akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
Czy obiektyw Nikkor pasuje do Pentaksa? [ NIE ]
w sklepie fotojoker sprzedawca ostatnio zaskoczył mnie twierdzeniem, że obiektywy nikkor pasują do pentaxa i powinny działać prawidłowo. Czy to prawda czy też pana sprzedawcę poniosła fantazja ? :mrgreen:

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
No to faktycznie, zaskakujący sprzedawca.
Ogólnie rzecz biorąc, fantazja.

thx

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Było. Owszem, obiektywy do systemu Nikona, zwłaszcza te non-Ai da się wpiąć w bagnet K. I skutecznie robić zdjęcia. Z Ai może być jakiś problem, ale szczegółów nie pamiętam. Odesłałbym do archiwum, ale nie mam czasu teraz szukać linka, a bez linka już nie można.

[ Dodano: 2008-03-18, 00:11 ]
A zresztą - znalazłem: http://manufactura.home.p...ffa9532924928b2
Choć jestem prawie pewien, że jeszcze jeden czy dwa inne wątki z tym problemem były.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
matb napisał/a:
Odesłałbym do archiwum, ale nie mam czasu teraz szukać linka, a bez linka już nie można.

Uczymy się na cudzych błędach ? ;-)

JackDeJack, nie. Tak w nowym regulaminie napisali :-P

matb napisał/a:
Tak w nowym regulaminie napisali

Nowym ? A link gdzie ? ;-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Fajnie, ze Wam humor dopisuje :-)

Humor nas nie opuszcza - dopisujemy (kolejne OT) my sami (formumowicze jakby nas nazwać) ;-)

Teraz jak działa to autologowanie życie stało się prostsze - jak w Erze :mrgreen:

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Ja do Program Plusa wpinałem Nikkora AF 50/1.8. Siedział trochę niepewnie w bagnecie i z tego co pamiętam to na priorytecie przysłony korpus pokazywał za długie czasy.
Lepiej nie ryzykować ;)

czy mogę wiedzieć z jakiego powodu moderator zmienia temat postu ? Wydaje mi się to niczym nie uzasadnioną ingerencją. Przecież można było wypowiedzieć się w wątku :evil:

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
żeby nie szukać zbyt długo odpowiedzi?
*puf*

to może po prostu moderatorzy wpiszą odpowiedzi we wszystkich wątkach ? 8-) Tym bardziej mnie to wkurza że odpowiedź nie jest bynajmniej jednoznaczna. :evil:

W moim słowniku nie ma takiego wyrażenia jak: "nie da się"
Zawsze się da - to tylko kwestia ceny - nie zawsze tej gotówkowej.

akagi66, zaraz dostaniesz ostrzeżenie ;-) Decyzji kolorowych się nie komentuje, a jak masz jakieś wąty to na PW. Tak jest w nowym regulaminie.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
akagi66, - proponuje zebys przeczytal watek i odpowiedzi w nim.....

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
To ja się tu podłączę, bo wyniki poszukiwań mi wyraźnie nie odpowiedziały: bagnet Kieva 19 ma takie mocowanie jak N? Czy to znaczy, że jego obiektywy można założyć do Pentaxa?

mig-37  Dołączył: 25 Maj 2007
1. Tak, bagnet Kijew 19/19M jest kopią starego mocowania Nikona, w wersji AI.
2. W związku z powyższym nie można zamocować jego obiektywu do Pentaxa. Nie pasuje bagnet, nie zgadza się odległość obrazowa - będzie przechodził przez nieskończoność. Ale jeśli ktoś bardzo chce, to może wcisnąć obiektyw Kijewa do Pentaxa i tak fotografować, bo jest to bagnet mniejszy, tylko po co?

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Dzięki mig-37.
Nie tyle "po co?", ile "dlaczego?" Otóż dlatego, że mogę mieć Kijeva 19 właśnie z paroma szkiełkami w bardzo ładnym stanie i tak kombinowałem, czy by się nie dało. A Kadyszki akurat nie miałem przy sobie, żeby przymierzyć.
Nic to, będą na sprzedaż :-)

mig-37  Dołączył: 25 Maj 2007
Żeby było śmieszniej: gdybyś był użyszkodnikiem systemu Nikon i chciał w miarę wygodnie popracować z manualnymi szkiełkami (w tym i tymi od Kijewa) musiałbyś zaopatrzyć się co najmniej w korpus D200 - jest to w tej chwili najtańszy nowy korpus, który zapewnia pomiar światła z manualnymi szkłami (D300 i D3 spełniające to kryterium są oczywiście droższe) Natomiast D100, D70, D70s, D50, D40, D40, D40x, D60 i D80 oraz seria nie produkowanych już "nikonobagnetowych" lustrzanek Fujifilm Finepix S1Pro, S2Pro i S3Pro nie mierzy światła z założonym manualnym szkłem. Ewentualnie można je zmusić żeby w trybie M wyzwalały migawkę. Czyli cofamy się do czasów aparatu Praktica L :-/

Skocz do: