castor  Dołączył: 22 Lip 2006
  Sigma 18-125mm f:3,5-5,6 DC Digital
Witam,
Mam pytanie związane z optyką do Samsunga GX1L. Czy ktoś miał przyjemność robienia zdjęć takim obiektywem - Sigma 18-125mm f:3,5-5,6 DC Digital? Jeżeli tak to czy jest to dobra propozycja dla amatora czy może są w tej klasie cenowej lepsze oferty (cena około 1000zł)? Bardzo dziękuję za opinie ...
Pozdrawiam

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Witam

Zajrzyj tu:
http://www.photozone.de/a...itar%20AF%27%22
Obiektyw ten ma dość niską ocenę. Osobiście nie używałem tego szkła, ale temu testowi można wierzyć, oczywiście w rozsądnych granicach.
Jakim szkłem obecnie focisz?

Pozdrawiam
Marucha

castor  Dołączył: 22 Lip 2006
Obecnie mam kitowy obiektyw D-Xenon 18-55 3.5-5.6 Schneider-Kreuznach i zoom`a Pentax 70-200 4-5.6. Ponieważ po pewnym czasie użytkowania doszedłem do wniosku, że zoom jest mi praktycznie zbędny, także szukam szkła, które będzie miało większy zakres od kit, ale też bez przesady ;) Marudzenie amatora ...
Rozważam jeszcze 17-70 2.8-4.5 też od Sigmy, ale to jest szkiełko o znacznie większym stopniu zaangażowania finansowego.

[ Dodano: 2006-07-23, 18:01 ]
Bardzo dziękuję za link`a ... faktycznie ocena raczej nie zachęca do zakupu :(

piotr.tr  Dołączył: 24 Paź 2006
Witam,
To mój pierwszy post na tym forum i mam pytanie dotyczące tego obiektywu.
Na Optyczne.pl nie został on, aż tak żle oceniony i stanowi pewne rozwiązanie w miejsce dual kita. Jestem dość znacznie ograniczony finansowa, a za takim ultra zoomem przemawia również jego poręczność.
Mam w związku z tym pytanie - czy jest on wart rozważania, jak obiektyw ten współpracuje z k100d, czy warto brać również pod uwagę Sigmę 18-200 lub Tamrona 18-200 ?

Culminar  Dołączył: 16 Cze 2006
Jeśli już decydować się na super zoom to lepiej na 18-200. Różnica w cenie jest nieduża. Mamy po przeliczeniu zakres 28-300. Taki obiektyw świetnie przydaje się w podróży.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Vitaj Piotr.tr na naszym wątłym, nudnym i skromym forum.
Aby udzielićCi satysfakcjonującej (trudne słowo) odpowiedzi, podaj jeszcze jakie są Twoje dotychczasowe doświadczenia fotograficzne i do czego będziesz wykorzystywał aparat (jakiej wielkości odbitki będziesz preferował).

klimecki  Dołączył: 21 Kwi 2006
castor napisał/a:

optycznie jest gorszy od kita 18-55, nieostry, kontrast bleeee
18-200 sigmy takze...elitarny:)
castor napisał/a:
Rozważam jeszcze 17-70 2.8-4.5 też od Sigmy, ale to jest szkiełko o znacznie większym stopniu zaangażowania finansowego.

porownujesz szkla 'denka od butelek' do zbierajacych mnostwo pozytywow konstrukcji (17-70), ale jak to okreslil Michu - kwestia potrzeb, przy czym wciskajac swoje 3grosze dodam, ze kupujac truchelka o 'pelnym zakresie ogniskowych w jednym' tracisz na tym co daje dslr (sory, ale niejedna hybryda ma lepszy obiektyw wbudowany niz owe 18-125 itp wynalazki)
pozdrawiam
kp

Michu poszukuje uniwersalnego szkła do wszystkiego. Głównie fotografuje pejzaże. Nie wiem czy będe często korzystał z tele ponieważ do tej pory mam Olimpusa C4000, w którym zakres ogniskowej kończył się na 96 mm.Takie wszystko w jednym wydaje się być jednak kuszącym rozwiązaniem zwłaszcza na górskie wycieczki. Maiłem zamiar do takiego obiektywu dokupić jeszscze jakiąś manualną jasną 50-tkę i to chyba wszystko. Rozważałem też zakup dual kita, ale taki ultra zoom naprawde bardzo mnie nęci. Co do odbitek to do tej pory wywoływałem tylko w formacie 15x21.
Pozdrawiam i dzięki za miłe przywitanie.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W tym roku jadąc w góry (Tatry) zabrałem kita i Tamrona 70-300. Oba nosiłem i z obu korzystałem ale z Tamrona incydentalnie (żeby mieć usprawiedliwienie dla noszenia :mrgreen: ). Brakowało mi natomiast nieraz szerszego kąta i tęsknie wzdychałem za Pentaxem 12-24 lub Sigmą 10-20. Niestety oba są na razie poza moim zasięgiem. Tak więc wydaje mi się, że wystarczy zakres 17-70 i ważniejsze od dłuższej ogniskowej (na górskie wycieczki) jest posiadanie jakiejś namiastki makro (na roślinki i średnie żyjątka).

piotr.tr, podejrzewam, że to przyzwyczajenie z kompaktu tak Cię ogranicza. Zauważ - drastyczna większość ludzi, po zakupie lustrzanki nagle zaczyna gromadzićobiektywy, choć wcześniej zastrzegała się, że tylko kit im wystarczy. Jeśli spojrzysz przez wizjer z podpiętym szerokim kątem na pejzaż - zobaczysz świat w zupełnie innym wymiarze. Takie np. 12-24 to podstawa przy tego typu fotografii. Pewnie, że tymczasowo być może nie na Twoją kieszeń, ale z czasem dozbierasz. Jeżeli ograniczają Cię finanse, radziłbym zakup puszki z kitem. Później zaś - w zależności od tego, czego Ci bardziej brakuje albo tele, albo coś szerokie. Zresztą po zakupie możesz kupić taniego Zenitara i popatrzeć przez rybie oko (okrojone co prawda). Tymczasem również odpuść sobie "50" - z cyfrą daje dziwną ogniskową.
Uwierz mi - mając puszkę z super spacerzoomem, szybko się wyleczysz z jednego obiektywu. W końcu nie po to się kupuje lustrzankę.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jeśli chodzi o przesiadkę z kompaktu, to najhigieniczniej jest przesiąść się na bidet.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
piotr.tr, może ten obiektyw Ci będzie odpowiadał. Tamron 28-300, co prawda brakuje szerokiego kąta, ale wszystkiego na raz mieć nie można.
Twój imiennik na forum go używa.
http://manufactura.home.p...opic.php?t=1539

Culminar  Dołączył: 16 Cze 2006
Na początek można kupic 18-125 czy 18-200. Zawsze zdąży się dokupić lepszy sprzęt. Nawet jak ma się już bardzo dużo obiektywów - to zdarzają się sytuacje, kiedy można wziąść ze sobą tylko jeden.

Argument, który przytoczył Culminar mnie przekonuje. Zdaje sobie sprawę, że obiektywy o tak dużej ogniskowej nie powalają jakością, ale niekiedy nie chce się dźwigać kilku obiektywów. Taki UZ może też pomóc odpowiedzieć czego tak naprawdę potrzebuję : czy dobry szeroki kąt, tele a może stałka.
Nie odbiegając jednak od tematu chciał bym usłyszeć wasze opinie, który obiektyw z podanej trójki jest waszym zdaniem najlepszy czy też może wystarczający do zastosowań amatorskich. Jak też sądzicie czy 125 mm to wystarczającza ogniskowa czy warto dopłacić 300 pln i mieć 200 mm.

Mam nadzieję, że te testy pomogą Ci podjąć decyzję:
http://www.photozone.de/8..._3556/index.htm
http://www.photozone.de/8..._3563/index.htm

Dziekuje Michu za szczerą pomoc ale niestety nie znam angielskiego więc jedyny test na jakim mogę się oprzeć dotyczy Sigmy 18-125, który jest umieszczony na optyczne.pl...

[ Dodano: 2006-11-07, 19:55 ]
Michu jak wpatruję się w te wykresy "coś tam" zaczynam rozumieć. Narazie przemawia do mnie rozdział pt.: MTF (resolution) i tutaj chzba lepiej wzpada krtsya Sigma.

Jak już szukasz po ultrazoomach to poszukaj również na innych forach bo podobno Sigma 18-300 jest znacznie lepsza od 18-200.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Nie ma Sigmy 18-300.
Zoomem o największej krotności narazie szczyci się Tamron - 18-250

Przejęzyczenie, przeklawiaturzenie ............. co jeszce? Sigma 28-300 :oops:

Tylko chyba jej nie ma z bagnetem K.

Jednak jest
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/70

daro  Dołączył: 19 Kwi 2006
piotr.rze - tez miałem takie dylematy jak ty jakieś pół roku temu. Kit był za słaby - dla mnie przede wszystkim za krótki i za ciemny. Sigmy 18-125 albo lepiej 18-200 tą krótkość załatwiały, ale były jeszcze ciemniejsze. Ta ostatnia przy 200 ma światło f6.3 - toż w mojej MZ-5 przy takiej dziurce przestawał działać AF. Piszesz, że masz 70(80?) - 200 - zobacz jakie fotki jesteś w stanie zrobić przy ogniskowej 200 przy takim sobie swietle? A w 18-200 jest jeszcze o działkę gorzej. Ja sprawdziłem sobie w sklepie Sigmy ten 18-125 (18-200 nie mieli) i niczego lepszego od kita w nim nie znalazłem (zresztą photozone lepiej ocenia kita). Miałem jednak szczęście bo akurat w sklepie mieli jeden 17-70/2.8-4.5. Załozyłem go sobie - i już tak zostało. Szeroki koniec jest niewiele ale jednak szerszy i jaśniejszy. Te 70 na końcu to juz nieźle - i do portretów i do zbliżeń. Makro od ok. 40 cm, odwzorowanie 2,3:1 - całkiem niezłe. Wewnętrzne ogniskowanie plus nlokada zooma przed wysuwaniem się - całkiem fajne szkiełko. Może odrobinę droższe - ale warte swojej ceny. Dlatego na Twoim miejscu zostałbym z Twoim 70-200 i dołożył sigme 17-70 - bedziesz miał rozpiętość 17-200 verso 18-200) przy duzo lepszym świetle na szerokim i wąskim końcu. Fotki z tej sigmy wiszą na innym Forum, netetykieta zabrania promowania konkurencji, dlatego ewentualne pytania - kieruj na PW.
Pozdrawiam

Skocz do: