Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Prawie dobrze - ale myślałem o wyższych szplikach.

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
Panie, panowie i formy pośrednie: nie macie racji! ITP to multimedialny przycisk Internet-Television-Phone, pozwalający na bezprzewodowe łączenie się z siecią, rozmowy telefoniczne z wykorzystaniem sieci komórkowej trzeciej generacji oraz odbiór telewizji. Opcjonalnie będzie można do aparatu zakupić grip z dekoderem Polsatu :mrgreen:

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
No zaraz zaraz ale właśnie sobie uzmysłowiłem że w projekcjie Piotra nie ma najważniejszego :shock: tzn. gdzie przycisk podający zimny browar lub inny trunek w zależności od preferencji?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To będzie w gripie wraz z zasobnikiem i dlatego nie zmiesciło mu się na arkuszu :-B

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Slava napisał/a:
Opcjonalnie będzie można do aparatu zakupić grip z dekoderem Polsatu

Ten dekoder to też bezprzewodowy, czy trzeba bedzie targać ze soba antenę? Jeżeli tak, to jeszcze parę takich funkcji i co za tym idzie dodatkowego sprzętu i fotograf bedzie wyglądał jak jakiś inspektor Gadget ;-)

alkos napisał/a:
Grafika w excelu? ?! :-) Musze to zobaczyc ;-)

Życzenie admina jest dla zwykłego moda rozkazem. ;-)
Wziąłeś mnie na ambit, draniu - wisisz mi dwa wieczory, które ja spędziłem z kratkami Billa Gatesa.
Ten obrazek to screenshot - ma 1000pix, trzeba kliknąć, żeby się pokazał w lepszej jakości.

Oryginał xls jest tu: http://www.dojarek.com/pub/k10d.xls

Najprawdopodobniej na różnych rozdzielczościach ekranu będzie różnie wyglądać - u mnie, na 1400x1050 najlepiej jest przy 25% zoomu - i tak jest na starcie. Czasami Excel nieco nieproporcjonalnie skaluje - własnie sprawdziłem, przy 1024x768 chyba najlepiej wygląda 15%... trzeba popróbować.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
BUAHAHHAHHAHAhahhhahhahhhaaaaaaaaaaaaaaaaaahhahhaaaahhhhhhhhhhhhh ghgghhhhhhhh aaahahahahahhahhahahah pruuut uahahhhahhahhaahhaaaaaaaa

Jarek, płacze przez ciebie

chciesz zebym do pracy trafil czy na oiom?

uahahhahah see-thru hhhhhaaa kononono hahahahah

:lol: :-o :-P :-D :-) :-o :mrgreen:

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
mistrzostwo

grub  Dołączył: 22 Mar 2006
fajne. podoba mi sie tryb zdjec "alkos" - bedzie musial chlopak sobie nowy styl wypracowac. po lewej rozumiem barek, ale ten most nad jeziorkiem miedzy OLA i ELA to co to?

grub, to jest przednie kółko nastaw, a nie jeziorko z mostkiem - za dużo się po świecie najeździłeś... ;)

^mmm^  Dołączył: 04 Paź 2006
No nie wiem jak wy, ale dla mnie SUPER HIPER MEGA WSZECHWAG MISZCZOSTWEM
jest narysowanie tego w excelu ;))))
A pomysł super :))

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Ten obrazek to screenshot - ma 1000pix, trzeba kliknąć, żeby się pokazał w lepszej jakości.

Musialem wycierac monitor :mrgreen: Chyle czolo - zajefajne... :-P :!:

Pzdr
Spinner

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Dzień dobry, w tym wątku jeszcze się nie witałem
Oto moja propozycja. Jak znajdę jeszcze czas to może domaluje grip.

[ Dodano: 2006-11-13, 20:29 ]
Na dobrą sprawę ważniejsze jest to co aparat potrafi, niż to jak wygląda. Pozwoliłem więc sobie wydumać specyfikację

zmiany kształtu i ergonomii puszki w stosunku do k10d
-uchwyt nieco inny
-wydłużony bok pod pokrętłem
-wymiary, masa- 170x101x78mm, 1,2kg (k10d: 142x101x70mm, 0,7kg)
-przyciski +/- z przodu to korekcja ekspozycji
-przycisk korekcji exp z tyłu teraz to przełączanie pomiaru światła
-wszystkie pokrętła (oprócz pokrętła trybów), kursory, przycisk OK i przyciski +/- są w pełni konfigurowalne

specyfikacja:

-matryca- 14 Mpix; 23,5mm x 15,7mm

-czułość iso- 400...6400
(podniesiona czułość kosztem niższych wartości iso)

-czas naświetlania- B,30s...1/8000s

-tryby fotografowania: P,Av,Tv,Sv,TAv,M,B,X,user
(nie ma auto i programów tematycznych)

-zdjęcia seryjne- 6 kl/sek; RAW-30; JPG-do zapełnienia kart
możliwość zapisywania RAWów 6 Mpix da to wtedy 70 zdjęć w serii
możliwość spowolnienia serii od 6 kl/sek do 1 kl/sek

-okresowe robienie zdjęć: do 6 kl/s do 1 kl/h

-brak wbudowanej lampy błyskowej

-kompatybilność z lampami P-TTL; TTL

-dodanno lampę AF

-kadrowanie za pomocą wizjera z pryzmatem pentagonalnym albo LCD
(po dociśnięciu pokrętła trybów lustro z góry przesłaniane jest dodatkową matrycą światłoczułą -mniej kombinowania niż w olympusie)

-zapis filmów (a co tam, niech to będzie pierwsza lustrzanka, tylko nie mówcie że to jest trudne do zrealizowania :-> ) 640x480 30 kl/s za pomocą dodatkowej matrycy nad lustrem.

-powiększony korpus mieści 2 baterie Li-ion; aparat pobiera energię z drugiej po wyczerpaniu pierwszej.

-3 gniazda pamięci: 2 SD i 1 CF. Aparat zapisuje więcej RAWów (do 40) w zależności od liczby i szybkości włożonych kart. W celu przyspieszenia rozładowywania bufora k1d zapisuje na 3 kartach na raz. Można wybrać które karty mają być zapełniane.

-wyjścia- USB 2.0; firewire; video

-temperatura pracy: rozszerzona temperatura pracy -10...+50
metalowy spód wykorzystywany jest jako radiator (procesor jest do niego przykręcony). W niskich temperaturach przykręcenie (szczelnego) gripa ogranicza oddawanie ciepła. Dodatkowo aparat wykorzystuje oporowe ogrzewanie.

-różne typy gripów pozwalają na: zasilanie kilkoma akumulatorami Li-ion, bateriami i akumulatorami rozmiaru R6, komunikację bluetooth, wi-fi, ethernet.

reszta jak w KaDyszce (SR, uszczelnienia, przetwornik 22bit, odkurzacz, itd...). Jak widać z wydumanych danych powyżej KaDynka śni mi się jako aparat niejako do zadań specjalnych. Nie przebija rozdzielczością EOSa 1Ds mk2 Redukcja wstrząsów (ma dobrze działać przy długich ogniskowych), wykręcona czułość matrycy i szybkość fotografowania sprawia że K1D ma zdetronizować nikona D2Hs. Fajnie by było gdyby spece pentaxa wystrugali nam taki sprzęt :mrgreen:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
fajne - cos mi przypomina.....na tyle pod klapka (lewa strona korpusu) moznaby umiescic 4 programowalne przyciski jak proponowal piotrB

wiadomo cos kiedy bedzie morzna go kupic?
i jak z szumami?

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
wiadomo cos kiedy bedzie morzna go kupic?
i jak z szumami?

W sprzedaży dostępny od pierwszego kwietnia, a szumi jak wysokiej klasy muszelka z nad Bałtyku.

jak z szumami?

przy matrycy 14Mpix i rozmiaru aps-c cudów chyba wycisnąć na razie się nie da, załóżmy więc, że szumy na iso 6400 będą takie jak w k10d na 1600.

[ Dodano: 2006-11-13, 20:55 ]
Fafniak napisał/a:
fajne - cos mi przypomina.....na tyle pod klapka (lewa strona korpusu) moznaby umiescic 4 programowalne przyciski jak proponowal piotrB

można ale bym się już pogubił w takiej klawiaturze bez odrywania oka od wizjera

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Trochę ćwiczeń na akordeonie i spoko ;-)

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Nnooo, XANTI, prawie mnie zadowoliłeś.

Żeby jeszcze można tylną ściankę wymienić na taką z filmem....

fotonyf napisał/a:
Żeby jeszcze można tylną ściankę wymienić na taką z filmem....

taka modułowość niech pozostanie w tzw "cyfrowym średnim formacie"

Skocz do: