mig-37  Dołączył: 25 Maj 2007
Sigma 50/1.4 HSM
Znalazłem dziś taką ciekawostkę:
http://miniurl.pl/39019
:-)
W mocowaniu Sony i Pentax również będzie brakowało śrubokręta, a i pierścienia przysłon (Pentax, Nikon) pewnie nie uświadczysz, tym niemniej to może być bardzo interesująca propozycja. Tylko jak znam gigantomanię Sigmy, to będzie pewnie sporawy obiektyw i średnica filtrów np. 67mm, choć jeszcze nie znalazłem informacji na temat gabarytów.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Kurde, fajnie się dzieje a nie dawno jeszcze narzekałem, że sigma i tamron nie robią pięćdziesiątek a tu taka niespodzianka, mam nadzieję że będzie konkurować cenowo z pentaxem 50mm 1.4, może wreszcie by się coś zaczęło dziać w tym segmencie 50-85mm

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
A cena 1399* wiec mozna sobie bedzie odpuscic.

*tak przypuszczam

No też się boję, że cena będzie w takich okolicach eh..

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Pomysł ciekawy, zobaczymy na ile będzie jakościowo konkurencyjna ze szkiełkami Pentaxa. Szkoda, że dop teraz coś o niej słychać, a nie dwa miechy temu - byłaby na warsztatach Sigmy i na targach ;-) Po szybkim sprawdzeniu info w necie, każda strona odwołuje się do dpreview i nie wychodzi z bogactwem informacji poza nią. No i u Sigmy na stronach jeszcze cicho o tym.

[ Dodano: 2008-03-18, 09:30 ]
milo, na którymś z blogów napisane było, że ma być poniżej 500$. Cena spadnie jak okaże się, że optycznie jest to przeciętne szkło.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
mkdexter, a FA50/1.4 kosztuje 199$ ...

milo, czyli się nie pomyliłem, jest poniżej 500$ jak ktoś na blogu napisał ;-)

Milo mówił o 50mm Pentaxa... ;-)

OMG w/g optycznych: "Silnik HSM nie jest dostępny w wersji z mocowaniem Pentax i Sony"
jeśli śrubokręta nie będzie to tylko manual zostaje? Lepiej żeby był dobry bo kto to kupi?? Manuale to my już mamy dobre..

azkal  Dołączył: 13 Lut 2008
Na optyczne.pl napisali, że pierścieniowy silniczek HSM nie dla pentaxa i sony :-/

ups :oops: z rozpędu nie wychwyciłem tego "FA" tak wiele znaczącego. Eldred, jest gwiazdka (*) przy Pentaxie i podpis do niej
Cytat
If the camera body does not support HSM motor, AF does not work.

No ale pentaxy obsługują HSM więc "camera supports HSM motor" a mimo to nie będzie HSM'a dla pentaxa i samsunga, ciekawe czy w/zw z tym będzie jakikolwiek AF w tych wersjach czy wcale?

Zobacz specyfikacje tego szkła na optycznych, tam napisali, że dla pentaxa i samsunga w ogóle nie będzie HSM a nie "jeśli body obsługuje" właśnie o to mi chodzi.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
He he... a w wywiadzie dla optycznych szef Sigmy powiedzial im, ze nie bedzie jasnych standardow Sigmy :mrgreen:

Eldred, może uznali, że większość Pentaxian ostrzy manualnie i po co montować AF ;-) Ale faktycznie to zagadkowe. Myślę, że należy poczekać na oficjalne dane od Sigmy, wtedy rozwieją się wszelkie wątpliwości.

Eldred napisał/a:
No ale pentaxy obsługują HSM więc "camera supports HSM motor" a mimo to nie będzie HSM'a dla pentaxa i samsunga, ciekawe czy w/zw z tym będzie jakikolwiek AF w tych wersjach czy wcale?

Zobacz specyfikacje tego szkła na optycznych, tam napisali, że dla pentaxa i samsunga w ogóle nie będzie HSM a nie "jeśli body obsługuje" właśnie o to mi chodzi.

To moim zdaniem dowodzi, że na optycznych nie zrozumieli zdania: *If the camera body does not support HSM, auto focus will not be available. (cytat z japońskiej strony, odnoszący się do mocowania Sony i Pentaxa) Moim zdaniem jednoznacznie potwierdza ono istnienie silnika HSM w wersjach do Pentaxa i Sony, przestrzega tylko przed tym, że w starszych korpusach, jak K100D, użytkownik będzie zdany na własną (z reguły lewą) grabę w kwestii ustawiania ostrości

No miejmy nadzieję, że to tylko pomyłka optycznych.

I że szkło okaże się przeciętne i będzie miało jakąś sensowną cenę (czytaj niższą niż FA 1.4) :evilsmile:

Eldred napisał/a:
No miejmy nadzieję, że to tylko pomyłka optycznych.

Jestem o tym przekonany. Znacznie łatwiej Sigmie będzie produkować 5 wersji tego samego obiektywu z tym samym silnikiem, różniących się tylko mocowaniem niż tworzyć do każdej wersji z osobna stosunkowo skomplikowane mechaniczne przeniesienie napędu AF. Również tu panuje tendencja, żeby jak najmniej części tworzyło dany produkt. Z ilu części składała się Exakta Varex, albo chociaż Zorka 4? Pewnie powyżej 1000, a z ilu kadyszka? Podobnie jest i w obiektywach. Podejrzewam, że koszty produkcji silnika wbudowanego w obiektyw spadły na tyle, że za chwilę producentom przestanie się opłacać inwestować w "śrubokręty"

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Ale ta sigma pod APS-C jest.

zabytek ot i tyle :evilsmile: może stąd ta cena. wiadomo. wynalazki pod APSc muszą kosztować bo to niedługo białe kruki fotografii bedą

No to wypada mi się tylko cieszyć, że mam wersje "supeł" :->

ThomFoto napisał/a:
Ale ta sigma pod APS-C jest.

zabytek ot i tyle :evilsmile:

A skąd to info ?????????????? Przecież seria DG w Sigmie była i jest FF, obiektywy na APS-C noszą oznaczenie DC

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Jeśłi pod FF to zwracam honor. tylko ta cena. ale cieszy jedno. jest FF czyli Sigma wraca na jedyną słuszną drogę czyli FF :evilsmile:

Skocz do: