Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
ThomFoto napisał/a:
Ale ta sigma pod APS-C jest.
"Nowy obiektyw Sigmy to całkowicie nowa konstrukcja o dużym otworze względnym (f/1.4), przeznaczona do współpracy z lustrzankami zarówno cyfrowymi, jaki analogowymi – jej pole obrazowe obejmuje pełną klatkę 24x36 mm." http://www.fotografuj.pl/..._DG_HSM/id/1544
Najpierw trzeba czytać, a potem komentować :mrgreen: Chyba uraz na tle FF i APS-C posiadasz :-P

mig-37  Dołączył: 25 Maj 2007
ThomFoto napisał/a:
Jeśłi pod FF to zwracam honor. tylko ta cena.

Cytat ze strony japońskiej Sigma Corp.: This is a large aperture prime lens with a standard focal length of 50mm, ideal for digital cameras.
Cena? A kto może wiedzieć ile będzie kosztować to szkło? Nieznana jest jeszcze pełna specyfikacja i dostępność, a tu już spekulacje o cenie. Brak przesłanek żeby nad tym dumać, trzeba poczekać...

[ Dodano: 2008-03-18, 13:15 ]
Dada napisał/a:
Chyba uraz na tle FF i APS-C posiadasz

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Coś w tym chyba jest, do tej pory myślałem, że świat sprzętowców dzielił się tylko na dwa fundamentalne odłamy: Canoników Regularnych i Wyznawców Nikona. Okazuje się że są jeszcze Czciciele FF
:-P Bez urazy, to tylko lekkopółśmieszne przemyślenie ;-)

[ Dodano: 2008-03-18, 13:24 ]
Eldred napisał/a:
Zobacz specyfikacje tego szkła na optycznych, tam napisali, że dla pentaxa i samsunga w ogóle nie będzie HSM a nie "jeśli body obsługuje" właśnie o to mi chodzi.

Już poprawili :-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
mig-37 napisał/a:
a i pierścienia przysłon (Pentax, Nikon) pewnie nie uświadczysz
Myślę, że w naszym będzie. Wszystkie Sigmy DG mają.

Chyba jednak tak nie jest, na przykład 24-60/2,8 DG i nowa wersja 28-70/2,8 DG mają mocowanie typu "J" czyli bez pierścienia przysłon jeśli wierzyć Amerykanom... Jak to mawiają: świat chyli się ku upadkowi :evilsmile:
http://miniurl.pl/39033

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
A tak a pro po na B & H FA 50/1.4 199$ czyli 446 zł na nasze :shock: chyba się skusze poproszę kogoś żeby mi przywiózł bo znajoma jedzie na wakacje do NY i ma tam brata także i wcześniej da sie załatwić, a FA J 75-300mm f/4.5-5.8 AL to gdzieś 245 zł szkło może nie powala ale za taką cenę całkiem nie źle .

Nic tylko z usa ciągnąć :-P :-P :-P

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
TomaSzSz napisał/a:

Nic tylko z usa ciągnąć :-P :-P :-P

la-la-la a dziś dolar znowu spadł i 2.25 ! :) oby tak dalej :evilsmile:

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Przez ostatni rok kurs $ spadł o 23% :shock:
Zobaczcie jak wygląda ostatni miesiąc notowań:
http://waluty.wp.pl/wykre...aluta=USD%2FPLN

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Wszystko fajnie, tylko niech ten slaby dolar wynika z sily polskiej gospodarki, a nie z kryzysu surowcowego i z oslabienia gospodarki USA... :roll:

Niech naukowcy szybciej kombinuja z tym etanolem z alg morskich, bo inaczej na spacer bede chodzil na pole kukurydzy/trzciny cukrowej/rzepaku :-/

Sorry za OT..

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
dan napisał/a:
Wszystko fajnie, tylko niech ten slaby dolar wynika z sily polskiej gospodarki, a nie z kryzysu surowcowego i z oslabienia gospodarki USA...

Po części wynika z jednego i drugiego. W końcu Euro też traci w stosunku do złotówki.

A że Amerykańcy znów zaszaleli ze światowymi finansami. Heh...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
lipalipski napisał/a:
Po części wynika z jednego i drugiego. W końcu Euro też traci w stosunku do złotówki.

Tez prawda :-B

lipalipski napisał/a:
A że Amerykańcy znów zaszaleli ze światowymi finansami. Heh...

Byleby tylko nie zachcialo sie im ropy z Iranu...

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Miałem na myśli raczej tworzenie rynku, na którym handluje się derywatami kredytów hipotecznych. Pękło, jak bańka internetowa wcześniej.

Mam nadzieje, że to w końcu nauczy, nie kupować od Amerykanów wszystkiego, jak leci.

A wojna, dan, jakby na to nie patrzeć ze względu na moralność czy etykę oraz długofalowy interes Świata, akurat napędza amerykańską gospodarkę, jak mało co.

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
ahhhhhhhhh tyle mamy już tych 50tek do Pentaxa.....
dla mnie też.... (jak dla więkoszości) na cyfrze za wąsko na standard.... a perspektywa nie do końca portretowa......

Wydłużyliby ogniskową do 85.......... to byśmy się wszyscy rzucili na te szkło.

Wreszcie! Już się obawiałem, że wątek jest trefny, ale pojawił się OT i mogę spać spokojnie :mrgreen:

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
mig-37 napisał/a:
pojawił się OT i mogę spać spokojnie

a co kolega też na nocną zmianę do pracy uczęszcza? ;-)

Nie, ale od początku lutego siedzę na L4, po nocach jakieś seriale na AXN i inne takie oglądam, to i się spać chce. Ale plan mam taki że za godzinkę - półtorej, kiedy przyjdzie pora snu dla mojej córeczki, sam się udam w "kimanie synchroniczne" 8-)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
mig-37 napisał/a:
Jak to mawiają: świat chyli się ku upadkowi :evilsmile:

Jaki upadek? Pierścień przysłony jest obecnie ważny dla tak znikomej liczby klientów, że po prostu sigmie nie opłaca się dalej ciągnąć tego balastu.
Ale z tym HSMem, to uważam że się ciutkę pospieszyli. Przecież "dzięki" tej decyzji odcinają użytkowników nie tak znowu starego body jakim jest K100D od swoich najnowszych obiektywów. No ale to ich wybór, zawsze można jeszcze Tamrona kupić.

Chyba pierścień przysłon, bo o tym była mowa ???

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
mig-37 napisał/a:
Chyba pierścień przysłon, bo o tym była mowa ???

No oczywiście. Już drugi raz tak się pomyliłem na tym forum :oops:
To chyba jakaś kara za pisanie postów w pracy :)

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Jest o niej (Sigma 50 1.4 HSM EX) w najnowszym Digital Foto Video. Nie wiem czy ktoś informował ale jest to wersja EX więc - produkt sigmy wyższej półki. Mimo iż droższa - może warto się nią zainteresować (HSM, EX) ;-)

Są tylko dwie rozbieżności na jej temat... W DFV mówią, że ma odwzorowanie 1:44 a gdzie indziej ( http://www.swiatobrazu.pl...y_standard.html ) mówią, że 1:7,4. Jak będzie czas pokaże ;-)

Tutaj więcej info (też mówią że 1:7,4, ehhhhhhh :-( ):
http://www.dpreview.com/n...01sigma50mm.asp

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sunshine, a jakie to ma znaczenie przy takim szkle ?

Skocz do: