alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dan napisał/a:
No i np. Trix czy Neopan naswietlany nominalnie dawal mi w XTOL-u 1:2 szaro-szare skany, nad ktorymi musialem sie chwilke popastwic, zeby dostac, to co lubie.

Pamietaj, ze skaner to urzadzenie linearne, czyli nie przenosi szarosci tak jak papier foto. To norma, ze skanuje sie na szaro :-) A w ciemni też w końcu masz twarde papiery i inne filtry...

Cytat
No tak ;-) Tylko czasem 400 to malo jesli nie ma sie jasnego szkla.

?!? To jakie ty masz szkła ? z 2,8 i 400 za dnia w każdej sytuacji bedzie ok... a w nocy - no coz, wyjscia nie ma ;-)

Ale robic za dnia na 1600 to bluznierstwo :-P [/quote]

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
alkos napisał/a:

?!? To jakie ty masz szkła ? z 2,8 i 400 za dnia w każdej sytuacji bedzie ok... a w nocy - no coz, wyjscia nie ma ;-)
[/quote]

nie-e, na średnim np.pentacon six muszę zazwyczaj na 400@800 robić, jeżeli tylko nie są to zdjęcia w pełnym słońcu. a czemu ? temu że lustro tak wali, że co najmniej 1/250 dla bezpieczeństwa trzeba używać..

Cytat
nie-e, na średnim np.pentacon six muszę zazwyczaj na 400@800 robić, jeżeli tylko nie są to zdjęcia w pełnym słońcu. a czemu ? temu że lustro tak wali, że co najmniej 1/250 dla bezpieczeństwa trzeba używać..

Zmien sprzet, bo cie zwyczajnie ogranicza...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Ok, troche sampli z Hp5@800 w Rodinalu 1:50. Wrzucam troche wieksze pliki, bo na 700px po dluzszym boku to ziarna sie nie uswiadczy, chociaz ono tam jest i to calkiem spore. Dlatego klikac, i ogladac w pelnym rozmiarze.

[ Dodano: 2008-03-16, 15:33 ]
guerilla, w Kievie trzymam 1/30 bez najmniejszego problemu. A z podparciem o jakas sciane, to i 1/8.

dan napisał/a:

[ Dodano: 2008-03-16, 15:33 ]
guerilla, w Kievie trzymam 1/30 bez najmniejszego problemu. A z podparciem o jakas sciane, to i 1/8.

z moją K10D i 16mm trzymam z ręki 1/2 sekundy, a z podparciem nawet 0,5 s.
i co z tego?
kiev i six to dwa zupełnie inne aparaty.

użycie czegoś poniżej 1/250-125 owocuje pięknym efektem podwójnych krawędzi na wszystkim na zdjęciu. zwłaszcza, że jest idealnie regularne na całej powierzchni prawie. jak zrobiłem pierwszą rolkę to poszedłem z prentesjami do faceta co mi sprzedał nawet, tak dziwnie to wyglądało.

alkos napisał/a:
?!? To jakie ty masz szkła ?

Kit ustawiony na ~35mm. Minimalna przyslona f/4. Praca w priorytecie czasu, wiec dla bezpieczenstwa musze ustawic tyle, zeby f/4 bylo dolna granica, f/5.6 gdzies po srodku, a f/8 gorna granica.

alkos napisał/a:

A co powiesz na planara 35/2 za darmo? :-P :evilsmile:

powiem, że jak coś się dostaje za darmo to się tego nie szanuje :-P

guerilla napisał/a:
kiev i six to dwa zupełnie inne aparaty.

Myslalem ze pod tym wzgledem sa takie same, tylko Ty np. za duzo pijesz... albo za malo :-P

dan napisał/a:
Ok, troche sampli z Hp5@800 w Rodinalu 1:50

Mi sie w miare podoba, ale mas przybite troche cienie gdzieniegdzie... jakbys naswietlil na 400 i podniosl kontrast pozniej, cienie dalej by "żyły"... a po lekkim zmniejszeniu gammy swiatla tez by ladnie sie prezentowaly...

[ Dodano: 2008-03-16, 14:41 ]
dan napisał/a:
Kit ustawiony na ~35mm. Minimalna przyslona f/4. Praca w priorytecie czasu, wiec dla bezpieczenstwa musze ustawic tyle, zeby f/4 bylo dolna granica, f/5.6 gdzies po srodku, a f/8 gorna granica.

Jaki kit? Innego szkla nie możesz założyć? Po co ci priorytet czasu ? Poza tym jakos dluugo lazilem z 28/3.5 i bylo git...

A w ogole, to wsadz sobie ta hp5 w himatica i nie utrudniaj sobie zycia :-P

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
guerilla napisał/a:
moją K10D i 16mm trzymam z ręki 1/2 sekundy, a z podparciem nawet 0,5 s.

Ta leczony katar tydzien, nieleczony 7 dni :P

alkos napisał/a:
ale mas przybite troche cienie gdzieniegdzie... jakbys naswietlil na 400 i podniosl kontrast pozniej, cienie dalej by "żyły"... a po lekkim zmniejszeniu gammy swiatla tez by ladnie sie prezentowaly...

Ok, sprobuje jeszcze raz wykapac Hp5@800 w XTOLu i jesli nie bedzie ok, to bede naswietlal nominalnie.

alkos napisał/a:
Jaki kit? Innego szkla nie możesz założyć?

Kit od szajsunga, czyli 18-55. Innego z AF-em nie mam w tym momencie.

alkos napisał/a:
Po co ci priorytet czasu?

Bo pierscienia przyslon to to nie ma, a w programie MZ-5n ustawia maks. niska przyslone (np.f/11-f/16) przy czasach rzedu 1/60-1/125 = bez sensu.

alkos napisał/a:
Poza tym jakos dluugo lazilem z 28/3.5 i bylo git...

Chyba troche za szeroko dla mnie, na razie. Zapominam, ze trzeba jak najblizej podchodzic, nawet przy 35mm nigdy nie ma "za blisko" :-)

alkos napisał/a:
A w ogole, to wsadz sobie ta hp5 w himatica i nie utrudniaj sobie zycia

Odebralem go w piatek z czyszczenia wizjera - teraz jest super. Ale AF jednak wygodny jest :-) No i tam ASA max. 400... Zobaczymy...

dan napisał/a:
Kit od szajsunga, czyli 18-55. Innego z AF-em nie mam w tym momencie.

dan napisał/a:
Bo pierscienia przyslon to to nie ma, a w programie MZ-5n ustawia maks. niska przyslone (np.f/11-f/16) przy czasach rzedu 1/60-1/125 = bez sensu.

No tak, powiem jak guerilli : zmien sprzet, bo to on cie ogranicza, a nie film :-P

dan napisał/a:
Chyba troche za szeroko dla mnie, na razie. Zapominam, ze trzeba jak najblizej podchodzic, nawet przy 35mm nigdy nie ma "za blisko" :-)

Jeszcze raz polece: Planar 35/2... :-D

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
alkos napisał/a:
Jeszcze raz polece: Planar 35/2... :-D

No juz, juz. Wszyscy juz wiedza, ze zrobiles dobry deal :-P

Kurde, kolejna moda na forum. Hajmatiki juz jakos przycichly, teraz Contaksy. Jak tak dalej pojdzie, to zaraz bedzie moda na lajki ;-)

Tak sie zastanawiam kto jest Lagerfeldem pentax@pl - waham sie miedzy alkosem i Spinnerem ;-)

dz.

tilt  Dołączył: 10 Maj 2006
Nie no takiego planara 35/2 to bym łyknął bo to moja ulubiona ogniskowa, tylko szkoda, że go tak trudno dorwać... :/
alkos napisał/a:
Jeszcze raz polece: Planar 35/2...

A nic nie napisałeś jak wypada w porównaniu do color-skopara 35/2.5 bo chyba go miałeś??

pozdrawiam,
Marcin

dzerry napisał/a:
Lagerfeldem

heh, aż musiałem wygooglać :-D

tilt napisał/a:
A nic nie napisałeś jak wypada w porównaniu do color-skopara 35/2.5 bo chyba go miałeś??

Nie robilem skoparem zbyt długo... ale przewaga f:2 i AF jest dla mnie decydujaca ;-)

[ Dodano: 2008-03-16, 21:41 ]
dzerry napisał/a:
Jak tak dalej pojdzie, to zaraz bedzie moda na lajki

Hmmm.. . w tajemnicy moge zdradzic, ze jest szansa, ze na Ikony.... :-P

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
alkos napisał/a:
Hmmm.. . w tajemnicy moge zdradzic, ze jest szansa, ze na Ikony.... :-P
A wiesz, ze po ostatnim review Ikona u Mike'a Johnstona troche sie nawet poslinilem ;-) Ale cena zdecydowanie zaporowa.

dz.

dzerry napisał/a:
Ale cena zdecydowanie zaporowa.

Porownujac z M... to ja wiem? :-D

alkos napisał/a:
Porownujac z M... to ja wiem?

No dobra, a jak Ci upadnie? Albo ktos Ci podwinie? Wraz z cena wzrasta wielkosc potencjalnej straty. Nie wiem czy swobodnie robilbym zdjecia na ulicy aparatem za 5 tys.

[ Dodano: 2008-03-16, 23:42 ]
I jeszcze jedno - czy Bessa bylaby mniej uzyteczna? (bo ze brzydsza, i zdecydowanie mniej fajna to wiadomo...)

dan napisał/a:
No dobra, a jak Ci upadnie? Albo ktos Ci podwinie? Wraz z cena wzrasta wielkosc potencjalnej straty. Nie wiem czy swobodnie robilbym zdjecia na ulicy aparatem za 5 tys.

Eeej, ale ja go nie chce miec ;-)

alkos napisał/a:
Eeej, ale ja go nie chce miec

No to jak? Nikon kupuje Ikona? :-P

Skocz do: