korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
Jupiter 50/2
Witam, jak w temacie.
Po raz kolejny troche infantylnie - obiektyw ma bagnet, wiecsłusznie wnioskuje że bedzie pasowal do pentaxa?

Ponadto pytanie - czy ktos zna ten obiektyw? Czy to dobre szkło?

Dzieki za informacje?

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
Wstaw zdjęcie obiektywu. Jeśli to Jupiter 8 50/2 to jest to dość dobre szkło. Ale do P nie podepniesz ;)

zdjecia nie wstawie bo nie mam czym zrobic;/ obiektyw z kieva, chyba własnie jupiter 8 (nie mam przy sobie, nie pamietam). A czemu nie podepne do pentaxa?

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
Jak się uprzesz to podepniesz, ale ciężko Ci będzie znaleźć przejściówkę, nie wiem czy takie w ogóle były produkowane. Nie będziesz też mógł ostrzyć na nieskończoność.

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
z tego co mi się wydaje jupiter8 ma gwint M39, np do zorki, więc nie będzie Ci pasował do Pentaxa, a z przejściówkami to raczej możesz mieć spory problem

ale tam jest bagnet, a nie gwint. Vhyba, że coś nie tak rozumiem

nie jestem dokładnie w temacie ale to jest gwint M39 jeśli chodzi o jupitera8, Kievy miały mocowanie Contax zresztą jeśli jesteś zainteresowany to tutaj znajdziesz sporo wiedzy na temat rosyjskich aparatów

co do przejściówki to są chyba M39/M42 a potem na bagnet K ale taka kombinacja mija się z celem nawet nie wiem czy jest mozliwa do wykonania i efekt pewnie będzie marny takiego zestawu

hmm, powiem szczerze ze nie bardzo rozumiem. ZZ tego co widze ten obiektyw ma bagnet. Gwint M39 to chyba coś innego?

no chyba że mówimy o zupełnie innych obiektywach, a od jakiego Kieva on jest?

[ Dodano: 2008-03-19, 22:56 ]
zobacz tutaj
czy obiektyw który masz tak wygląda?

[ Dodano: 2008-03-19, 23:01 ]

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
korkotrampek, bagnet nie jest taki sam dla każdego systemu. Więc M39 nie równa się PK. Idąc dalej - musisz zastosować odpowiednią przejściówkę z bagnetu M39 na bagnet pentaksowy, żeby zastosować to szkło w Twoim body.

Chyba, że źle Cię zrozumiałem.

bo ja to rozumiałem tak: są różne gwinty (M39, M42 i bagnety - myślałem że bagnety sa wszystkie takie same). Tak czy siak chyba wprowadziłem Was jednak w błąd - wróciłem włansie do domu, amam obiektyw w reku i to CHYBA NIE JEST JUPITER. Mam problem z cyrylica, ale wydaje mi się że pisze na nim: giedios (???) albo coś w tym stylu. Na pewno bagnet, ale wiecej informacji nie jestem w stanie podac - apart KIev ale jaki nie mam pojęcia, nigdzie nie napisane (blaszka z nazwa oderwana)

ciągle mam nadzieje ze bedzie pasowało to szkiełko:)

predoo - to nie to szkło ze zdjec

ok, ale jak Kiev to i tak bez przejściówki sie nie obejdzie niestety,
na stronce z opisem aparatów rosyjskich masz wszystkie rodzaje Kieva więc musisz sobie pooglądać

[ Dodano: 2008-03-19, 23:33 ]
jest tam również spis obiektywów

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Z tego co wiem to Kiev miał bagnet Nikona, więc nie będzie pasował do Pentaksa.

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
korkotrampek napisał/a:
ale wydaje mi się że pisze na nim: giedios (???) albo coś w tym stylu.
Może tam jest napisane "Helios"?

znalazłem, rzeczywiście helios:

pełna nazwa MS Helios 81 H 50 f/ 2, aparat kiev 19. Czyli mówicie że jednak konieczna przejściówka bedzie? Szkoda. Warto w ogóle inwestować w takim układzie?

Zdano napisał/a:
Z tego co wiem to Kiev miał bagnet Nikona
zgadza się Kiev19 ma to mocowanie link

:(

Skocz do: