kwarc  Dołączył: 25 Kwi 2006
Exakta 2,8/24mm MC MACRO
Taki obiektyw pojawił się na allegro - może ktoś miał z nim do czynienia -24mm -czy to nie dziwna ogniskowa jak na macro?

pozdrawiam

kwarc

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Re: Exakta 2,8/24mm MC MACRO
kwarc napisał/a:
Taki obiektyw pojawił się na allegro - może ktoś miał z nim do czynienia -24mm -czy to nie dziwna ogniskowa jak na macro?

pozdrawiam

kwarc

to makro w nazwie oznacza tylko mała odległość ostrzenia min. prawdopodobnie..
zdaje mi się ,że 24 na makro z bliska da *spore* przekłamania perspektywy etc. :)

klimecki  Dołączył: 21 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
to makro w nazwie oznacza tylko mała odległość ostrzenia min. prawdopodobnie..

to takie macro nie macro, przez moment mialem jakies 28mm z tym 'ficzerem', nie wiem czy z raz tego uzylem, za mala skala by mnie to jakis zainteresowalo
za to 24mm w cyfrze jest imho lepsze niz 28 ktore jest, przynajmniej dla mnie, za waskie,
z tego szerszego robi sie 36mm a to juz o ile pamietam w analogu bylo dla mnie wystarczajacym szerokim katem /'nie robilo z ludzi robaczkow i nie odsuwalo za bardzo gor'/, of coz kwestia gustu, absolutnie nie neguje szerokich i bardzo szerokich katow
pozdro
kp

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Odświeżam temat bo znów się taki sam obiektyw na allegro pokazał a ja się także zastanawiam nad jakąś 24mm poniżej 300zł najlepiej z pozycją A, zobaczyłem na Ebayu coś takiego: TAMRON 24mm

Mam pytanie: czy ten obiektyw ma automatykę przysłony i czy tak przejściówka "adaptall 2" nie powoduje braku ostrzenia na nieskończoność?

Nie udało mi się znaleźć informacji na temat tego obiektywu, wygląda fajnie jak zeiss jakiś prawie, chyba zaryzykuję i go kupie.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Miałem taką Exaktę z pozycją A. Generalnie b. ostry, trochę gorszy był pod światło, ale bez przesady. 24 mm dają 36 - klasyczną "uliczną" ogniskową. Zdecydowanie lepiej wybrać z tego typu szkieł 24 niż 28mm. B. solidny mechanicznie. Makro - to przy tej ogniskowej marketingowy bełkot. Ta Exakta ostrzy bodaj od 20cm - ot i całe makro. Ale ogólnie obiektyw wart zachodu za sensowne pieniążki.

kwarc  Dołączył: 25 Kwi 2006
Zakupiłem jakiś czas temu SMC 2.8 24mm Pentaxa i jestem baaaardzo zadowolony
a na prawdziwe macro zapoluję za jakiś czas :-)
eldred o tym tamronie nic nie wiem, natomiast z moich obserwacji wieeelu aukcji wynika iż kupić jakąkolwiek 24kę w granicach 300PLN to chyba niezły wynik ;-)
pozdrawiam

Skocz do: