lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Dn'tSLn, zanim oberwiesz za niewinność, do tego co napisał zorzyk dodam, że tu użytkownicy nie mają "własnych" wątków, więc jeśli najdzie Cię wątpliwość jakaś lub pytanie, pytaj w wątku dotyczącym zagadnienia, które Cię nurtuje.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dn'tSLn napisał/a:
Zdano napisał/a:
żeby Ci ułatwić wybór :evilsmile: http://manufactura.home.p...opic.php?t=1115
Pentax 80-320 jest lepszy od tej dwójki.

No tak, ale cena niestety też jest wyższa... x2

Zobacz w giełdzie bo akurat zenza sprzedaje. Cena wyższa od Tamrona x1,5 a od Sigmy +100zł.

Dn'tSLn
[Usunięty]
Problem dla nowego posiadacza k10d
Witam jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem K10D, trapi mnie jednak fakt "automatycznej przysłony".

Mam na myśli to że nie zawsze mogę dać przysłonę na np 3 bo minimalna wartość to 4,5:/
Często gdy chciałbym zrobić jakieś foto w sporcie przy niekoniecznie dobrym świetle przysłona nie chce zejść poniżej...

Czy da się to jakoś ustawić w menu? A może powinienem korzystać z innego programu? Staram się pracować na "P".

Pozdrawiam i proszę nie linczujcie mnie jeżeli temat gdzieś kiedyś był. Szukałem ale że jestem tu nowy to niezbyt dobrze się orientuję na forum.

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
A jaki masz obiektyw??

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
a jakie światło ma Twój obiektyw? :evilsmile:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Może po prostu twój obiektyw nie należy do najjaśniejszych

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Dn'tSLn napisał/a:
Mam na myśli to że nie zawsze mogę dać przysłonę na np 3 bo minimalna wartość to 4,5:/

Chyba tego nie łapię... Chcesz ustawić mniejszą niż ma obiektyw????

Dn'tSLn
[Usunięty]
Już rozumiem... ustawia taką jaką ma obiektyw:/

Oczywiście na razie mam kit:/

Sorry za bezsensowne, czysto teoretyczne pytanie.

Dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
:shock: :evilsmile: :-B
Swoją drogą kitowy obiektyw na 18mm powinien zejść do 3,5 :)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
niezly poziom abstracji ma ten temat 8-)

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
aflinta, l_uka, marucha, piotr_luk, cotti, Na sąsiednim wątku ten gość mówi, że ma Sonoltę i to od dłuższego czasu więc spokojnie, nie denerwujcie się tymi pytaniami. Dla nich (tych Minolciarzy) to nawet włącznik w K10 ciężko chodzi????

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
corn, spokojnie, to kwestia przyzwyczajenia (włącznik), nie lubimy wojen międzysystemowych ;-)

mnie też nie raz paluszek się omsknął zrobiłam za dużo zdjęć :evilsmile:

magdku  Dołączyła: 20 Kwi 2006
corn napisał/a:
Dla nich (tych Minolciarzy) to nawet włącznik w K10 ciężko chodzi????

A moze by tak bez przesady?Jestesmy tolerancyjni dla posiadaczy roznych systemow, przynajmniej z tego zawsze slynelo to forum, wiec daruj sobie podobne uwagi. Niestety takie pytania to efekt tanienia cyfranek i takich pytan bedzie niestety coraz wiecej nie tylko wsrod uzytkownikow Pentaxa ale tez innych systemow, albo sie to zaakceptuje albo nie, nie ma na to innej rady.

disciple  Dołączył: 19 Mar 2008
Samsung GX-10 - pierwsze kroki
Witam szanownych użytkowników jako nowy forumowicz.

Akuratnie stałem się właścicielem Samsunga GX 10. Jest to moja pierwsza lustrzanka, używałem dotąd jedynie hybrydę. Mam do Was prośbę o porady, wskazówki przy pierwszych krokach - z jednej strony konkretnie z tym modelem a z drugiej generalnie z lustrzanką.
Przeczytałem już trochę informacji, recenzji ale tak naprawdę tego nigdy za wiele:)
Mam na myśli rzeczy które powinienem wykonać sprawdzić poznać jako pierwsze mając ten aparat. Dla przykładu: aktualizacja firmware - czy powinienem jej dokonać? Jak testować aparat na początek? W dalszej kolejnośći - jaki program graficzny najlepiej używać do obróbki zdjęć - czy koniecznie Photoshop?

Proszę o tego typu porady (lub wartościowe linki do innych stron) dla początkującego fotografa lustrzanką i konkretnie tym modelem. Zdaję sobie sprawę, że takie tematy mogły się już pojawiać dlatego tym bardziej proszę o wyrozumiałość:) Dziękuję z góry.

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
z zadanych pytań wniosek jest jeden. za wcześnie przesiadłeś sie na cyfrowe lustro.

nic nie testuj tylko idz robic fotki. reszta wyjdzie "w praniu"

disciple  Dołączył: 19 Mar 2008
Być może - nie ja powinienem to oceniać. Ale używam tej hybrydy już od ponad trzech lat i nie jest to odświętne focenie. Dla jasności - nie używam tylko trybu auto;) Tak więc generalnie wiem w czym rzecz. Pewnie jakoś sobie poradzę - a pytam dlatego bo uważam, że wskazówki moga się okazać naprawdę pożyteczne.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Cytat
nic nie testuj tylko idz robic fotki. reszta wyjdzie "w praniu"

Dokładnie :-D Najpierw powinieneś nauczyć się korzystać z Szukajki na forum ;-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
disciple napisał/a:
Mam do Was prośbę o porady, wskazówki przy pierwszych krokach - z jednej strony konkretnie z tym modelem a z drugiej generalnie z lustrzanką.

Nie ma sposobu , aby odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo trzeba by napisać ksiażkę. Odnośnie fotografii ogólnie to odwiedź najbliższą księgarnię i wybierz jakąkolwiek książke o fotografowaniu dla początkujących - każda będzie dobra. A jak trafisz na "Książkę o fotografowaniu" Andrzeja Mroczka to kup od razu.

Użytkowanie Samsunga GX 10 w dużym stopniu jest takie samo jak K10D - więc poczytaj na Forum i w internecie o tej lustrzance. A w pierwszej kolejności przestudiuj instrukcję.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
zorzyk napisał/a:
A jak trafisz na "Książkę o fotografowaniu" Andrzeja Mroczka to kup od razu.

Wszystkie dostępne tam egzemplarze. A potem odsprzedaj na allegro ze spooooorym zyskiem :evilsmile:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
disciple napisał/a:
Jak testować aparat na początek?

Nie testować. Robić zdjęcia...

disciple napisał/a:
jaki program graficzny najlepiej używać do obróbki zdjęć - czy koniecznie Photoshop?

A nie szkoda Ci pieniędzy?
Jest mnóstwo darmowych, prostszych i szybszych programów. Np spisy masz tutaj:
http://manufactura.home.p...opic.php?t=9858

Skocz do: