne są po drodze wszystkie urządzenia ją obsługujące.
Czyli monitor też.

Niestety ale na LCD Eizo mnie nie stać, więc obróbka na moim Acer AL1923 ograniczałaby się do minimum.

Zdjęcia w jpg z *ist DS mają w EXIF-ie: Color space: sRGB.
Ustawione w menu aparatu: sRGB.

[ Dodano: 2008-03-15, 21:18 ]
LCD w aparacie nie służy do oceny kolorów zdjęcia, tylko do oceny - zgrubnej - poprawności ekspozycji i ostrości.

Skocz do: